跳至

首頁
12345...25

尾頁

大宅

"三年抱兩"會

各位"三年抱兩"嘅媽咪 :

大家一齊入嚟分享吓心得吖 ! :-P :-P :-P

大宅

Re: "三年抱兩"會

不如大家講吓, 小朋友年齡差距吖 !

我大囝囝與細囝囝相差 20 個月 !!

男爵府

Hi 心肝寶貝,
我兩個kids 相差2年4個月.....

大宅

*Amy*

咁您兩個 kids 現在有幾大呀 !

我大囝囝 : 3 歲
細囝囝就 : 16 個月

該用戶已被刪除

男爵府

心肝寶貝 ,
我個仔三歲, 個女一歲...佢地好多時都一齊玩玩具, 都幾friend 架...

J&Amom,
hahaha...你大仔梗係模彷你講野呀...佢都好愛護弟弟bor...

王國長老

王國長老

等我又黎埋堆先
我個兩件極品小霸王相差21個月
我大囡 : 剛4 歲
細囡 : 27 個月
兩個發起惡上黎唔係人0甘笨!!!!
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

大宅

J&Amom,

我哋再相遇喇 !

恭喜您 ! 其實, 呢件事真係值得高興嘅, 從呢件事可以睇得出, 您大囝囝係好錫個細佬, 有時辛苦都係值得嘅 ! 兄弟情就係咁培養出嚟, 由細到大, 我都同大囝囝講, 您一世人先得呢個細佬, 您哋一定要相親相愛, 絕對唔可以"蝦"對方呀 ! 如果, 外人都見您哋咁, 人哋都會"蝦"您哋o架 ! 知唔知呀 ! (當然, In this moment, 佢哋一定唔係咁明啦 ! 唔好埋, 照講) 跟住, 佢就會答我, 我有 2 個細佬喎 ! (其中一個係我叔仔個囝囝 - 即堂細佬), 都唔知好嬲定好笑, 跟住我就會話, 係喎 ! 您有 2 個細佬喎 ! 您真係叻 (其實, 叻在識抽我後腳呀 !!! 嘻嘻 !)

我記得, 有一晚, 我好大聲鬧個細囝囝, 仲唔比佢入我房睇 "NEMO",
我大囝囝就細細聲同我講 :
[媽咪, 您唔好鬧我細佬啦 ! 佢係我個細佬嚟o架 !]
我 {如夢初醒} ........ 跟住同佢講,
[係喎 ! 佢係您寶貝細佬喎 ! 但係, 您見唔見到呀 ! 頭先細佬"yai yai", 唔聽您媽咪話, 激親您寶貝媽咪呀 ! 不如, 您同您細佬傾吓, 叫佢唔好 "yai yai" 啦 ! ............ ]
跟住我大囝囝就好似大人咁話,
[細佬, 您要聽話, 唔准 "yai" 呀 ! ....... ]
然之後, 我就出房門同大囝囝講
[唔 ..... 我唸細佬以後都唔敢喇 !]
其實, 全個過程, 細佬最[烏 durn durn], 佢都唔知我哋做嘜.

* 不如, 您下次試吓呢個方法吖, 唔知 work 唔 work 呢 *

好攪笑 ! 小朋友真係天真無邪 !

:-P :-P

大宅

Hi, Cookie,

我好欣賞您簽名位嗰段說話呀 ! 好攪笑呀 !

:-P

伯爵府

我兩個女相差2年

大宅

* Amy *

您對囝囡都幾好喎 ! 一齊玩 !
佢哋有時都會爭玩具玩o架 ! 細囝囝比較惡, 成日搶亞哥d玩具, 真係 "小霸王", 但係, 我通常都攞番俾哥哥, 就算細囝囝哭, 我都唔會就範, 有時, 我會即時問哥哥 [可唔可以借比細佬玩一陣呀 !] 大囝囝通常都會分享, 我唸細囝未太識; 但現在已在改進中.

大宅

嵐嵐 21 :

咁佢哋有多大呀 !

男爵府

my daugther is June 2000. my son is nov 2003. Can I join?

別墅

本人剛生bb, 個女現四個半月, 係第一胎.
好想問問三年抱兩媽媽, 你地覺得三年抱兩係咪最理想呢?? 因我都o念下一胎幾時好.
我叫曉琳豬豬 :oops: 16OCT2003係聯合出世.
該用戶已被刪除

別墅

我大仔四歲, 囡囡一歲半, 兩個相差兩年半, 已經識得爭玩具、爭寵.... 一見到呢 D 情況, 就頭都痛晒; 不過有時見到兩個一齊玩得哈哈大笑, 相親相愛時, 我個心又好甜囉!
珍惜生命、把握今天,因為仍活著不是偶然,也不是必然! :-P

男爵府

受我玩嗎?我大仔4歲,細女歲半
直明月耀安
極星輝照長
該用戶已被刪除

別墅

thank you, J&Amom
我叫曉琳豬豬 :oops: 16OCT2003係聯合出世.

男爵府

dear all,

你好!! 我個仔歲半, 而家有左第二胎未知仔女, 到時出世個仔25個月, 好開心, 因為係我預期之內, 相差唔到三歲, 我都想入來學下野, 睇下你地d開心事!!!

我每日要返工, 你地呢? 係咪全職媽媽?

首頁
12345...25

尾頁

跳至