論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

俾新工人激死, 好唔好叮佢走?

新工人今日先係第6日係度. 我巳經教到肺都甩. 5點半同我煲好飯, 但我6點半先食飯. 我熄哂灯要亞仔瞓覺, 佢就係上格床講電話, 我重要係下格床听住. 同佢講咗但第日又係咁.今日亞仔賴尿, 整濕床, 佢無用水沖下就放係洗衣籃. 重無同亞仔沖身, 佢話只係用乾毛巾同佢抺身, 真係激死我. 今個星期六會叫佢番agent度再教育, 但我諗緊好唔好叮佢走. 唔俾機會佢好似好殘忍, 但我又會勞氣死.

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

Re: 俾新工人激死, 好唔好叮佢走?

最憎D工人講電話, 你亞仔瞓覺佢都夠謄係上格床傾電話,跟本佢就唔放你在眼內, 叮佢走啦, 教佢都費事
主 賜 平 安

大宅

究竟係工人大膽亦或係佢真係咁唔識分輕重,你係下面佢仲夠膽係上格床講電話。仲要係第2日又係咁。

佢咁唔識自重,一定要再教育,睇下冇改善先叮走啦。新工人實係教到出晒煙。加油。

水晶宮

好明顯佢係唔識野,除非佢想逼你炒佢,否則,佢應該係唔知道咁做有問題.
你要嚴肅鄭重同佢講唔得,仲要佢簽埋warning,講明有第二次就炒,睇下佢點,有無改善先.
因為呢d唔係操守問題,可以教既.
佢態度點架?如果咀藐藐,就唔洗講,炒得啦!如果好無知咁,咪教下先,睇定d先.

水晶宮

好明顯佢係唔識野,除非佢想逼你炒佢,否則,佢應該係唔知道咁做有問題.
你要嚴肅鄭重同佢講唔得,仲要佢簽埋warning,講明有第二次就炒,睇下佢點,有無改善先.
因為呢d唔係操守問題,可以教既.
佢態度點架?如果咀藐藐,就唔洗講,炒得啦!如果好無知咁,咪教下先,睇定d先.

大宅

佢之前有冇嚟過香港架? 邊有咁大膽你係度佢都仲講電話架! 如果佢係香港做過,你要小心d ! 佢可能真係博炒,等你陪錢比佢,所以你如果真係炒佢,你要諗清楚囉! 比錢定係通知佢.

子爵府

其實係我個角度黎睇妳個工人又真係未差到要炒既地步

再比d時間同耐性train下佢啦,因為換工人對僱主黎講係一件勞民傷財既事,睇定d先如果冇改善先行動會穩陣d。

大宅

醒目開學勳章

我都覺得應該俾机會佢,我第1個印印揍我個女時都係要我教咗好耐而且都唔乾淨及達唔到我嘅要求,但係我都忍到佢完約。因為我個女係印印手上做人寺(我係全職媽媽)。
不過我事後覺得自己好蠢,我應該嚴緊d及唔好樣樣都忍佢囉。

伯爵府

咁快已夠膽傾電話,仲要你在場,你估你不在家時她會點 ?我一定接受唔到這種行為,我請咁多個工人,最多都是偷偷地走上天台或用一兩分鐘躲在廁所傾,從來未試過在我面前傾。

別墅

唉, 佢係第一次嚟香港, 我開頭諗住揾個後生啲, 咁有氣有力同亞仔玩. 但佢真係好"純" (咪等如蠢), 個agent都話試下教下佢, 咁唔駛又要駛多幾千蚊換嗰個. 咁今個星期六會叫佢番agent度再教育. 我諗緊俾多幾個月時間佢, 唔得就換, 但呢幾個月我要樣樣跟到實, 我自己做都無咁辛苦. 得閒都要睇定啲本地完約工人.

點解見到人地啲工人都好似好好,好醒目, 但自己硬係揾唔到. 係唔係真係咁難揾, 定係我自己有問題. 對揾工人真係無咩信心.

民房

我個印工人都唔係好,用了一個月,我決定換個local bun,我唔會再隔山買牛,己經interview咗.

