時事熱話

跳至

首頁

尾頁

洋房

mformic007 發表於 19-8-10 14:57

我唔會參與令自己國家內亂,成為外國棋子嘅幫兇

我唔鐘意呢度,我而家應該會努力搵錢去移民,而唔係日日頂住咁熱嘅天去遊行。我只不過係想苟延殘喘,期待而場運動可以令我可以留喺香港,逼於無奈我先會移民。
我係反條例姐,憎中共唔代表要反中共,我咩心可誅?反中共嘅心?中共唔等於中國,我冇憎中國,我係憎中共,連議論政事嘅權力都冇,我仲要擁護呢個政權?被政權剝削,我仲要多謝政權?你話白衣人只不過係一日,罷工都只不過實施咗一日。
你話你曾經係深黃,從你言談中,已經可以見到,你係盲撐中國中共嘅深藍。你話示威者唔聽人意見,你又何嚐去了解過佢哋意見?

洋房

mformic007 發表於 19-8-10 15:01

你返大陸爭取啦,最好去北京示威,對準槍頭嘛

番大陸爭?只會被自殺。我梗係趁香港仲可以爭,喺給香港爭啦。你咁鐘意大陸,不如返番去大陸。我點樣分裂自己地方?示威遊行就係分裂?我點解又冇資格?我預計未來我份工要姣中好多稅,我憑咩唔可以議論政府?

大宅

ysiadchu 發表於 19-8-10 15:13
番大陸爭?只會被自殺。我梗係趁香港仲可以爭,喺給香港爭啦。你咁鐘意大陸,不如返番去大陸。我點樣分裂 ...

和平示威可以,但唔可以破壞公物,逼人歸邊,個個星期搞破壞。人哋已經無推條條例,你班人得一想二,將「訴求」升級,非常野蠻。

真係好笑,「預計交好多稅」。我哋交咗好多年,你哋嘅破壞而家全部係我哋埋單,我哋更加有資格出嚟維護香港。

我原本係深黃,後來知道自己係幾咁愚昧,對歷史無認識,被誤導,係幾咁盲反。無論我咩立場都唔重要,最重要係講理。

我哋嘅辛勞由你哋去破壞,你話自己將會點點點,只係識得怨同攞完著數就離開,抵你一世無出頭。

我唔再浪費時間去說服你,你自己繼續怨天怨地啦。

Martin_W    發表於 19-8-12 13:53
YouNeverKnow    發表於 19-8-11 18:57

洋房

Martin_W 發表於 19-8-8 11:26
呢幾張文宣看過好幾次,不得不說,你們在文宣方面有高手,我不相信那些字都寫錯的年輕人有這個水準。所以如 ...

Haha!
一定背後有人,唔止美國,可能有八大聯軍添,年輕人字都唔識幾隻,學位全部買番黎,特別係讀design個班,邊有咁勁,整到呢啲咁高質素嘅圖!

男爵府

mformic007 發表於 19-8-10 15:33

和平示威可以,但唔可以破壞公物,逼人歸邊,個個星期搞 ...

你以前系深黄,好在終於醒覺,
我不是黄也不是藍,但我對那些暴徒的所作所為十分反感,恨之入骨!

大宅

rosetina 發表於 19-8-10 15:46
你以前系深黄,好在終於醒覺,
我不是黄也不是藍,但我對那些暴徒的所作所為十分反感,恨之入骨!
...

無論咩政治立場,國有國法,家有家規
如果法治蕩然無存,香港亦再唔安全

洋房

mformic007 發表於 19-8-10 15:33

和平示威可以,但唔可以破壞公物,逼人歸邊,個個星期搞 ...

