跳至

首頁

尾頁

大宅

隨着9月(預產期)第一个BB出世,大家係米好緊張呢?

無論你生左或未生,第一胎或第二胎,

都會遇到好多挑戰,心里都有不同的感受,

不如我哋大家一齐講下傾下,互相支持下呀!

大宅

我今胎是第二胎,諗住生完小B餵人奶,

陪月會黎1•5月,之後就自己湊返,

我怕到時湊唔惦两个,但心諗以前啲mama米又係甘。

我要硬正啲,大家努カ努カ!

大宅

各位9月mama,你地放產假未呀?

複式洋房

下星期36週啦!好似長跑就到終點咁呀!我老公比我重緊張,因為佢係大陸工作,但日日打電話回來問生得未,唔知比佢激死定笑死,唔知大家的另一半是否會比媽咪重緊張?
原文章由 kcho2 於 07-8-19 14:41 發表
隨着9月(預產期)第一个BB出世,大家係米好緊張呢?

無論你生左或未生,第一胎或第二胎,

都會遇到好多挑戰,心里都有不同的感受,

不如我哋大家一齐講下傾下,互相支持 ...

大宅

已經35weeks啦
雖然仲有成個月先生得,不過已經好緊張啦
唔知小b會唔會早出世呢
我老公就叫我快d睇下走佬袋執好咪
佢怕到時我生得佢會唔知點算喎 (因為係第一胎)

大宅

angel_cheng , goldiema,

我今周36週啦!我地的預產期都好接近喎!

係呀!第一胎係緊張D架!

記得第一胎時,BB過期居留,
眼见好多mama生左,親戚又時時問生得未,
當時既擔心(BB情況)又覺得好煩(日日問生得未)!

大宅

我都係第二胎呀! 上一胎係0601呀!

返排覺得囡囡曳左呀, 又成日發皮氣, 唔知係咪知通妹妹就來出世...有時覺得有d內疚架, 因為我要返工, 之前比奶奶揍, 依家工人揍, 見佢既時間唔多, 依家有左個細, 倍佢既時間就更加少:( 所以我依家去c+ 做完產檢, 都會叫佢比全日假比我, 咁我就可以倍個女多d~ 自己又可以休息下:loveliness:

我9月6日預產期, 雖然返工要返到8月31日, 但同事都識做好多嘢都已經hand over 啦! 由今天開始, 我同事叫我把所有email都forward 哂比佢, 咁我只係從旁睇佢有無做錯就ok, 所以在公司都算清閒~

大宅

我現在34 wks, 但就定 'o左' 7/9 (37 wks) 開刀, 第一胎, 真的十分緊張, 其實所有野都準備好, 但心情就好似仲未 ready 去 welcome 阿b 的來臨 (因我是 unplan 有b 的). 又怕開刀會好痛! 又怕 breast feed 會好辛苦!......

大宅

原文章由 panda_ruby 於 07-8-20 11:50 發表
我現在34 wks, 但就定 'o左' 7/9 (37 wks) 開刀, 第一胎, 真的十分緊張, 其實所有野都準備好, 但心情就好似仲未 ready 去 welcome 阿b 的來臨 (因我是 unplan 有b 的). 又怕開刀會好痛! 又怕 breast feed 會好辛 ...

我諗你要有定心埋準備,生完B後是另一个開始,
要適應不同的新轉變(个人心埋、生理、BB以至c6)
所以e+有什麼想做就去做。

我覺得開刀之後的痛都可以接受,
但餵人奶就真係好辛苦,
你要預左冇覺好訓,每一或兩鐘頭餵一次,反對勢カ等,
之前搜集下資料會好好多呢!

複式洋房

各位媽媽﹕
我預產期係9月12日,聽日就37週喇!今胎係第一胎,暫時心情都ok,都未識緊張,不過因為個肚太重,所以每晚都瞓得唔好,兩個鐘總會醒一次,好耐都未試過一覺瞓天光喇!
我預計都會試吓餵人奶,不過都要睇實制情況,因為睇日一返工就會好忙,莫講話喺公司中午時揼奶,就連廁所都無時間去,所以都唔敢買奶揼、奶袋...,驚到時唔餵就好浪費。

複式洋房

hi...我預產期係29/9,已經開始緊張喇!仲發過幾次夢,見到自己生左tim ar!

