單親天地

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

男爵府

畀面勳章

ALAC , I appreciate that you have such heart to love your BB. After reading your info through the pages, I really think you will be a good mother.

Since I gave baby, I became the single mama, not married yet tim. My baby already 1 yr old now. I can share that life is not easy indeed but really worthy since God give me such lovely baby~ When you give birth with a baby, you will know what is "true love",other things including difficulties become small, small things................you will overcome finally as we are a "mother"

If you have anything want to ask about raising baby or any worries, you can ask me freely !

I really support you ! Add oil!

ALAC  thank u so much=]
that's a big support for me!  發表於 11-6-15 21:07

複式洋房

看了妳的 post 覺得妳也很成熟,應該可以做個好媽媽! 我也剛做了單飛媽媽七個月, BB 現在九個月,我想有一點是最重要是妳有心理準備 “唔好唸住靠人” 因為一切將會由妳一力承擔, 就算點親很多野都要靠自已! 但我相信, 只要有愛,可以承受一切!單親的路也可以好快樂!我地一定可以做到加油!既然下了決心,最重要先調理好身體養好個胎,唸多D開心野,儲多啲錢,準備BB出世用品,有時間睇多野育嬰書籍,邊學邊做,加油!!

ALAC  多謝你的支持*但我都覺得自己未夠成熟,都要一路做一路學=]我地一齊加油*  發表於 11-6-16 15:40

男爵府

畀面勳章

na_minna:但我相信, 只要有愛,可以承受一切!單親的路也可以好快樂!---> 我絕對同意!!!!

ALAC, 係wo, 我仲有好多育嬰書籍, 要唔要呀????其中何花個本好有用ga! strongly recommend ga! pls pm me la!

大宅

回覆 szenanababe610 的帖子

ME2~~母親的抉擇由未生住到生左~~個所謂社工~~講D野比呢度ge人難聽10陪+冇post~~

ALAC  佢地既社工感覺上係照流程做野,,我遇到o個個就冇講難聽說話...  發表於 11-6-16 18:50
大家有時間去睇下丫~~ http://blog.yahoo.com/_MTY4LK7JXDHJIYVXBTDKZO66NQ/articles/page/1»

別墅

樓主加油呀!既然你已經下定好決心既話,就要努力養大個B。
雖然單親生活真係唔易過,不過都唔係過唔度嫁!只要你用心湊大個B,佢實feel 到的^^
生BB 真係有好多野要準備,記得做定reearch 同定期bodycheck,尤其呢幾個月。
介紹本書俾你:《單飛媽咪》,應該會俾到好多鼓勵你....
勁鍾意佢封面果句:「少少窮,多多愛」
God Bless You!

ALAC  我相信事在人為,只要我有心,其實再辛苦都可以努力渡過!多謝你支持*=]  發表於 11-6-16 18:50

大宅

單親條路真係好難行, 你都要諗下經濟能力可唔可以負擔得到, 就算你父母幫你湊, 但都唔可以百分百依賴佢, 你都要全力去照顧個bb, bb出世係咩都唔識, 只識喊, 你父母只會用佢舊時湊小朋友方式去湊個bb, 但係呢家係唔work囉,環境同奶粉都唔一樣, bb都24小時全日照顧, 冇時停, 你同你父母可以嘛?再者, 你生完會唔會返工呢?誰照顧呢?交去育嬰園?

我可以我既故事你作參考, 我阿囡由出世時已經同ex分開左, 我就同阿媽同哥一齊住, 因為阿媽身體唔好, 買餸我都會陪佢一齊買, 而阿囡由細已經交去育嬰園 (0-2歲)照顧, 呢家就讀緊幼兒園,返學放學都由我湊, 返到屋企都唔會有得停, 因為仲要幫手煮飯洗碗,阿囡細個時仲瞓得少, 半夜3-4點就醒左唔肯再瞓,又要陪到天光,有時只瞓2hrs,呢家大個左,就好左,每日都可以瞓得4-5個hrs,每日就係返工放工湊囡,到假期都唔會休息,阿囡病時仲更加辛苦,因為佢會傳染d病俾你,你又唔可以成日請假,佢嘔時,你仲冇得瞓,成張床單要換,仲試過一晚換左4次床單...
阿囡呢家2.5歲,小朋友最自我,個個都唔聽,開始鍾意破壞野,食飯又坐唔定,鍾意玩...帶佢返學就唔肯行,要抱住,夏天最辛苦,但呢d,好多單親都經力過...
可以話由出世至小朋友個過程係辛苦,但見到佢慢慢長大,由唔識表達到識講,由唔識行到佢識跑,都係開心架,真係要睇下你自己怕唔怕辛苦同面對...

ALAC  我知道亦明白,而且現在的我係努力準備將來BB的事,,路係難行,但我會努力  發表於 11-6-22 14:46

禁止訪問

大宅

回覆 ALAC 的帖子

我無系單親媽媽,我知自己懷孕個時候,男朋友先想到系去深圳墮左個胎,因為我哋都系在讀博士生,雙方家境都不好,父母都在大陸的。因為我肚疼到醫院急診,醫生知我哋個想法時,罵左我哋,語氣很重,我都哭了,好傷心哦,當時我決定要這個孩子了,真的感謝那位醫生罵醒我哋。於是我哋在肚大之前很快的領了證,辦了酒席。好在雙方父母都支持我哋,宜家我好大個肚,下個月BB就要出來啦。如果我老公也像你的男朋友那樣,那我真沒勇氣把BB生出來呀,所以很佩服你的勇氣。我真的希望你男朋友那邊可以重新考慮下,既然小孩真是他的。既然你們本來就打算快結婚了,早生晚生不都是生啊,而且我們那有句話叫:早生早享福。

