跳至

首頁

尾頁

洋房

我個女15個月大, 食嘢既唔叻又唔乖, 現在都係食緊粥, 食唔到爛飯(食時會反胃, 同埋唔肯食)! 雖然佢好Like食包, 但食得超慢, 半塊食1hr! 但佢已有10隻牙了, 但咀嚼能力都係咁一般, 你們的bb係咁嗎?

還有現在不肯乖乖坐下食...你們有方法嗎?

大宅

你個B已經好好la, 我個囡得6隻牙仔咋~~仲未敢餵佢食飯仔住, 同埋佢唔肯坐定定食 / 試下自己揸住隻spoon黎食 >.< 餵佢食野平均要個幾兩個鐘, 辛苦過返工, haha

大宅

唔乖. 佢反而唔鍾意食粥, 係都要食飯. 不過唔鍾意坐定定食, 除非佢好肚餓好有胃口同埋夠精神, 最鍾意手攞住玩具黎食野, 食食下又扭計, 半個鐘之內餵完.

男爵府

好媽媽勳章

我果個只怕佢食得太多...太鍾意食... 乜都食..

我估係因人而異, 我地都無乜做過d乜, 不過佢阿爸阿媽阿公阿婆成家都係鍾意食野既人, 感染 / 遺傳既都唔定.

我個陪月話, 如果阿媽陀佢果陣鍾意食, bb都會鍾意食野喎.... 信不信由你喇...

大宅

唔乖但我好衰咁開電視佢睇等佢唔得閒同我搏鬥 !正正經經餵佢就勁推開你,發晒脾氣,又喊又要起身走,搞一輪整瀉晒都食唔到兩啖,轉頭又扮嘔又唔食,真係食咗都補唔返 ,只好比D玩具佢玩,玩厭玩具就睇電視,唔啱睇就玩搖控,總之佢有嘢"忙"緊就唔得閒同我搏鬥,乖乖唔洗十分鍾同我食晒一碗粥仔但佢唔肯食奶粉,又唔為食,一日加埋食4餐粥,食完又週圍走四圍搞事,見其他BB通常都有少少肚DUM仔,佢個就扁撻撻

大宅

一D都唔乖,不斷播DVD比佢睇,比D玩具佢玩等佢忙D,一定要坐HIGH CHAIR扣住佢,有時合作10分鐘唔洗就食晒,唔合作果日半個鍾都食唔到10啖,超煩!!!

複式洋房

超唔乖...唔肯比人揋...一定要自己食..又坐唔定...一定要落地..每餐都要不斷一氹..

大宅

越來越唔乖, 比粥既時間就想食飯, 食飯既時候又唔多願咬.. 就來比她激死

大宅

睇黎個個bb都唔肯乖乖地食野喎.我個囡囡都係,食一碗粥仔要成個鐘先食晒,又要一路同佢玩一路食佢先肯食.有時食幾啖就唔肯食添.但食其他小食就食得好快.有時真係比佢激到呢..................

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個囡就黎歲半啦,食野一d都吾乖,食半碗粥食成個鐘,激到我死死下!真係激心lor!食好耐吾係問題,問題係食一啖唅住黎玩再吐番出黎,真係想喊囉!

洋房

十分唔乖! 喂奶要分兩次(間30MIN)先飲到7OZ多D. 食飯要不停睇電視廣告 OR 玩玩具, 仲要推開我D飯. 晚餐會一齊食, 佢要自己一隻碗同匙羹"不", 搞到成枱都係, 激死! 11:30PM 先訓, 11AM先起身, 唉! 點算???

Yoio  唔好介意... 11:30pm訓好似唔係太健康喎, 第時返學會好辛苦架~ 我個仔相反, 7:30訓, 太早了(6am起身!!!!)... 但係我試下8pm先俾佢訓, 佢又眼訓到癲...  發表於 11-5-2 22:28

大宅

我個仔都要玩住食, 不過我睇書教, 要限住20-30min食完, 如果夠鐘就收碗, 唔好俾小食, 等佢知道掛住玩唔食係冇用的, 一定要堅持呀! 其實玩住食係壞習慣, 我都改緊 (只俾一種玩具)... 唉, 希望大大下會好d啦!

首頁

尾頁

跳至