大宅

O, I see! Thank you, kcho2!!

可能我對 c6 & 99 沒有好大信心吧! 因我個 c6 是一條 '大lazy虫' , 有次我 sleep sleep 下 腳抽筋, 叫他,打他也沒反應! 最後只好自己搞定!! well, 我完全不會相信阿b 出世後, 晚上如果哭 or others, 他會起身看一下!!

而阿b 會比 99 take care. 但我唔知點解覺得好唔放心?

但現在只有到阿b 出世後再算了!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

Today 36w, sometimes suffer from 恥骨痛 but enjoying BB kick-boxing in my tummy this month. I think I'll miss this feeling aft delivery ne.
Today 陪月正式上工, that means I could do no housework(I'm full time mom now) & cooking...high satisfaction for the coming 2m ...
My tummy is not too big due BB underweight = no stretch marks yet
I'm truly grateful to fds who concern BB when she's underweight last month but proved to be satisfactory now...

[ 本文章最後由 goldpiglet 於 07-8-21 23:49 編輯 ]

等待驗證會員

我第一胎,預產期9月22號,仲有幾日36週,
日子月近,我就月驚,好緊張~
但有時又好開心!因為就黎可以見到bb!
但有時又會擔心,bb出世後會點呢?會有咩轉變?
我只知道自己唔可以再好似以前甘貪玩,一定要抽時間陪bb,
但到時生完我想做返野,又要訓覺,又要睇b,
間唔中都要娛樂下放鬆自己!一日得24小時又好似唔夠!
又怕到時老公話bb喊好煩(有d男人真係甘,因為佢地都有壓力)
我唔想因為bb而影響大家既感情!
經濟上又唔知點用法,會唔會用多好多錢?
唉...太多野諗!生完先算囉!
不過我會努力~

複式洋房

咁啱嘅?我都9月22日喎!不過胎盤底一定要開刀,12号約定了,希望可以等到!都好緊張!
原文章由 tratra 於 07-8-21 02:32 發表
我第一胎,預產期9月22號,仲有幾日36週,
日子月近,我就月驚,好緊張~
但有時又好開心!因為就黎可以見到bb!
但有時又會擔心,bb出世後會點呢?會有咩轉變?
我只知道自己唔可以再好似以前甘貪玩,一定要抽時間陪bb ...

大宅

goldiema,

我都係約左12號開刀,係法國醫院,你呢?:)

tratra,

最緊要安排好係你返工後,BB比边个湊。

[ 本文章最後由 kcho2 於 07-8-22 10:18 編輯 ]

大宅

近一兩個星期個肚下方成日都有d 拉扯的痛, e生建議用肚 'cool' 托一托, 但有時有效, 有時冇效! 連行路都會痛! 是否有問題呢? 會否是就生的先兆? 有冇解決 (舒緩) 方法?

大宅

好媽媽勳章

bubibu,
我預產期同你同一日噃, 我都發過同樣嘅夢吖!!

原文章由 bubibu 於 07-8-20 14:49 發表
hi...我預產期係29/9,已經開始緊張喇!仲發過幾次夢,見到自己生左tim ar!

複式洋房

我係仁安啊!你有冇Book咗幾點?我本來約了09:45,但又好似唔係好時辰,好頭痛!
原文章由 kcho2 於 07-8-22 10:15 發表
goldiema,

我都係約左12號開刀,係法國醫院,你呢?:)

tratra,

最緊要安排好係你返工後,BB比边个湊。

大宅

panda-ruby,

個啲感覺都正常呀!我都有,但大痛就當然要睇醫生啦!

生得先兆應該係:见紅、穿水及持續有規律的宮縮。

唔C服,就要休息多啲啦!

goldiema ,

我booK 左 8a•m.

早啲攪惦,早啲休息ma.

首頁

尾頁

跳至