想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我7月尾證實IVF BINGO, 明天5W. 今日我C6去搵醫生(我無去), 醫生要C6要我回家唔准返工. 最少要過左12周先. 我一聽到個人'好忟', 因為我實在好討厭訓床

同埋, 之前不是說IVF除了前期輔助受精外, 如成功懷孕即與正常懷孕無異嗎? 那我現在甚麼問題都沒有, 為什麼要訓床?

背景資料:
懷孕4W6D
BETA#1: 109 (放胎後9日)
BETA#2: 290 (放胎後11日)
BETA#3: 592 (放胎後13日, CYCLE DAY 28)

4W4D做第一次U/S, SAC 5MM <--醫生話正常, 下個APPOINTMENT係2星期後
CYCLE DAY 30前有少許M痛FEEL, 但呢幾日已逐漸減少, 只是感覺很累, 尋晚好早10PM就睡了, 訓足10個小時
無流啡, 無血.

工作: 文職, 不忙, 準時放工, 不用做粗重工夫

訓床: 上星期證實BINGO後, 第一次驗血後醫生即要我休息7天(3W3D至4W3D), 我尋日先返工, 今日又叫我BEDREST2個月

我好明白醫生係唔想有任何閃失, 但我覺得到現時為止各樣野都好正常, 成日要BEDREST日日無所事事搞到個人心情好煩躁. 同埋雖然我工作唔忙, 每日要做既野好少, 但如果成日咁樣唔返工, D野積埋到時返黎做就會好多. 到時仲辛苦.

我唔知咁諗岩唔岩, 我現在食得訓得, 我自己已好小心保護自己, 我覺得返工沒有問題, 如果話我有好勁M痛同流啡我訓床沒有問題..但我現在正常人一個成日要俾送去坐監, 日日望住個天花我覺得好難頂

發洩完畢, 唔好意思.
如姊妹有想法希望可以留言給我..我唔知我咁諗係咪好錯..謝謝你們.

男爵府

回覆:yanyan1013 的帖子

醫生用咩理由叫你bed rest?

複式洋房

理由係IVF MISCARRIAGE機會較自然懷孕高, 如可以唔返工最好唔好返, 直至12周

複式洋房

我呢個係自然CYCLE, 無打任何針, 自然排卵, 之後排卵後DAY3放返入去..無打任何HGC針...

伯爵府

好媽媽勳章

引用:我7月尾證實IVF+BINGO,+明天5W.+今日我C6去

原帖由 yanyan1013 於 12-08-09 發表
我7月尾證實IVF BINGO, 明天5W. 今日我C6去搵醫生(我無去), 醫生要C6要我回家唔准返工. 最少要過左12周先. ...
好多醫生都話bed rest冇用,因為bb有事通常係基因問題,瞓係冇幫助。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:理由係IVF+MISCARRIAGE機會較自然懷孕高,+

理由係IVF MISCARRIAGE機會較自然懷孕高, 如可以唔返工最好唔好返, 直至12周
我都係ivf,仲要流血,醫生叫我過正常生活

大宅

回覆:yanyan1013 的帖子

小b比一切重要,還是聽醫生說,如果有什麼事,之前既辛苦就會白費了

複式洋房

上個星期我被安排BED REST, 日日就係上網係度睇D BB資料, 睇到累就訓..睇左好耐都只係過左1,2個鐘, 感覺度日如年....我係無任何唔舒服..當時只係有少少M痛FEEL..無流啡..

複式洋房

回覆 小小郭夫人 的帖子

其實醫生之前都係咁同我講..話個胎唔著床好多時係胎有問題..之後著床唔長大好多時都係胎有問題...
所以頭先C6要我返家我即刻問佢..點解要訓床...佢又話..醫生係為我好..我現在好忟..明明頭先返工都無事..現在反而有少少肚痛..激死我...

大宅

如果你覺得自己冇問題有咁想返工,你可以唔聽醫生講,自巳做決定

複式洋房

回覆 hihicatcat 的帖子

其實我唔係話好中意返工, 我只係想好似一個正常人咁生活..但現在講到我行幾步路都會無左個B, 我好大壓力....

男爵府

畀面勳章

二個月已經唔多 我朋友的朋友要臥床五個月

複式洋房

回覆 Agnesmojo 的帖子

想問下, 你朋友的朋友係咪都無咩唔妥, 但醫生要佢訓床? 謝謝

複式洋房

回覆 wubobo28 的帖子

我明白的..但內心有好多疑問..同埋..訓係度乜都唔做都好大壓力..可以返下工好似個人仲輕鬆D....

男爵府

畀面勳章

其實我唔太清楚,只知今次係佢第三次做IVF,佢係星加坡做的,依家生左對twins girl

大宅

回覆:人都癲, IVF成功後要卧床二個月!!!(發洩一下, 唔好意思)

你睇唔睇得開先?
你而家full bed rest, 有咩事都叫問心無槐,盡咗力!
如果你照常返工,有咩事你會唔會自責先?
其實2個月好快過!

子爵府

回覆:人都癲, IVF成功後要卧床二個月!!!(發洩一下, 唔好意思)

但有勁M痛同流啡,可能返唔到轉頭,俾我揀,我會想bedrest~~~

複式洋房

回覆 carmensamso 的帖子

其實, 我想問下, 係咪好多姊妹ivf bingo後都係咁樣bed rest的? 因為我真係無痛無流野食得訓得..如果係, 咁我返歸啦唯有...

複式洋房

回覆 nn1984 的帖子

我明白的nn1984, 但上星期我訓左一星期我已覺得個人好緊張..好大壓力..

大宅

引用:回覆+carmensamso+的帖子 其實,+我想問下,

回覆 carmensamso 的帖子

其實, 我想問下, 係咪好多姊妹ivf bingo後都係咁樣bed rest的? 因為我真係無痛無 ...
我都好明白你感受!但如果我係你,我會聽醫生話,做ivf 媽媽條路真係唔容易,千辛萬苦等到了Bingo, 都唔爭在忍多兩個月,對嗎?我相信醫生都係憑佢嘅知識、經驗嚟比提意你,佢都希望佢patient 可以成功誕下一個健康嘅BB!你可以買d台劇、韓劇嚟消磨時間、好容易又一日架啦!

首頁

尾頁

跳至