自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

亦師亦傭 小朋友增自信

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

今日我睇到yahoo, 我都有請菲傭, 你話係唔係增加自信我就唔太覺, 但係我同意係有英語環境下長大, 小朋友英文係較好, 我兩個仔既從小都係菲傭湊大, 所以經常接觸到英語, 日常除左菲傭與小朋友講英語, 我會與小朋友用廣東話溝通, 希望能夠平衡雙語...

有一點我唔太認同就係新聞內容裡面所講『聘請菲傭不應嫌貴,僱用一個英文水平高的菲傭,多給一點人工亦值得』-- 現行法例 所有外籍家庭傭工薪金不低於港幣$3480, 所以唔係請菲傭係貴過其他國藉外傭, 低於$3480係犯法架...

在我立場, 我唔會喜歡聘用印傭, 我會覺得同等薪金, 我會揀一個係英文程度較佳既工人, 一般菲傭既學歷程度較高英文不會太差, 相反印傭除出國曾去星架波或美國等地方, 才能操英語, 否則印傭既英文程度略遜色...

原文章由 哈兒 於 07-7-27 18:30 發表
亦師亦傭 小朋友增自信

http://www.smileycentral.com/sig.jsp?pc=ZSzeb114&pp=ZNxmk570YYHK

大宅

我覺得是真的。

可惜菲傭多數廚藝不佳...
laughin' to keep from cryin'

禁止訪問

子爵府

但係菲傭比較古惑, 識得玩野亦有好多壞朋友在背後教佢地練精學懶, 而印傭暫時都仲比較純品, 但係就蠢D

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

我都有請 bun bun, 個人認為屋企有 bun bun, 小朋友英文未必一定好好,但從小接觸,起碼唔會抗拒,但有時 bun bun d 口音又真係

大宅

家有菲傭 子女英語更好

原文章由 BeautyPinky 於 07-7-27 20:41 發表
但係菲傭比較古惑, 識得玩野亦有好多壞朋友在背後教佢地練精學懶, 而印傭暫時都仲比較純品, 但係就蠢D

而家印傭己經唔純品啦.

大宅

原文章由 garfield_pooh 於 07-7-27 20:57 發表
我都有請 bun bun, 個人認為屋企有 bun bun, 小朋友英文未必一定好好,但從小接觸,起碼唔會抗拒,但有時 bun bun d 口音又真係

agree!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

agree

原文章由 木馬 於 07-7-27 20:31 發表
當然會說得一口流利菲律賓口音英語
[url][/url]

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

我都覺得對小朋友好喎。仔仔唔係自細比賓賓湊大, 佢講英文都冇妹妹咁識捲舌。不過慢慢又好d.....
賓賓口音 - 我覺得大過左, 佢地自然聽埋老師講英文, 接觸其他人講既英文而有改變。問題不大
印印我真係冇考慮過請(就算c6英文勁差 ), 因為小婦人心態, 請個英文好既, 好似抵d喎。
我而家姐姐好正, 成日同小朋友講英文, 教仔做功課, 仲整野食整得好好味, 又對我兩個人質好好, 又唔會偷野(小小偷懶啦), 我覺得我仲正過中六合彩呀!
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

水晶宮

你情願你的孩子滿口流利的菲律賓口音英語加純正廣東話,還是不懂英語再加印尼口音廣東話?
口音純不純正不要緊,英國人夠成日笑美國人既美語啦!溝通到咪OK囉!
起碼小朋友在英語環境下成長,會不怕說英語.

禁止訪問

王國長老

王國長老

我自己始終唔喜歡用菲傭。

菲傭學歷高,甚至有大學學位,黎香港做,覺得係屈就,如果僱主家庭教育水平低,更容易睇唔起佢地。同時佢地做野真係冇咁刻苦。
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

禁止訪問

民房

原文章由 suilangmui 於 07-7-27 23:49 發表
Filipino's English to me is BAD BAD BAD with very strong FILIPINO ACCENT.

Sorry but I'm used to speaking American English so I find Filipino's English very hard to understand.

I have no problem with accents.
In fact, I am quite used to different accents since I have worked with people from many countries.
I do not mind Filipino accent. Actually, it is a lot better than Indian accent (not meant to offend anyone).
But the main problem is grammar. Most Filipino maid speak very broken English with very poor grammar; and THIS is my concern.

水晶宮

畀面勳章

原文章由 edea 於 07-7-27 23:42 發表
我自己始終唔喜歡用菲傭。

菲傭學歷高,甚至有大學學位,黎香港做,覺得係屈就,如果僱主家庭教育水平低,更容易睇唔起佢地。同時佢地做野真係冇咁刻苦。

同意!請家傭係做家務,not家庭教師!

子爵府

又要高學歷, 又要識做家務及煮飯, 又要幫你小朋友補埋習, 都係3千幾蚊????-( 邊有可能呀

各位媽咪, 唔可以得一想二架

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

哈哈

我朋友個仔出世無耐就搵左個印傭湊
o係2年內小朋友對得最多係工人
父母同個仔溝通都係用廣東話
而佢地英語能力係有限......
印傭就用英語跟小朋友溝通
父母用廣東話同小朋友溝通時
個小朋友係聽唔明
而且父母開始覺得有問題
點解個仔2歲幾講野都仲係一舊舊
後黎問過醫生∼醫生話男仔學講野係慢d
咁我朋友都無再理喇
之後我朋友兩公婆開始覺得個印傭唔好
所以一約滿就搵過另一個......
新黎o既印傭比想像中好
而英文程度亦高一d
新印傭黎到屋企幾日後同我朋友講
「太太∼你個仔印尼話講得好好!!」
................
o係度想話比大家知
請工人又打算可以順手教埋小朋友英語
先要父母英語都能聽能說先好呀!!

[ 本文章最後由 揚莉煒媽咪 於 07-7-28 19:51 編輯 ]

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至