嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

我而家27week,同卵孖仔。
好辛苦,頭3個月嘔到7彩,之後好D,到呢一兩個星期又黎料,嘔到9彩...

身邊既人淨係叫食多D,同事淨係話試下食呢樣果樣,一D都唔理解我,個人嘔到頹曬已經,已經食完嘔,嘔完再食,好累...

最近又搬左新公司,又偏僻,轉幾輪車先到公司,公司得踎廁,D人又話大肚唔好踎,又話無形鄧咁去,萬一無形鄧唔小心平衡唔到咪仲衰?都唔知係咪呢排踎得多,宮縮得密左,醫生又話正常...

同埋唔知係咪個人細粒,我149,個肚又大,好辛苦...肋骨恥骨朝早又痛,訓教又痛,腳又腫,我都知好多孕婦都會,不過可唔可以安慰下我,身邊既人完全好似見我嘔慣曬痛慣曬,已經麻木到問都唔問我ok嗎,其實我好辛苦囉幾時捱到生?

子爵府

可唔可以停工先。因為我理解你辛苦。我係Ftm。大仔快6歲。有人幫手,我都好辛苦。依家34W。一路都係辛苦。

大宅

小食多餐, 冇胃口可多飲湯水, 多吃蔬果, 煲下小米粥食, 加油呀

別墅

回覆:忍到幾時(呻post)

嘔確實辛苦,試下食嘢個陣,將乾同濕嘅食物分隔半個鐘頭先食,濕即係流質,同埋少食多餐,都係醫生教嘅。我異卵孖仔,頭四個月係甘嘔,依頭嘔完依頭食,好慘,試過改善左。姐妹,加油啊

大宅

回覆 Amandang0124 的帖子

好明白, 我都係孖B媽, 人陀B, 我陀B, 我陀到喊, 喊咗N次, 好辛苦, 本身都細粒, 155, 47KG, 28周後已經行唔郁, 頂心頂肺, 好痛, 瞓唔到, 晚晚坐係梳化等天光, 食都冇胃口, 生不如死! 見其他D單B媽話: 唔捨得個B咁快就要離開佢個肚, 好享受懷孕時光, 我火都黎埋!!!

複式洋房

我都係 同卵b媽, 我好彩冇經歷嘔ge日子,但出入醫院係做人咁多年來最多,產檢多, 宫縮密又試過腸胃炎住院, 作早產住院,到後期訓唔到 肋骨腰骨pat pat痛, 肚就來爆咁, 肚紋多到冇眼睇,但會捱過,同自己同bb講, 努力捱到足月,因為之後ge日子大家都好過d. 生左出來先係更大挑戰。我建議頂唔順要請 sl, 要訓多d床,我就係返工又鐘意出街頻撲作早產,真係足月對bb健康好重要

大宅

我講過曬我既症狀比醫生,政府只係話好正常,私家開左1星期比我,我已經請左好多sl...

大宅

畀面勳章

重有13個week就捱完...頂住喔~樓主加油

民房

回覆:Amandang0124 的帖子

如果你唔係完全介口的孕婦,你試吓食少少朱古力,冇咁反胃。少少咋!😄

複式洋房

我都係孖媽來的,我之前都係嘔得好誇張,嘔到輕左成8-9磅,仲入埋院TIM,我都明白你既苦處。你睇下醫生可唔可開下病假紙俾你抖下啦,訓下床個感覺係會好D既…D人叫你食多D,係既…食多D你喜歡既野就可以了,唔多強迫自己食太多,唔係既話嘔仲辛苦。加油丫!

禁止訪問

大宅

我都係同卵孖仔, 我孖b都快一歲,回想上年我唔係太辛苦, 所以真係因人異議, 我覺得你應該要拎假,踎廁wor, 依家仲有踎廁, 你唔好踎咁多, 好快捱完,加油,將來見到bb就會好開心架喇, take care ~~
Amandang0124 發表於 15-7-28 12:34
我而家27week,同卵孖仔。
好辛苦,頭3個月嘔到7彩,之後好D,到呢一兩個星期又黎料,嘔到9彩...
您好Amandang0124, 明白懷孕期間出現嘅各種不適令媽媽覺得辛苦, 醫生檢查過正常媽媽都唔好太擔心喇; 睡覺時墊高雙腳, 盡量靠左側瞓避免壓住右邊大動脈, 都有助減低浮腫。食野方面, 嘗試留意邊類食物食完後冇嘔得太辛苦, 少食多餐, 都會舒服D; 呢D不適係見到兩個可愛BB後通通都會過去, 媽媽加油呀!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

我老婆都唔夠150cm高, 確認孖b後, 頭4月狂嘔, 之後病左個幾月狂咳, 好番又驗到糖尿, 要控制食量, 最近兩隻b成日頭向下頂, 腳向上踢, 搞到阿媽恥骨痛完, 到橫膈膜痛, 而腳又腫又脹, 咩大肚痛楚都整...................但佢想到兩隻b 8月出嚟就開心番.........成日諗改咩名, 仲落力安排出生後的物資.....

大家想多d正面的事, 諗下兩個相同樣的囝囝走過嚟叫媽媽, 一定好得意, 加油!

p.s. 我地仲有個3歲的女, 平時仲要招呼佢

大宅

我都係細細粒,返工要行,早產左,一個要做手術,住左3個几月。所以要考慮呢個因素

別墅

我都係同卵孖仔,我身高146,現在26周 ,現在重左9kg,我現在日日都食唔落野,又腳痛,一食野個肚頂住食唔落,咩都唔想食。唔食又怕bbs 無營養,個肚好緊,完全無哂心機,日日都訓唔好! 現在真的頂唔順,暫時放棄返工。留家休息!

大宅

多謝你地睇左醫生,醫生開左兩星期sl比我休息

複式洋房

我都係孖B (now 20週4)近日間中肚硬&肚少痛!係吾係行太多?我好驚BB早產 ><
我要返工,大家建議我幾週開始放假好?

大宅

回覆:Rubyheha 的帖子

我諗住繼續拎sl,因為而家我28week已經返工返到好吃力,邊有咁多產假

大宅

我明白樓主呀~因為我都係同卵孖仔。頭3個月食咩嘔咩,真係嘔到驚,仲要瘦到得返90磅左右,仲要不停俾99“煩音”攻擊,真係俾佢煩到差D抑鬱。但我上個月BBs都順利健康出世喇,所以樓主,其實好多過來人,會有好多人明白你。你而家最重要係整理好自己心情,唔係對你同BBs都唔好。而且BBs出世後,要煩要忟既嘢仲多,所以好好調節自己心情喇,加油

首頁

尾頁

跳至