跳至

首頁

尾頁

大宅

好耐無上黎bk...事關囡囡星期一入咗醫院...到今日星期五先返到屋企...事關係尿道炎....好想話俾其他媽咪聽要小心....
我個囡囡食緊奶粉...一向都知奶粉熱氣...都係諗住要俾多啲水俾囡囡飲....但係我開咗個好壞既頭...就係一開始餵人奶諗住可以唔使俾水佢飲...點知轉奶粉之後佢就唔肯飲水....直到呢排可能俾佢試少少糊仔掛...咁就中招....
醫生話bb臭臭裡面有大腸桿菌(係正常人都會有呢隻菌)但係啲菌走咗入尿道(佢又話點清潔得好好都會有機會有菌走咗入去...)
只係你若果飲水飲得夠有足夠既尿...咁就可以排番出黎...唔係既話啲菌痴住咗響入面走上去就會有尿道炎....就係咁我個囡囡就中咗招...
幾日微燒兩次...無病徵睇到...食退燒又好番囉喎...就係咁星期一就發高燒爆咗出黎....
日日喺醫院打抗生素針....又要驗尿抽血...照x_ray超聲波...總之佢太細個醫生乜都同佢check好驚佢除咗呢樣有其他病....好彩so far無其他事...
響醫院既時候...我都會又擔心又內疚...係咪我照顧得佢唔好搞到佢咁....其實醫生已經講咗唔係好關清潔事...就算點樣小心都會有機會入菌...只係飲水唔夠就會影響大啲....
不過...好彩囡囡病期間都算仲係精精靈靈....咁都有好少少....
因為我無諗過佢唔飲水...我唔刻意逼佢飲...會病到咁勁...所以希望bk媽咪遇到飲水問題都留意一下....避免bb有幾會受苦....
都祝大家身體健康...湊bb湊得快快樂樂!!!

[ 本文章最後由 lenny1130 於 08-3-29 00:56 編輯 ]

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

多謝你既分享....你女女而家無事嘛???
我baby都唔肯飲水,連飲奶都唔願飲...我都冇佢辦法..

民房

我個女都係咁, 有一晚~10pm忽然間發高燒, 衝咗入急診室, 40.4度燒, 冇其他病徵. 留院第二朝就驗出係尿道炎, 住咗56日醫院. 其他情況都同你好相似. 宜家真係會好小心同佢清潔(其實一向已經好小心), 一定要由前向後抺, 抺一下就掉, 唔好再番抺. 希望唔會再有事啦, 因為真係好心痛.

洋房

係唔係女女比較易受感染?

大宅

Thank you for your sharing.

咁我都要小心啲, 盡量比多啲水佢飲. 有時亞女唔肯飲水, 我會起每餐奶加多半安水, 等佢飲多啲水. (其實我驚佢冇便便, 所以加多啲)

lenny1130, 咁醫生有冇建議每日要比幾多安水bb飲呀?

複式洋房

唔該哂你, 都唔知原來會咁嚴重添~
我囡囡都係唔肯飲水, 啜左都將D水吐番出黎, 99咪另外開埋D開奶茶, 紫草蓉俾佢飲, 等佢飲多D尿多D, 仲無咁熱氣喎。咁我係新手乜都唔識, 佢話哂都湊大咁多個, 都要信佢老人家...

民房

thank you for your sharing, take care

別墅

我個女都不肯飲水啊
d奶粉又熱氣
真係好煩
呢幾日佢對眼好多眼屎
我阿媽話佢熱氣不肯飲水
所以眼屎超多
宜家都不知點算
奶已經食得不多
又不肯飲水
真惡搞

大宅

我個囡初初都係唔肯飲水,但唔飲都要俾佢飲,飲得幾多得幾多,等佢有個習慣。佢宜家4個幾月我都隔2日俾佢飲1次apple juice,有味道佢地鐘意飲

仲有次次換片都要由前面清到後面,仲要"打開"清中間,咁先乾淨

大宅

睇到版主個 case, 我都好擔心. 我個囡囡又係點都唔肯飲水, 今朝努力咁灌佢飲水五分鐘, 佢吐番九成出黎, 真係俾佢吹賬.
最慘就係之前買左 D 蘋果汁溝淡俾佢飲, 佢連蘋果汁都唔飲.
都唔知點算.mouth:

大宅

好多謝你既分享喔^^你都唔好唔開心啦,祝你同bb都健健康康

原文章由 lenny1130 於 08-3-29 00:53 發表
好耐無上黎bk...事關囡囡星期一入咗醫院...到今日星期五先返到屋企...事關係尿道炎....好想話俾其他媽咪聽要小心....
我個囡囡食緊奶粉...一向都知奶粉熱氣...都係諗住要俾多啲水俾囡囡飲....但係我開咗個好壞既頭.. ...

