跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我仔而加讀緊明愛崇德社幼兒學校n班,有冇媽媽仔女讀過呢間幼稚園,想知呢間學校課程會唔會太淺,已經係呢間幼稚園高班畢業既小朋友可派到咩小學,希望有媽媽可分享下。

大宅

我細女(N)同大仔(K2)都係返緊呢間。其實大部份長全日(社署管轄下)既幼兒/幼稚園程度上比出面私幼為淺, 但係符合教署要求的。
據老師提及過, 上年我地呢間幼稚園好多升左上神小。但年年大抽獎既機率不同, 話明大抽獎所以不能依據。

複式洋房

回覆 vivilala1025 的帖子

Thx 多謝你既意見

大宅

lingbo 發表於 18-9-7 15:55
我仔而加讀緊明愛崇德社幼兒學校n班,有冇媽媽仔女讀過呢間幼稚園,想知呢間學校課程會唔會太淺,已經係呢 ...

我唔係讀呢間幼稚園,不過我真係不吐不快, 敬請見諒。
其實升小 除非你係有心去叩門或者入讀私立小學, 如果唔係, 其實全部都係靠運氣, 這就是大抽獎。
間幼稚園升小派位嘅數據, 不能夠完全反應該學校的學生能力, 你應該問幼稚園該學校過往畢業生 非抽獎人士 能夠入讀的小學有哪幾間?
如有mistake ,敬請大家作出修改,謝謝。

別墅

pinglamwan 發表於 19-4-11 19:42
我唔係讀呢間幼稚園,不過我真係不吐不快, 敬請見諒。
其實升小 除非你係有心去叩門或者入讀私立小學, ...

Agree, 好多人唔識又亂Up,

重要什麼"社署管轄下既幼兒/幼稚園" 真係奇怪

大宅

RomeVac_FB 發表於 19-4-12 12:05
Agree, 好多人唔識又亂Up,

係,教育局只會要求幼稚園有幾咁開心愉快,無要求小學都要愉快學習。
其實家長們要考慮的唔係間幼稚園派位數據,而係選擇1間幫助到幼童順利愉快銜接的小學,當1升到小學就去到另1個 追逐名利 力求分數的地方, 往往忽略幼童實質的適應能力。

大宅

除左大抽獎,升小都要睇有冇兄姊父母世襲加分的成分,所以有時睇幼園升小紀錄都未必準

首頁

尾頁

跳至