時事熱話

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

點解仲未拉晒班暴徒

大宅

樓主都未出去維持治安,佢至唔怕痛同可以和平解決現有情況,佢可以唔用武力嘛。多謝樓主為民請命

大宅

kiwilau 發表於 19-10-8 02:51
仲有,我講野憑諒心,是我睇,絕對唔係淨聽人講。

你講緊國語?!

不過你都識講喇,要作就不如直頭話佢比人打爆缸喇!拍片?講笑咩,人地話到要鎖你,你仲夠膽攞電話出嚟拍?佢唔係勇武派,佢只係路過咋,仲唔即刻走咩,真係想比人鎖咩。

大宅

咁點解淨係對你朋友,而家咁多人都無,你朋友做左d乜會比差人話?個個唔話只話你朋友?都無logic,你朋友無講全部比你聽呀?

大宅

你叫人點信,行過望都鬧, 我日日都有望,。 亦無見佢鬧個人。而家又咁多人作大去抵毀警察。(而家平民大過天,我唔覺得平民會驚警察。)

大宅

kiwilau 發表於 19-10-8 10:54
咁點解淨係對你朋友,而家咁多人都無,你朋友做左d乜會比差人話?個個唔話只話你朋友?都無logic,你朋友無講全 ...

我只想講,唔係個個警察衰,但亦唔係好似你咁諗個個警察係聖人。市民大過天?你係咪響香港住緊㗎?我唔係,都睇到好多警察大曬嘅片喇!
我認同,有d真係有撩事鬥非,但有d真係講多句都比人打。

MooMoo    發表於 19-10-9 18:53

大宅

yaoyao03 發表於 19-9-20 20:00
甘中意做古仔啊?不如看下呢個古仔新版本(我想話比大家知,做古仔、做黃屍文宣有多麼容易)。其他藍絲請勿再 ...

複式洋房

回覆 kiwilau 的帖子

我相信專業警察,被打會拉人告襲警。受到生命威脅才開槍,被膠棍打手是威脅到生命嗎?自己想下。請自重!積口德,什麽x忽,真難聽。
[img align=left]http://b3.lilypie.com/zwr3p8.png[/img]

別墅

sn123 發表於 19-9-21 06:58
為警方說句公道話
張達明

非常有道理,但暴徒根本唔講理,不需理會,要強硬執法,才會止暴制亂

大宅

victer80 發表於 19-10-9 19:02
非常有道理,但暴徒根本唔講理,不需理會,要強硬執法,才會止暴制亂

收到朋友傳來的心聲,好正,一針見血,相信亦是很多香港市民想講的話:

"年輕人,請不要為我抗爭,因為你冇權咁做。

我不允許你代表我,因爲我不相信你們,為何不信你們 ? 這是我的權利,你可以不信政府,不信父母,既然如此,我為何信你。

我享受過政府給我的服務,我享受過父母對我的養育,無論是否達到我的期望,我有耐性,有信心,有義務去期待,有義務來回饋!

而你們呢?貢獻給香港人什麼?建設了什麼?你連做好人也不懂,就想強行改變香港未來?

大宅

回覆樓主:

全世界暫時沒有一個實施雙普選的地方,你用什麼邏輯覺得這會比現在好 ? 英國完成脫歐公投,現在要硬脫歐,又示威要求停止脫歐,你知否?
香港民意自由渙散,今天普選一個特首出來,聽日又唔滿意遊行拉佢落台,無日無之,萬劫不復……
警隊為何打你?說真的,你如此破壞社會秩序(唔係一次半次) 其實, 我也想打你,不過法律没賦予權力給我打你,但警察有合法適當使用武力制止你在暴動中用暴力。

大宅

回覆樓主:

警察使用權力有否濫權 ? 看看全世界清場新聞嘅資料,清場不是温馨童話故事,警察不是神父,不是社工,不是你父母,也不是你的老師,警察是武裝部隊,合法用武力執行任務,你期望嘅 Hello Kitty 警察, 可能要在夢裏尋!

這不是警察濫權,而是你對警察執法態度有不切實際幻想期望而矣!

自己有病反而叫人食葯,既無知兼白痴!

大宅

ZTTZ 發表於 19-10-8 23:05
我只想講,唔係個個警察衰,但亦唔係好似你咁諗個個警察係聖人。市民大過天?你係咪響香港住緊㗎?我唔係 ...
現實我睇唔到你所講既野,但我真係有睇新聞警察維持治安被打被消。你係話聽人講,你既所謂(人)有無我都唔知。

大宅

MooMoo 發表於 19-10-9 18:53

我相信專業警察,被打會拉人告襲警。受到生命威脅才開槍,被膠棍打手是威脅到生命嗎 ...
我已經盡量

大宅

kiwilau 發表於 19-10-10 09:14
現實我睇唔到你所講既野,但我真係有睇新聞警察維持治安被打被消。你係話聽人講,你既所謂(人)有無我都唔知。 ...

你咁鍾意Lai 警察,我唔左你喇!

https://m.facebook.com/passiontimes/videos/945349569176416/

大宅

MooMoo 發表於 19-10-9 18:53

我相信專業警察,被打會拉人告襲警。受到生命威脅才開槍,被膠棍打手是威脅到生命嗎 ...
你又係新的, 請先話無陰德先,你要專開一個來話我,真難為你。你開多幾個鬧我都無所為。多謝你為我做的一切。

大宅

ZTTZ 發表於 19-10-10 09:35
你咁鍾意Lai 警察,我唔左你喇!

https://m.facebook.com/passiontimes/videos/945349569176416/
你都答唔到我既問題,發爛渣都無用架。

大宅

ZTTZ 發表於 19-10-8 23:05
我只想講,唔係個個警察衰,但亦唔係好似你咁諗個個警察係聖人。市民大過天?你係咪響香港住緊㗎?我唔係 ...

朋友解釋左點解警察咁做:

Q:好多市民可能睇完新聞片段後,會好奇點解需要多名警員去制服一名示威者。

Answer:
首先,希望大家明白,要又防暴警察拘捕嘅,通常都係留守到最後嘅暴力示威者。唔想被捕嘅心態令到示威者腎上腺素上升,呢種情況下,以一至兩名警員其實未必足以安全地控制到嘗試逃走嘅示威者。

Q: 咁,已經有3-4 個警員,二人或四人搬離法咪等lot.
Answer:用大家可能聽過二人或四人搬離法,但請記住,呢啲方法只係對消極抵抗嘅人士有效,就好似酒醉到不醒人事嘅朋友一樣

大宅

回覆樓主:

Q:點解制服咗示威者喺地上,仲要用手㬹或 膝頭壓於佢哋背脊上面,
A: 其實最大嘅原因係要防止被捕人士逃走。第一,警察只會以索帶固定被捕人雙手,事主雙脚仍然可以自由活動,包括攻擊警員及起身逃走。
第二,當示威者被制服後,通常只會依靠一名警員看管以節省警力,亦因為咁,警員有需要以手㬹或膝頭將被捕人控制於地上。警員嘅做法並非係要傷害示威者,只要示威者唔掙扎,警員亦唔會加力令佢哋更不適。

大宅

回覆樓主:

Q: 示威者逃走左,大不了再捉過,都唔應該咁粗魯

A:暴力示威情況下,示威者好多時會掙扎試圖逃走。如果警員拘捕後未能好好控制被捕人,雙方一旦再有衝突會對警方及被捕人構成危險,由肢體碰撞到嘗試搶奪警槍均有可能發生,所以希望公衆明白同體諒警方喺制服暴力示威人士時所使用之武力確實有其需要。

首頁

尾頁

跳至