複式洋房

大家可以試下呢個方法…

我BB都係唔肯飲水,所以我去買左D日本和光堂,電解質健康飲品佢飲(係蘋果味)但個樣好似水咁,佢一次可以飲到4安,幾好,大家可以試下…

因為我之前試過比橙汁佢飲,飲過之後就唔肯再飲水啦…

大宅

見到樓主個bb女這樣, 真替佢擔心, 希望bb快d無事, 做返個精靈bb!

我見你地各位咁寫....我先醒起自己個b女都好少飲水, 近排佢厭奶期, 除咗人奶, 佢連奶粉都唔多飲, 攪到都瘦晒

不過, 個人意見, 如果bb唔飲水, 你地唔好比其他嘢佢地代替, 始終, 水還是最好的飲品! 你地狠心一點....用針筒喂佢飲, 我兩個仔初頭都係咁, 可能會飲1安吐1安, 但係久而久之, 只要堅持, bb知道敵唔過你, 會慢慢飲多d, 跟住會一安飲吓多d, 又飲吓多d! work ga, 你地試吓!

試想吓, 飲水這麼小事, 我地都令佢地做唔到, 再大d, 你地會越難要佢跟住你地做!

原文章由 ronnie48 於 08-3-29 20:02 發表
我BB都係唔肯飲水,所以我去買左D日本和光堂,電解質健康飲品佢飲(係蘋果味)但個樣好似水咁,佢一次可以飲到4安,幾好,大家可以試下…

因為我之前試過比橙汁佢飲,飲過之後就唔肯再飲水啦… ...

大宅

多謝各位媽咪既關心....囡囡已經好咗好多啦....就咁睇好似無病過咁.....不過可能今次個病比我想像中嚴重.....所以返到屋企我都變得有啲緊張.....雖然湊佢個姨姨好錫佢....湊佢都已經好小心....但係我好有陰影....成日驚清潔問題...又驚食奶問題....又驚飲水問題.....總之好似乜都驚一餐咁啦.....
所以努力訓練囡囡飲水同小心清潔之餘....好似我要好好tune好我自己....要平常心對待....
我c6已經話好多bb都會病...無人想亦都話唔係我照顧得差...但係總係覺得有啲唔知點咁啦....哎~~~真係要改下緊張大師呢個性格先得....
另外, 醫生無特別指明每日要飲幾多安水....只係要飲番多啲....特別佢而家仲食緊抗生素呢段時間....
不過佢已經建議我奶粉開稀少少, 若果bb唔飲水....咁會好啲....

民房

醫生話女仔係容易D有, 因為肛門同尿道o既位置比較近, 而BB咁細個所有器官都好細, D分泌o既PH又未好似大人咁好可以阻止到D細菌生長, 所以會較難避免D菌由後面走咗去前面, 再上咗上面. BB唔肯飲水, 所以我都係自從出院之後就每餐都開7安水6安奶俾佢飲, 見佢飲得晒, 我就再加到8安水6安奶, 都飲得晒, 我諗應該夠喇.

侯爵府

好媽媽勳章

我想講,大家先唔好太擔心,先要了解:

1. bb唔肯飲水唔等如好易會有尿道炎
2. bb成日飲水亦唔代表一定唔會有尿道炎
3. 幼兒尿道炎有好多成因

我唔係下巴輕輕亂咁up,我既二仔於15個月大時,亦曾經因為尿道炎而要入院,要接黃豆打左7日所謂"大針" (即係特效抗生素)先好番,攪左近一年,而家仲係番緊瑪加烈泌尿科覆診,所以你地既心情係點,有幾痛苦我真係好清楚...

