單親天地

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

單親家庭一樣過得快樂精彩
.

詳細介紹請看....
http://www.enrichculture.com/bk/270/%E3%80%8A%E5%96%AE%E9%A3%9B%E5%AA%BD%E5%92%AA%E3%80%8B.htm

另外, 以下是新報的介紹....
http://www.hkdailynews.com.hk/life.php?id=159044
思想守舊的一輩,或覺得單親家庭是不幸一族、活得不開心。

但《單飛媽咪》的作者陳敏甄,則給大家否定的答案,告訴各單親父母和所有人,單庭家庭一樣可活得快樂精彩!

陳敏甄曾是80後典型港女,欠缺人生目標、只懂吃吃喝喝,她早婚早為人母(但不是「奉子成親」),婚後面對丈夫奶奶只懂唯唯諾諾,後來在兒子3歲時失婚,時機環境要她放棄工作全職育兒,變身成為「單飛媽咪」。

書中盡見這位媽媽父兼母職的二三事,她失婚初期,愛以「天下第一棄婦」自居,但後來逐漸領悟要為兒子努力生活,反而開始學懂裝備自己、計劃將來。她亦與兒子一起努力,向夢想小學出發,最終夢想成真,兒子獲得名牌直資男校取錄。

陳敏甄除了將她幾年的「單飛媽媽」經歷寫出來,還親手畫出可愛爆燈的卡通公仔,將她與兒子的生活活現紙上,最終投稿到出版社也獲得取錄。全書文字和圖畫滿載幽默,亦不乏溫馨感人的筆觸,作者深信只要有信心,凡事可成真!相信可謂讀者帶來啟發。

書名:《單飛媽咪》
作者:陳敏甄
出版:天行者出版
售價:$88

緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

伯爵府

畀面勳章

阿伯請問你知唔知厚德個邊有冇書店有得賣呀?
除了你我誰都不愛,to have but not to hold

伯爵府

ditochan 發表於 11-5-31 10:41
阿伯請問你知唔知厚德個邊有冇書店有得賣呀?
不知.
但厚德有大眾和商務, 你可以打電話問下.
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!

伯爵府

畀面勳章

酸棗仁 發表於 11-5-31 10:44
不知.
但厚德有大眾和商務, 你可以打電話問下.

係厚德商場定東港城個邊架?因為我唔係好清楚佢地既位置,thx

wing  東港城2樓有大眾  發表於 11-6-3 02:33
酸棗仁  我雖則係一個八公啫, 但唔係樣樣嘢都知架....  發表於 11-5-31 10:53

除了你我誰都不愛,to have but not to hold

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我一定買...大家都要支持呀~~~

伯爵府

畀面勳章

酸棗仁 我雖則係一個八公啫, 但唔係樣樣嘢都知架....

sorry咁我落去搵搵啦thx

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

酸棗仁 發表於 11-5-31 10:32
單親家庭一樣過得快樂精彩

思想守舊的一輩,或覺得單親家庭是不幸一族、活得不開心。
天窗今天發貨, 明天各大書局(三聯/商務/大眾....)應可有售.
想止住咳....睇下呢個先啦!

http://www.enrichculture.com/bk/270/%E3%80%8A%E5%96%AE%E9%A3%9B%E5%AA%BD%E5%92%AA%E3%80%8B.htm

男爵府

我試下幫手揾,之後話你哋知。

酸棗仁  大部份嘅貨今日先至出車, 要等下 lu.  發表於 11-5-31 12:15

侯爵府

環保接龍勳章

BK 又多個材女啦!..叻叻!

babytszkin  我係上次bbq介紹嗰她個仔比您識~我話他好像nelnel細佬,您有無印象吖~?  發表於 11-5-31 20:59
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

男爵府

我問咗灣仔天地圖書,這本是新書,
訂了未返貨,有再通知你哋。
如到時天地有,其他書局就會有。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

多謝大家大力支持,代襯家送吻!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

子爵府

環保接龍勳章

引用:多謝大家大力支持,代襯家送吻!

原帖由 ChammyMAMA 於 11-05-31 發表
多謝大家大力支持,代襯家送吻!
我未支持到住呀,仲要等啲蟻速既司機大佬快啲送貨呀!!!

複式洋房

回覆:《單飛媽咪》出版咗喇....天窗(天行者)今日發貨, 明天上架

一定會買!一方面可以支持佢,另一方面可以向佢學習如何去面對單親的路。

亞伯,多謝你的分享!

複式洋房

回覆:《單飛媽咪》出版咗喇....天窗(天行者)今日發貨, 明天上架

買左啦!東港城商務有得賣,恆生卡有八折,折左$70.40。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

~~~~ 花生組組員 ~~~~

瑪瑙宮

環保接龍勳章

我直頭踩場問..仲未有呀..
有無搞錯架...d運c佬...

酸棗仁  運屍佬? 驚驚!  發表於 11-6-1 03:04
閒事少理,只談風月,不談正事{{我要......絕對領域}}

侯爵府

戀仔狂 發表於 11-5-31 20:15
我一定支持您,明天即刻蛇去買欠我一個簽名吖~
唔知點解同您地吹水幾個月真係好開心,好感受到您地好真,好努力,
雖然我地讀書唔多,搵錢唔多!不過我地唔會好像其她人表面好人!
內裡機心重重...
小白媽.....加油吖...繼續努力...我會幫您落足力同我d客宣傳~~
但我要見到有第2冊...第三冊架.....ok

酸棗仁  你係咪影射我先? 我都好有機心架噃.  發表於 11-6-1 03:05

侯爵府

MoonB 發表於 11-5-31 17:33
買左啦!東港城商務有得賣,恆生卡有八折,折左$70.40。
下~hsbc卡有無吖~~

MoonB  Not sure.  發表於 11-5-31 23:43

伯爵府

畀面勳章

我買左啦係中華書局,不過冇折,仲要係個姐姐話岩岩收到開緊箱即刻拎比我

babytszkin  哎呀..我嗰到無書局要明天返工先買到吖~  發表於 11-5-31 20:56

首頁
12345...7

尾頁

跳至