家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實我一直都冇買保險, 但因年幾愈來愈大, 擔心自己身體有問題, 最近常常出現膝頭痛, 怕唔知有D咩事. 又怕第時會有女人病, 所以都開始諗緊醫療保險呢D問題~

但另一方面, 我會諗, 如果我一個月供1千, 一年供1萬2, 五年供左6萬, 假設我5年之後有事, 我claim 到GE, 都唔會claim 得到6萬咁多, 咁不如我自己儲仲好. (如有錯誤, 請更正我, 謝謝~)

因為我都做過D 功課, 有D人生癌, 有D 藥個D 係唔包, 同埋D 因為我GE保費係會影響個經紀GE 人工, 佢實會叫我買D plan 係多過我需要的. 所以我都唔知應該買唔買好.

當然, 我亦聽過有朋友話一年唔知供幾多, 年年去養和做boby check , 仲有幾年就唔駛再供落去,

亦有人話整親隻腳, 好彩買左保險, 如果唔係都唔知點算, 話保險幫左佢好多

<---- 呢個朋友唔係做保險個D, 所以應該唔係哄我買的,

所以我而家心裡都

十五十六, 請指教, 謝謝~~

禁止訪問

回覆:請教下大家醫療保險問題

大宅

唔好講cancer ,因為保險都唔包底,最近親朋做過,腰……8萬,甲狀……5萬,粉瘤……2萬,不是養和醫院做!參考下價錢,睇下供唔供!而家醫療費,好貴了!重要通漲呢?我就選擇繼續供,第時唔夠錢排府,等個專科,都一、兩年!

大宅

同埋,唔駛再供落去,你朋友就呃你嘅!因我買時都係咁講,又話基金賺,放入去,就不用供,我供咗成十年,賺嘅真唔夠打個平手,點都係要供架!

禁止訪問

引用:唔好講cancer ,因為保險都唔包底,最近親朋

男爵府

以我經驗可以考慮下買危疾,早期疾病,癌症都包,
醫療保險大多數實報實銷,冇話你供幾耐就賠幾多。

大宅

引用:Quote:原帖由 meii939 於 15-05-06 發表唔

原帖由 emilielnm 於 15-05-06 發表
住院咪夠,普通房claim唔足都9成啦

住院係逐年計,都唔算供
逐年計,唔算供?但都要比錢格,咪一樣!

大宅

好多朋友都未分清危疾、醫療的分別

危疾係有固定保額,出事時一筆過賠
(供款有年期5-25年不等,供完保一世,部份例外係無年期)

醫療係憑單實報實銷,俾幾多錢賠返幾多錢
(供款期終生,除非唔要,仲會每年加價)

子爵府

kybeee 發表於 15-5-6 11:20
當然, 我亦聽過有朋友話一年唔知供幾多, 年年去養和做boby check , 仲有幾年就唔駛再供落去,
亦有人話整親隻腳, 好彩買左保險, 如果唔係都唔知點算, 話保險幫左佢好多
<---- 呢個朋友唔係做保險個D, 所以應該唔係哄我買的,

講左唔係做保險的保險推廣朋友先。 年年驗身係好事, 有D公司有呢D驗身作為標準福利添。 問題係米人人都必須去養和或同級? 正常普通科門診轉介果D驗身中心唔得? 呢D事情奢侈化條數到底係邊個找?

你朋友年紀相近吧, 你問佢已經供左幾多年? 問佢以為"就唔使供"左幾多年? 好可能供左幾耐, 就以為左咁耐

整親隻腳的朋友仲有趣, 整親係唔好彩。 買左保險米一樣整親~~ 唔係想話個經紀個個星期扶佢去做物理治療叫幫左好多吧? 保險點賠就無謂提了, 若果係醫藥費同現金保果D額, 整親腳都已經冇能力要依賴保險公司, 咁佢一係早應該慳D使(i.e.尤其慳反十個八個保單)儲多個錢買樓投資等。 又或者佢其實係美國人, 冇obama care就冇public health care。

子爵府

kybeee 發表於 15-5-6 11:20
因年幾愈來愈大, 擔心自己身體有問題, 最近常常出現膝頭痛, 怕唔知有D咩事. 又怕第時會有女人病, 所以都開始諗緊醫療保險呢D問題~

我抽起左第一句, 呢段個講法, 直情係每一位保險推廣都用的開場白。 個講法蘿輯上好有問題。 怕健康出問題, 點解唔係首先想到點去改善身體, 點去更好咁照顧自己身體, 而係去找保險公司? 想去同保險經紀買健康?

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 emilielnm 於 15-05-06 發表

男爵府

引用:Quote:原帖由 meii939 於 15-05-06 發表逐

原帖由 emilielnm 於 15-05-06 發表
健健康康冇用過,當然係好啦,你仲會覺得蝕左添

唔好話大病,剛有個case係港安割盲腸,62000出院,62000可 ...
現在割盲腸都要咁貴,点解吾去政府?

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 emilielnm 於 15-05-06 發表

大宅

回覆:kybeee 的帖子

淨買住院醫保,其他乜都唔買,跟年齡比錢,如三四拾歳唔係好貴,
一年都係4仟左右,現在手術費好貴,好少事都4萬8萬元,我自己不買危疾,好貴,
有癌就眼政府,其他專科排好耐,惟有靠自買入院醫保,唔好聽人講叫你買乜買乜,
都係想呃你錢,自己要分析下

禁止訪問

引用:淨買住院醫保,其他乜都唔買,跟年齡比錢,

禁止訪問

別墅

回覆:kybeee 的帖子

我覺得可以買份細點,而且我有買儲蓄計劃,幾年後可以保本之餘,又有紅利。好過放銀行儲,到時隨時拿出來比仔囡讀書,或者去下旅都得。如果你有興趣想要多點資料我可pm你。

禁止訪問

引用:我本人絕對支持買保險(利申,唔係經紀)我

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+KateC2012+於+15-05-06+發表

禁止訪問

引用:淨買住院醫保,其他乜都唔買,跟年齡比錢,

首頁

尾頁

跳至