講番幼兒尿道炎問題,可能好多家長都會問:"點解大人患上呢個病時,只係食下口服藥物就冇事,但小朋友就會高燒+要打針去醫咁嚴重?"因為大人既情況,好多時只會o向尿道至膀胱地方發炎,但5歲以下患此病既,就好易會細菌入血、上腎,所以幼兒通常會有高燒情況,亦要於治療時好小心處理,務必要盡快kill晒d細菌。

除大腸桿菌走入尿道引致尿道炎外,有d幼童可能先天泌尿系統結構"唔靚",小便容易倒流上膀胱,久而久之就好易有尿道炎,前者 (即由大腸桿菌引起) 情況可能會簡單d,醫生通常都會講:"今次係你bb唔好彩,d細菌去左尿道o黎發病..."又或者會建議番你再小心清潔大小便,但後者問題就大d,手尾亦長d...我細仔就好可能係後者問題,呢一年間佢都日日食緊藥防止翻發,下個月中要做多個檢查先知佢倒流情況有幾嚴重、需唔需要做手術之類...

btw,有興趣想知多d有關呢個病既info如患病後要做d咩野follow up、情況係點,可以去我個blog睇,search打"尿道炎"就會勾番晒d相關日誌。
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

大宅

thanks for sharing & hope your baby gettering better!

我餵人奶 & 奶粉,
都會俾 bb 飲水,我個 b 係超唔鍾意食奶,
不過好鍾意飲水...
我唔係用 bottle 餵水,係用 spoon,
大家可以 try 下

大宅

lenny1130,chukaren,
醫生有無叫你地囡囡要做埋尿液倒流測試呀?
我細囡係就黎3個月時都無端端尿道炎發燒,好彩微燒唔洗入院,
但醫生要佢做埋超聲波睇腎有無損
仲要好返6星期後做埋尿液倒流測試.
我係全人奶的但都中招...醫生話唔關日常衛生護理事喎,
咁我問點解會咁佢就話有d bb 可能係泌尿系統有問題.......
亦可以係偶然.......
唉好驚呀!因為尿液倒流測試係要插條管入尿道..肯定痛到喊哂,我個心仲痛.....我問過第二個醫生佢都話做左好d知道bb咩原因尿道炎,無事又唔洗擔心,真係有事都可以早d醫..
唔係大個先知個腎花哂就遲...
所以都係要忍痛要阿去囡做去做,但要到4月尾先做...
依架每日都擔心緊,抱住囡囡時我心都諗
媽媽只要你身體健康,有病有痛都比哂媽媽...
希望阿囡只係偶然啦

大宅

tsznok,
你仔仔做左倒流測試未架?係咪未做前都要食住藥?
我之前睇過bk有d媽咪仔仔都有咁情況..不過佢地好似係因為包皮長引致的.....不過無論掂都希望你仔仔無事唔洗做手術啦!

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 小寶媽 於 08-3-31 14:53 發表
tsznok,
你仔仔做左倒流測試未架?係咪未做前都要食住藥?
我之前睇過bk有d媽咪仔仔都有咁情況..不過佢地好似係因為包皮長引致的.....不過無論掂都希望你仔仔無事唔洗做手術啦! ...

小朋友患尿道炎後,應該最好要做晒3項檢查去make sure身體冇受大影響及要搵出發病原因:
1. 用超聲波去照膀胱及腎臟,睇下位置&size有冇異常
>>>呢個仔最冇痛苦既檢查,我仔仔做左,passed冇大問題搵到

2. 腎靜態核子檢查,要先接種黃豆打顯影劑,再餵藥整暈個bb去照,呢個檢查目的係要睇下腎臟有冇因為尿道炎而受損
>>>過程都幾痛苦,因為又要o向手吉黃豆,仲要夾硬被迫食藥整暈... 唉,我個仔都做左,但結果就唔多好,就係因為呢個檢查,見到佢兩邊腎都花左!雖然醫生話花左唔代表影響功能,但呢個結果亦反映佢好有可能有倒流問題...

3. 倒流測試,亦即係要插尿喉果個,目的係要睇下有冇倒流問題及嚴重程度
>>>我個仔因為照到個腎花左,原本我都極唔想佢去做呢個檢查,但冇法子,醫生話佢好有可能有倒流問題,一定要睇下程度去到邊,再睇下要唔要做手術...因為倒流問題可大可少,而家就話只係個腎花花地,但如果唔處理長此落去就真係會影響腎功能,所以...就算係痛苦,都要送個仔去做,冇得我選擇...

呢一年以來佢都仲係日日食緊藥,係保護劑,怕佢會復發... 唉,希望黎緊16號做完個檢查後會冇事啦... 大家都辛苦左好耐喇...
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

首頁

尾頁

跳至