時政擂台

跳至

首頁

尾頁

別墅

(可能係太無知,而我一向只靠傳媒渲染啲問題嚟汲取膚淺認知…)

中國擁有最終管治權其實有咩唔啱?香港只係中國大陸個\"仔\",咁阿爸平時啲無謂嘢唔理,但係到個仔想\"離間\"、拆散頭家時出聲咁都唔啱?而家都好高度自治吖,係啲人成日想改變家規,阿爸至出手啫…

其實真係唔明,就算想改家規,可唔可以大家真係「有商有量」呢?有point嘅、長遠又work、對大家又好嘅嘢,正路冇人會反對咖?!點解硬係要用激進表達方式呢?係咪冇足夠嘅詞彙去表達呢??

我細個時印象中左派=唔好,但係而家發現自己唔知係咪俾人洗咗腦…我覺得親政府(左派?)嘅人好似講道理啲、顧全大局啲…

請指教。

珍珠宮

回覆:白皮書內容真係咁差?

男爵府

簡單D講就係提醒香港人分清莊閒

打個比喻,香港係一間被收購既子公司。母公司為穩定,俾左個方向畫左個框,你自己營運。但大前睇係你不能夠作反。

家下有D香港人分唔清莊閒,以為一句一國兩制大晒,真係做乜都唔駛理亞爺感受,從國家層面更嚴重既係香港已經被利用為反中國既棋子(有D香港人唔覺,有D直情認為係好事,可以推翻共產黨咁話)。

前排雷鼎鳴一篇文入面最後一句我好同意,就算不強求香港人能「精忠報國」,最好也要遠離此等國際角力。

分唔清莊閒好易出事架。

男爵府

禁止訪問

禁止訪問

別墅

回覆:BFG 的帖子

子爵府

引用:(可能係太無知,而我一向只靠傳媒渲染啲問

原帖由 tammylemon 於 14-06-12 發表
(可能係太無知,而我一向只靠傳媒渲染啲問題嚟汲取膚淺認知…)

中國擁有最終管治權其實有咩唔啱?香港只 ...
相信自己的判斷。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

「全國人民代表大會授權香港特別行政區依照本法及〈香港白皮書〉
的規定實行高度自治,但高度自治不是完全自治、不是分權、中央授予多少權力,
特區就享有多少權力,不存在剩餘權力;特區享有行政管理權,
但中央擁有全面管理權;特區享有立法權,但中央有法律的監督權;
特區有獨立的司法權和終審權,但中央有釋法權,
而各級法院法官及司法人員要承擔維護國家主權、安全和發展利益的職責。」

有講錯?錯係邊?

中央無管理權?
咪玩啦, 特首同各級官員都要中央授權先做得

中央無法律監督權?
咁當日剛果案終審法院就唔好叫人大去釋法

中央無釋法權?
基本法158條寫明架喎人大有釋法權架喎

補充內容 (14-6-13 11:41):
有時間去整圖, 不如叫佢地直接講錯係邊仲好啦

tammylemon  Agree!  發表於 14-6-13 23:09
天朗氣清

子爵府

我承認我懶,請高人指㸃,基本法哪裏有寫 「而各級法院法官及司法人員要承擔維護國家主權、安全和發展利益的職責。」
司法獨立,三權分立係我唯一認識香港有嘅政治體制

Display Picture from Rita et Machin

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

HoneyBee30 發表於 14-6-14 14:01
我承認我懶,請高人指㸃,基本法哪裏有寫 「而各級法院法官及司法人員要承擔維護國家主權、安全和發展利益 ...

香港奉行三權分立, 無啦啦走咗班唔知咩人响度話要三權配合, 真係雞同鴨講.

ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

就算話係行政主導,以我理解係行政個佔有率大D,冇話司法非獨立,係咪?宜家本白皮書話法官係治港者一群,概念係咪混淆咗?

Display Picture from Rita et Machin

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

其實, 我覺得香港人好冇骨氣。 好似一反叛既年青人, 想自由, 自己想點就點, 但係一講到經濟利益, 就伸手問阿爺攞。 國有國法, 其實咁攞個國法出來有咩唔啱, 更何況e 本基本法, 制定時個d 民主人事都有份參與, 有問題點解當時唔出聲. ?

禁止訪問

別墅

awah112 發表於 14-6-15 11:06
一要做公民責任既事,就縮。

一話要做陪審團,又話要旅行,又話肚痛。
不過香港人係冇得當兵架

禁止訪問

別墅

awah112 發表於 14-6-15 12:09
新會員,我以前同諗熊貓吹水,你都仲未出現啦
點呀,622仲有幾日呀,新會員你點睇呀
...
好心唔好咁老土啦,上網都要扮老屎忽我都同thinkpanda同H字頭果個大5毛嘈過,上年時事版ban人果次連ban幾十人,我都係其中一個

首頁

尾頁

跳至