單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

怎樣申請綜援

大家好呀!!!我想問下大家點樣申請綜援呢?
我有一個兩歲仔仔一個兩個幾月大女女連我一共三人, 一個月約有幾多錢島呢?要咩手續希望大家比意見我呀

伯爵府

Re: 怎樣申請綜援

點解你唔直接上社署問吓呢???
我有個朋友攞梗,好似一大一細有6千幾,連租屋...
佢話租金津貼2千幾,一人有一千多的生活費,而好似仲有水費津貼,同單親津貼.....所以合共6千幾!!!!!!
我都唔肯定,你不如上去直接申請仲好啦......
希望幫到你啦...

男爵府

奀豬mami
我以家心大心細又未攪離分連離分都冇錢, 隻死野九唔九番離, 我好想同D仔女搬走又冇錢我驚社署唔批因為隻野有工番

子爵府

畀面勳章

政府既政策有好多灰色地帶
除非你攪到上報紙, 唔係好多時佢地都係按本旨辨事
你未離婚, 要攪綜援, 要計埋你老公. 一家四口咁計. 將你一家四口以政府計法, 基本生活費扣除老公既入息既一部份. 如果唔夠佢地會補貼, 如果多過就唔批. 冇得話淨係計你同兩個仔女
(基本生活費係平均每人千幾炆, 屋租同水費..
之於電費, 電話費, 煤氣費係你自己俾. 所以其實冇咩錢用)
你不如直接同老公攪離婚喇. 去法援處. 離左婚就可以申請綜援, 仲可以申請埋公屋

伯爵府

係呀,如果你confirm同先生真係去到"冇灣轉"嘅地步,你記住去法援apply離婚,跟住佢會比張card你,你攞住張card去社署apply綜援,就算你先生有工做,但証明佢冇比$$你,你係合資格攞嫁!!!!!!
i hope those information can help u!!
Good luck!!!!!

男爵府

唔該哂你o地我馬上打電話去社署問先。
萬分感激你o地, 遲D再講啦!!!

男爵府

我1家3口先4900 -_-"邊有6000呀
連埋租 校車..學校飯,所有2用..

男爵府

買奶粉同片都冇左一半啦,好小錢架咋...當然睇你幾錢租啦..3個人好似最多3000蚊租...我屋企800租...
學校飯390蚊佢比190架咋..
水費3個人30蚊...佢仲話要減-.-

男爵府

死啦得咁小, 夠BB食定夠我食呀!!
一日最衰D大陸人一離到香港就申請綜援, 攪到我D單親媽咪好妻涼

伯爵府

其實你住政府屋定私家,因為我朋友佢租私家樓,有arround $2500津貼呀,所以佢有6千幾囉.....

子爵府

畀面勳章

奀豬mami~~ 寫道:
其實你住政府屋定私家,因為我朋友佢租私家樓,有arround $2500津貼呀,所以佢有6千幾囉.....

住邊根本冇關係, 佢實報實消架...
你住私家樓幾錢租佢就俾幾多你, 唔會俾多. 仲有佢有個額, 例如我同個女兩個人, 最多租二千三到架咋..過左要自己貼...你淨係諗每個人平均千四到....自己俾電費, 電話費, 煤氣費, 之於水費佢俾好鬼小...你都要貼咁d架喇...
所以真係好小錢用架咋.....

大宅

睛靈勳章

如果租家姐屋住得唔得

伯爵府

coco118,
咁你家姐有冇收你租金???如果有,寫張租約好d,可以報社署嘛,你家姐收你幾多,咪報比社署知,佢會津貼你啦,但你家姐冇收你$$$,係冇得攞租金津貼嫁!!!!!

大宅

睛靈勳章

如一齊住又有收租咁有無及膽養費会否計,即係綜援會計膽養費扣回才比

子爵府

畀面勳章

[quote]
coco118 寫道:
如一齊住又有收租咁有無及膽養費

男爵府

真係多謝大家關心, 一有消息我就話比大家知

首頁

尾頁

跳至