自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

細仔7歲, 二年級, 內向, 自信不足, 唔算頑皮, 懶散..愛同哥哥打機, 像鸚鵡跟哥哥說話..沒主見 (點解好似無咩優點咁既........)

今日見完老師, 老師說他

(1) 懶散, 比工課PAPER 上堂做, 人人有心做, 佢就懶懶散散, 只做小小就算, 或是搞下同學仔

(2) 老師有獎勵計劃, 每人有幾多粒星星都會在黑版看到, 佢係全CLASS 最小一個.. 但老師話佢唔CARE 咁..

(3) 唔專心...

他在家都是這樣的, 同佢讀遍中文, 放軟手腳咁, 聽唔入耳,軟皮蛇咁...極討厭, 最估唔到原來在學校都是這樣

我已同佢講左好多次, 罵試過, 失控發"TIM"試過, 好聲好氣講道理試過, 古勵說話又試過... 我真係唔知可以點

教教我如何教!!!
[url=Lilypie Expecting a baby Ticker]Lilypie.com[/url]

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

幾年班? 二年班?

我仔一年班都系咁懶...

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

試下參加運動, 可以是打坡, 跑步, 游水等

大宅

PUSH

[url=Lilypie Expecting a baby Ticker]Lilypie.com[/url]

伯爵府

回覆:要見家長, 苦惱..救教

他自己有無個人興趣嫁?有無咩係會投入上心?

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我囝細時都係咁,你急佢唔急,呢d係性格黎,無得改。

不過可以久唔久都同講,潛移默化,解釋要勤力讀書,唔一定要成績好好,但要盡力而為,態度最緊要。我囝可能嫌我煩,又可能大左開始定性,上到高小明顯好左。

禁止訪問

伯爵府

做下評估啦,會唔會專注力有問題,學習障礙,唔係懶散咁簡單呢

子爵府

嘗試參加童軍。童軍會訓練小朋友過有紀律的群體生活, 應該對他有幫助。但請緊記, 不要心軟, 不要准許他用天氣冷﹑功課多﹑步操太辛苦等理由躲懶不參加集會。
加油!

wcpcelia  都係好方法  發表於 14-10-17 16:59

珍珠宮

減齡達人勳章

幫佢揾返自己!學一啲同哥哥完全唔同嘅嘢。好似我對女(8歲幾)細個學琴,家姐比妹妹好,妹妹完全依賴家姐,漸漸冇心機學,因為無論點學,都係家姐叻啲,攪到冇哂自信。後來,比妹妹學小提琴,家姐冇得學,最初佢都想依賴家姐,但家姐唔識,幇晤到佢,逼住佢自己面對,我地又不停讚佢拉好,仲要叫佢教家姐拉!而家,兩年喇,妹妹都會依賴家姐,但比以前有返自信。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

會唔會哥哥叻佢好多, 佢成日聽到D人都係讚哥哥多?
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

佢一直都係咁,定上咗小學/升咗班先咁樣?

請勿打招呼~

男爵府

回覆:CY-mother 的帖子

叫佢揀一份佢好想要既禮物,如果佢可以做到既話就送俾佢。當年我班有個小學老師係咁,個男同學出名曳,讀書又差,個老師同佢講如果你成績好有進步就送一份玩具俾佢,結果個男仔好勤力讀書,平時科科都唔合格,但果次一考就科科八十幾分,個老師就送左盒好大盒既玩具俾佢。羨慕死人。

大宅

conniebebe 發表於 14-10-17 16:44
他自己有無個人興趣嫁?有無咩係會投入上心?
玩LEGO有心機

大宅

newcook 發表於 14-10-17 16:56
會唔會哥哥叻佢好多, 佢成日聽到D人都係讚哥哥多?
哥哥醒目, 有自信

大宅

回覆 melody228 的帖子

差不多都係咁..但今次差到要見家長

禁止訪問

引用:回覆+melody228+的帖子差不多都係咁..但今

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

引用:回覆+melody228+的帖子差不多都係咁..但今

原帖由 CY-mother 於 14-10-17 發表

差不多都係咁..但今次差到要見家長
咁你同佢傾過覺得係咩原因呀?如專注力有問題,可以訓練;但如佢唔適合某啲教學方法,可能要同學校傾/甚至搵過間合適嘅學校喎

辦法總比困難多,加油

請勿打招呼~

大宅

佢已讀緊D係活動教學, 一星期先有一次功課, 係唔係要轉傳統學校呢, 唔知點好..真係對住佢投哂降...

伯爵府

好媽媽勳章

打機禍害!!一定要全面禁打才有得教!!

首頁

尾頁

跳至