我未來會交稅,呢個思路唔正確?我讀果科人工唔差。而家唔出聲,等我交稅先可以出聲,咁就太遲啦。
我就和平示威嘅,果啲破壞我冇做,但我好支持,因為個政府一直冇回應,仲諗住繼續實行反送中。啲不合作運動係逼出黎。
我就唔係藍都唔係黃,我係了解過成件事,了解過歷史先反對嘅,我從來唔會盲反,我相信今次事件好多人都好似我咁,不排除有少部份可能好似你以前咁,受煽動,但我同我身邊人都係了解過先反對。
你都冇理冇據,點可以說服人呢?我會從來冇怨天怨地,我冇怨過我出身清貧,冇怨過身為中國人,我若只會怨天怨地,就唔會仲可以靠自己讀到書

男爵府

2024年龍年勳章

真心問, 香港動亂會有平息的一天嗎?

如果有呢一日, 我估計香港呢個地方會一鳴驚人, 刷新世界的新認知, 香港人=野蠻人,香港政府=無能, 香港警隊 = 軟弱 。

有機會連去外地旅遊都要被外國人歧視, 視為恐怖份子, 怕被港人走去煽動外國人搞事。

其實,老實做個有良知的小市民好難咩? 政治問題交俾議員和官員處理,警員+市民們先冷靜,交返個波俾他們和政府deal, 還香港一個理性的環境。

別墅

hkgra 發表於 19-8-7 16:26
不要想太多,活在當下~
可能下一刻份工都無左,仲甘偉大諗民主自由!?

Agreed!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

維仔媽媽 發表於 19-8-7 21:14
文宣黃,好勤力喎!!!

唔怪得d 靚仔信晒啦!咁有組織,又要老作,又要設計,又要排版,又要全球報紙賣頭版,又要在各大討論區/傳播媒介宣黃,咁勤力,冇分析力的人,睇多兩睇就信到十足!

珍珠宮

畀面勳章

peaceaa1122 發表於 19-8-10 22:03
唔怪得d 靚仔信晒啦!咁有組織,又要老作,又要設計,又要排版,又要全球報紙賣頭版,又要在各大討論區/傳 ...
對呢類文宣千萬不要認真,尋下開心好了

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

維仔媽媽 發表於 19-8-10 22:05
對呢類文宣千萬不要認真,尋下開心好了

最慘係某d 人睇完信以為真呢

珍珠宮

畀面勳章

peaceaa1122 發表於 19-8-10 22:11
最慘係某d 人睇完信以為真呢
有時系需要睇多啲先會有判斷力

大宅

saving_hope 發表於 19-8-10 16:07
真心問, 香港動亂會有平息的一天嗎?

如果有呢一日, 我估計香港呢個地方會一鳴驚人, 刷新世界的新認知, 香 ...

你見到政府有處理過?

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 PatrickKong_FB 的帖子

眼前咁多問題,想叫人解決得邊樣先?自由不是大晒嫁,香港越來越混亂,根本無人話得事,一人一把口,七百萬人個個都發聲想香港點點點,咁點搞啊?係咪可以冷靜一陣,俾d時間改變呢?我見不到每日地區發生的紛爭解決緊問題, 只是將傷害不斷加劇。

複式洋房

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 普世價值 的帖子

既然信任不再, 暴力就是最好方法?有無效果先?若然政府和警隊真有一日會被推翻,香港人仲有自由決定未來?每日四處破壞的示威者到底有無諗過後果?

複式洋房

大宅

saving_hope 發表於 19-8-10 23:57
回覆 PatrickKong_FB 的帖子

眼前咁多問題,想叫人解決得邊樣先?自由不是大晒嫁,香港越來越混亂,根本無 ...

政府一定有人話得事,相反另外一邊無大台。政府一定要先行一步,俾人見到有偈傾。第一步唔行,永遠唔會有之後嘅嘢發生。

別墅

PatrickKong_FB 發表於 19-8-11 00:21
政府一定有人話得事,相反另外一邊無大台。政府一定要先行一步,俾人見到有偈傾。第一步唔行,永遠唔會有 ...

對付暴徒
不要讓步
你繼續吠囉!
吠十年八年囉!
死暴徒

首頁

尾頁

跳至