心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

人生太多煩惱,尤其是工作,每日都背負著壓力,想每一日都過得開開心心,點解都咁難,我都知要睇開啲,但真係知易行難,我本身性格係比較悲觀,我覺得好難改,究竟有咩方法可以令自己開心啲?

珊瑚宮

BK Milk勳章

我同你d性格都幾似喎, 又係諗嘢都比較悲觀, 一得閒就諗, 諗唔明唔通就搣手指D手皮(我呢樣真係死緊改唔到)

但係我轉左呢份工壓力無咁大(之前份長工連埋我兩個同事, 但我就一個人咩哂個counter既嘢, 有咩都打黎丙我先)

可能係合約制(唔簽就轉線, 同一間公司有幾條線跟既上司都唔同, 我都可以搭去第二條線再做, 不過又要適應過哂D同事), 黎緊月底第一張約完, 初初都會驚佢唔再簽(我好怕搵嘢做同見工), 但c6就講一句, 你又無做錯事, 又做到數(我做sales要跑數, 但就無壓力), 佢調你出去返第二度你又去

我放假就會搵嘢做, 唱k, 睇戲, 行街啦(間唔中大出血一次, 淨係一個12月我已經無眼睇), 有時就會去bbq+釣魚, 接觸下大自然(夏天一有時間就到去貝澳游水摸蜆), 盡量放鬆自己放假唔好諗咁多, 玩完先算, 得閒就約埋班八婆去兩日一夜大陸溫泉團講下同事既是非, 再計劃下今年年尾或出年年頭拎假去北海道旅行, 等自己開心下先

珊瑚宮

BK Milk勳章

講真, 依家呢份工我開唔開心?? 我同我個死黨都係睇錢份上架咋(我同佢唔同區)

好似尋日咁, 我果度個主場放假, 得我地兩個細返工, 同個同事吹水傾計, 先講下講下, 個主場係度我地好少講公事, 多數傾下平時日常生活咁, 但尋日終於講起上個月中令到我嬲單嘢, 我直情講到唔願收工

不過我話算, 我做最細(最遲入職)硬食俾人屈一鑊, 尋日同個同事亦都講明唔會有下次俾位佢入囉, 我有時唔出聲, 係因為唔想大家嘈, 做到有"你差我度"既事

侯爵府

回覆:有咩方法可以開心

覺得自己鍾意,又唔會傷害到人嘅,就去做。

connieyau923    發表於 14-1-2 22:28

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 育兒性格勳章 想生BB熱投 熱血金章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

Shopping,eating and sleeping

禁止訪問

大宅

引用:講真,+依家呢份工我開唔開心??+我同我個死

原帖由 jessica0768 於 14-01-02 發表
講真, 依家呢份工我開唔開心?? 我同我個死黨都係睇錢份上架咋(我同佢唔同區)

好似尋日咁, 我果度個主場放 ...
我身邊都好多朋友做野唔開心,有時好懷念讀書既日子,生活簡單開心得多,咁你做唔做到放工就唔諗公司野?我覺得好難,我一靜落嚟就會諗起公司好多野做,個人就覺得好憂慮,有時我都覺自己鑽咗牛角尖,成日會諗,點解工作上有啲人咁衰咁自私,點解唔可以互相幫助

大宅

引用:Shopping,eating+and+sleeping +

原帖由 河馬哇哇 於 14-01-02 發表
Shopping,eating and sleeping
我一唔開心就sleep, 唔駛諗咁多,不過有時發夢都見到公司野

子爵府

kiubaby 發表於 14-1-2 19:27
我身邊都好多朋友做野唔開心,有時好懷念讀書既日子,生活簡單開心得多,咁你做唔做到放工就唔諗公司野?我 ...
你講果啲野(包埋瞓覺果個point),簡直跟我全中。
我依稀記得曾經係第版第個post都有同你傾過你工作不開心,你而家有冇好轉呀? 我就簡直係每況愈下。

有時我直頭覺得自己係唔適合呢個工作既社會,個人好冇信心,好多野憂。

我身邊朋友反而做野大都ok, 冇乜大問題,所以更加好似冇乜人明白我既痛苦,亦好難同佢地多講。

珊瑚宮

BK Milk勳章

引用:Quote:kiubaby+發表於+14-1-2+19:27+我身邊

原帖由 katejune 於 14-01-02 發表
我依稀記得曾經係第版第個post都有同你傾過你工作不開心, ...
其實有無諗過轉工呀!?!!