YANFAMILY  咁妳會開心好多,因為當時人有我無真係難受.EG覆診.  發表於 11-6-29 00:58
ALAC  我沒有想男朋友方面了,他不接受也好,寶寶亦會出生的...  發表於 11-6-22 14:49

大宅

其實我相信天意,點解個天安排個小朋友蒞臨你屋企成為你子女呢.. 我信係個天安排,有佢既用意!!
如果我有得選擇回到以前,我想我依然會生個女出來,因為見到佢一日一日長大,我知道當中的辛苦是有價值的,何況根本佢真係已經出左世無得諗番轉頭!
只要自己認為無悔,就GO AHEAD,無人可以批評你做對與否,只有你自己態度堅定就可以,而坦白講日後係受苦定開心只有你一個最清楚!!
係一條生命黎架,你生得佢出就一定要照顧得佢好好,而且你有家人十卜,一定可以解決好多問題... 加油呀..
雖然我唔係教徒,不過我明白"不要怕,只要信"!!

ZOEYCHAN128  同意!我都係咁諗的!所以我都無唔要D仔!  發表於 11-6-22 15:17
ALAC  謝謝你,不過這兩天有流啡情況,要好好休息了*  發表於 11-6-22 14:49
媽媽最愛看見你的笑面~~

禁止訪問

別墅

回覆 ALAC 的帖子

現在最大問題是您自己,,,您想您的路如何便如何,,要看您的理想,,可以找專業的社工問問,,看如何合適的做法,,

YANFAMILY  佢地自己都可能未經歷過啦,仲教人.  發表於 11-6-29 01:00
ALAC  社工就真係幫唔到D咩la,要傾我同屋企人傾仲好,社會既援助我唔而需要拎*  發表於 11-6-23 12:56

別墅

回覆 ALAC 的帖子

美好的明天等你來的呀

ALAC  謝謝你*  發表於 11-6-23 12:56

翡翠宮

2018復活節勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:na_minna 的帖子

只要有愛,可以承受一切!單親的路也可以好快樂!

ALAC  愛係好大威力ga*  發表於 11-6-23 12:57
人與人之間的感情很脆弱~ 珍惜那個能夠讓你做回真正自己既人~ 活在當下!

別墅

回覆 ALAC 的帖子

您和他都無結婚,他又不要bb,這樣您可以在bb的出生文件不加他的名呀,,為什麼要找他呀????

大宅

畀面勳章

回覆 litsun 的帖子

我幾時有搵佢?
你究竟想點?
又PM俾我,又話我點樣負責任...
又叫我同你傾,又認為我無資格,又好似好想我放棄個小朋友,
但你既語氣態度都係好唔友善..
之後又係度話我搵佢?
我真係俾你搞到好胡里胡塗..
請問你係想點lei???
仲有,佢係經手人我唔係應該搵佢問清楚佢會唔會負責?
其實我只係要佢一個答覆,我知道答案後我亦都一心一意準備自己照顧小朋友,
而且我係度亦得到好多媽咪好多好有用既建議,
如果你既出發點係想幫我我諗多謝你先
但請問你係咪要我將我諗住點湊大小朋友寫成一個計劃書俾你
經你過目再修改,
到你滿意為止??
你先覺得我係負責任,有計劃,仲要個計劃係你認為對小朋友最好先可以生lei個小朋友???
如果唔係我都唔合適做人媽媽?
我知lei度好多媽媽係出於真心去話我,
因為佢地感覺我年輕怕將來我無辦法做到一個好既媽媽,
但佢地俾我既感覺都係關心我..
但我真係想講你講既野令人感覺好突兀,請你明白,
我語氣真係重左,但你請自重

複式洋房

回覆:準備做單親媽媽的我

請不要因為一時衝動連累bb的一生!

ALAC  多謝你意見,希望你將來可以睇到我冇連累我既bb,我會盡最大努力做好媽媽!!!  發表於 11-6-28 02:10

別墅

別墅

回覆 ALAC 的帖子

命運在自己的手中,,要如何做都是自己的問題,,機會是自己給自己的,,上天不可能給你幸福的,,爭取,,建設自己的幸福家園,,

YANFAMILY  不過我認為唔要或唔一斉生活(BB),妳都會後悔,因為妳已經對BB有愛了.  發表於 11-6-29 01:06
ALAC  當然,唔通我日日係到等運到嗎?每個人都會為自己將來而努力  發表於 11-6-28 02:11

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

傻豬,其實大家都唔想自己孩子要在單親家庭長大,如果婚前明知沒結果,根本唔會結,但是妳現在有機會去擇,同埋大家都辛苦過先想妳知道單親要面對既野,同埋唔簡單嫁,另外其實有許多條路,未必係落BB.只是希望妳可以無悔咁去行.
不過PAPA,MAMA支持係好難得嫁.我當初18AGE生女,係無人支持,仲要個男人唔會為BB付出,覺得有人幫佢養照顧係著SO左TIM,我真係未生前同妳差唔多只想生佢出黎,只係無咩人睇好同支持,其實BB出生後佢PAPA已經係無理,近LEE7年都無見過女同我.只是留下一句如果妳要我出$,唔該妳比返個女我,等我同佢拿公媛,自此我更加唔想見到佢,不過如果佢要見個女一定見到,但佢根本唔想理,真係有後悔過,但已經無可改變了.
夠食夠用已經超級好不容易, 知足常樂,苦中作樂!加油!

首頁

尾頁

跳至