我洗唔少$呀$3400 代通知金+$2800新agency費 +$2200機票,都係唔想再受氣,佢根本唔值$3400,如果唔比呢舊錢,我每個月比個$3400佢仲唔抵.

民房

我個印工人都唔係好,用了一個月,我決定換個local bun,我唔會再隔山買牛,己經interview咗.

我洗唔少$呀$3400 代通知金+$2800新agency費 +$2200機票,都係唔想再受氣,佢根本唔值$3400,如果唔比呢舊錢,我每個月比個$3400佢仲唔抵.

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

RuiRui ,

你寫既野,完全有同感呀,我個新工人又係咁,純又係等於鈍呢
我老公都怕佢自己一個人出街唔識返來
係啦,我係咪要求高呢,我係咪咁"厭"尖呢,或者我唔應該請工人
RuiRui 寫道:
唉, 佢係第一次嚟香港, 我開頭諗住揾個後生啲, 咁有氣有力同亞仔玩. 但佢真係好"純" (咪等如蠢), 個agent都話試下教下佢, 咁唔駛又要駛多幾千蚊換嗰個. 咁今個星期六會叫佢番agent度再教育. 我諗緊俾多幾個月時間佢, 唔得就換, 但呢幾個月我要樣樣跟到實, 我自己做都無咁辛苦. 得閒都要睇定啲本地完約工人.

點解見到人地啲工人都好似好好,好醒目, 但自己硬係揾唔到. 係唔係真係咁難揾, 定係我自己有問題. 對揾工人真係無咩信心.

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

aptycw ,
係啦,點解冇試用期呢,我地邊有咁多錢去換工人,我地真係勞民傷財 :-( ,如果呢個真係唔掂,我都要好似你咁啦 :-(

別墅

呢幾日係咁打電話check佢有無做漏野. 放工又要番去同佢review. 今日佢就攪唔掂亞仔, 打電話俾我, 佢咁就獨留咗亞仔係上格床. 雖然亞仔唔細(4歲). 但都危險架. 睇下佢今個星期去完agent度有無改善. 之前叫佢去bodycheck, 佢都話唔識路, 以為我會同佢去. 我都怕佢接亞仔番學放學會迷路. 見佢咁努力, 炒佢又好似好衰. 睇下我可以忍到幾時啦.

民房

RuiRui

我都好同情你.我囡囡6歲,連衣家做緊個件就請左6件.第1件印唔駛一個月就丁走.佢衰偷我個friend啲麵包錢.我個時重未生得,借左佢俾我個friend用,個friend岩岩生完,屋企得1個印攪唔點2個細.點知我肥印貪飲可樂,偷麵包買

第2件,都忍左2年.....

第3件就好好,不過去左Canada

第4件用左2.5月,佢.....very dirty & very lazy.個囡wee wee 左起牀道都想當唔知,俾阿囡瞓上去.好在個囡醒目,起到道叫,我企起個門口都聞倒啲尿,死未!

第5件...重死...又懶又狡猾...佢叻道話佢啲囝囡死,一定返去睇佢地條屍,話一定返來做完約.我緊係唔信佢啦.其實佢借左錢要走路.佢後來去教會做左場戲,又喊到好可憐,騙左教會裏同鄉啲錢,返左去菲律賓.

而家個就stupid, no common sense 重好stubborn,我俾佢3個月時間,冇進步就too bad. So佢6月尾走. 新個7月來,希望okay啦.

Don't put too much time in training. 佢地啲人有冇得教,3個月就知.睇你肯唔肯面對....

民房

did tey all from oversea or local ?

民房

I ask the agent already, they said no 'porbation', as the tkt fee we also need to pay when she finish 2 yrs contract, then means olny 3400 + 2800 (because I change agnency also, if same agent, 1200 OK la), OK la, I want help to 'help' me not 'learn' from me...

民房

aptycw

if you're asking me.....they're all from overseas.
No. 2 & 4 have worked in HK before, but refered by other maids. The rest were direct hire. Whether you hire someone good is pure luck.

But after I fired my maid no.5, I sold my "潛水" flat and my "大食" BMW right away. She's my devil, haunting me all these time
aptycw 寫道:
did tey all from oversea or local ?

禁止發言

首頁

尾頁

跳至