珊瑚宮

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+jessica0768+於+14-01-02+發

原帖由 kiubaby 於 14-01-02 發表
我身邊都好多朋友做野唔開心,有時好懷念讀書既日子,生活簡單開心得多,咁你做唔做到放工就唔諗公司野?我 ...
人就係咁架啦,自私自利保護自己大有人在架。如果你咁認真去對待每個事,你就一定會唔開心,返工都覺得壓力好大要帶面具做人,試下放鬆心情去對每個人,有時佢講d嘢就當佢唱歌,真係學下,個人會好好多架

子爵府

jessica0768 發表於 14-1-2 22:00
其實有無諗過轉工呀!?!!
都開始有喇,可能個人搞到冇乜信心,轉都唔知乜野方向好,亦都有點怕take risk.

珊瑚宮

BK Milk勳章

引用:Quote:jessica0768+發表於+14-1-2+22:00+其

都開始有喇,可能個人搞到冇乜信心,轉都唔知乜野方向好,亦都有點怕take risk. ...
如果無經濟負擔就辭左工去relax下,放鬆心情去玩下先再慢慢搵。暫時你心態都唔可以騎牛搵馬住,要休息下先好再見工

我之前係9月頭辭左職,做到雙十,俾自己休息左幾日玩足幾日就返工,之前係半年內去左兩次旅行,所以放長假對我黎講有少少無聊,其二又無人陪我去旅行

大宅

引用:Quote:kiubaby+發表於+14-1-2+19:27+我身邊

我依稀記得曾經係第版第個post都有同你傾過你工作不開心, ...
我諗我地性格有啲似,我有時都覺得自己唔適合呢個商業社會,其實我好想做ftm,但我老公又搵得唔多,我唔可以唔做野,
我而家份工諗住做到二月中,攞埋bonus就走,阿姐唔鐘意我,我都好難做落去,雖然仲有個幾月,但都覺得好難捱,
我都好似你咁,對自己無乜信心,都唔知轉咩工好,又擔心轉咗工會忙,無時間湊女,所以都好憂慮,不過我既處境都無得唔走
我唔開心就上嚟bk呻下,搵人傾下,會舒服番啲,你唔開心都可以講出嚟分擔下,我地互相扶持,加油!

子爵府

jessica0768 發表於 14-1-2 22:17
如果無經濟負擔就辭左工去relax下,放鬆心情去玩下先再慢慢搵。暫時你心態都唔可以騎牛搵馬住,要休息下先 ...
唔得啦,承受唔到先quit再搵工

子爵府

試下日日睇笑片同笑話

子爵府

kiubaby 發表於 14-1-2 22:59
我諗我地性格有啲似,我有時都覺得自己唔適合呢個商業社會,其實我好想做ftm,但我老公又搵得唔多,我唔可以 ...
距離二月中唔太耐,如果而家開始諗住活在倒數中,快將脫苦海,個人會唔會感覺舒服啲?其實向好處看,你都有個定案呀,有個日子了斷,之後新工作就係一份新希望,其實有時迫住要轉工都好架,等一個人唔會拖拖拉拉。加油,開始搵工未?
多謝你既鼓勵。我真係好羨慕人地返工開開心心又一日,跟住又放假,諗下放工放假有乜野好做。

大宅

引用:Quote:原帖由+kiubaby+於+14-01-02+發表我

原帖由 jessica0768 於 14-01-02 發表
人就係咁架啦,自私自利保護自己大有人在架。如果你咁認真去對待每個事,你就一定會唔開心,返工都覺得壓力 ...
我最唔擅長處理人際關係,雖然我明呢樣野係職場好重要,不過性格係咁,好難改

大宅

引用:Quote:kiubaby+發表於+14-1-2+22:59+我諗我

原帖由 katejune 於 14-01-03 發表
距離二月中唔太耐,如果而家開始諗住活在倒數中,快將脫苦海,個人會唔會感覺舒服啲?其實向好處看,你都有 ...
你有無小朋友架?好彩我有個女,返到屋企見到佢笑我就開心,不過有時返工唔開心,返到屋企都會無乜心機同佢玩,
其實我都唔期望搵大錢,只想搵份安安定定既工,夠養家就可以,自問EQ低,承受唔到好大壓力,個人會好depressed,為咗呢份工我都喊咗幾次,我諗住過多一兩個week就開始搵工

子爵府

kiubaby 發表於 14-1-3 09:20
你有無小朋友架?好彩我有個女,返到屋企見到佢笑我就開心,不過有時返工唔開心,返到屋企都會無乜心機同佢 ...
我除左工作唔開心,屋企亦有野憂,所以個人就好煩。
我諗你只要遞左信,一切已成定局,個心就會定架喇,日子倒數時就自然快過。新工作,新希望,係真架!
我個諗法何嘗唔係咁,我希望用自己的努力,去做一啲我manage到既工作,返工可以有啲開心咁架咋,講真比起同我背景相近既人,我已經係大落後,但呢點我反而尚accept到

首頁

尾頁

跳至