懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第一胎,身邊又唔多有經驗朋友可分享經驗....但我有好多疑惑想分享:

1.我本身有肚腩, 三個半月時個肚開始明顯,依家四狠半月己有34.5,個肚咁大,搞到有d"監介"....你地4-5個月時,個肚幾大?

2. 你地唸住幾時買bb用品,例如床仔車仔? 8BB展去唔去好,依家買又好似早左d

3. 有冇不適? 如痔瘡,PATPAT and 背痛問題

複式洋房

回覆:chmami201601 的帖子

其實我已經過左4-5個月既時間。
不過都可以解答您既。

1. 其實我同您差伍多。我系2-3個月果陣已經見哂肚。明眼人一見到就知我大肚。不過未去到搭車有人讓座。到左呢家我32週已經40吋肚了。

2. bb展其實可以去睇下了解下。我自己就過左3個月後就開始睇定bb野既牌子。奶樽,bb車,床果啲。不過我上網睇多。一般都有簡介。選擇好就可以一次過買。香港地方細多數都會系8-9果月就準備好哂就可以。

3. 我自己既不適多囉。我跟本到左呢家32週有時都會仲有嘔果啲。我本身都有坐骨神經痛。所以我個肚仲細果陣已經有腰痛問題。不過正常肚越大越容易會肚痛。可以試下媽媽按摩舒緩。我暫時冇痔瘡所以都解答伍到您。

希望啲資料對您有用

複式洋房

回覆:4-5個月媽咪分享區

現在17weeks,.未感到胎動。又未有痛。暫時36吋了。。

複式洋房

好多謝你地嘅分享!由發現大肚到依家17w,好多野都唔識,又無咩安全感,所以一有咩事唔同左就好擔心.新手媽媽仲有好多野要學,希望大家互相分享同支持,加油啊!

複式洋房

我都好期待胎動嘅感覺. 你地book左照結構未?我book左下個月中劉子健

男爵府

第一胎,4個幾月,35吋腰,個肚已經好明顯,日日pat pat痛、腰痛 開始感覺到有胎動,起碼一日都feel到一兩次 間中便秘但冇痔瘡,最近又開始有d作嘔,可能係瞓得唔好 我最近知道bb性別,都開始睇bb嘢,打算去bb展格價,平就買,大件的例如bb床應該會等遲下8個月先買啦

複式洋房

我今日15週5...但肚係12週多開始現,不過不是太明顯,我都book了劉子健9月初 21週時結構,c6話照埋結構就開始買bb用品

複式洋房

pat pat 同腰背痛我12w 已開始有,pat pat 試過痛到我企唔穩,行訓企坐都痛. 但聽醫生話,我14w開始用托腹帶(010買, ~$450), 之後痛概問題就解決左七八成. 你不妨試下.

複式洋房

我仲一直唸點解自已個肚特別大,有人座都覺得唔好意思,原來大家都差唔多大,依家安心好多啦! thx for sharing! 希望我快d KO痔瘡問題, 全心全意準備BB用品~

複式洋房

1.我依家5個月啦, 係我3個月個時個肚好明顯, 朋友都話我巨型,加上我本身大隻,但出奇到左5個月反而唔覺得特別巨型WOW.

2. BB野我就一直都有睇, 不過係照完結構先大量入貨哈哈

3. 不適就係間唔時仲係嘔,由於我定期做按摩通下,同埋夜晚一定LONG 腳訓,所以暫時都冇咩類型問題

複式洋房

無唔舒服實在太好啦! 恭喜你~~

複式洋房

你地幾時開始feel到bb郁架?

複式洋房

17W1D, 未feel到住,d人話第一胎會遲d先feel 到架~

複式洋房

我第一胎18週幾已經有胎動,依家20週阿B成日都踢我

複式洋房

好開心啊! 唔知仔會唔會活躍d? Summer823, 你係b女定b仔?

你地有冇用開邊隻孕脤紋oil? 我搽左2-3曰美康既一隻全organic孕脤紋oil,但個肚長滿紅色粒粒,可能太油. 有冇人用過Jurlique那隻孕脤紋oil?

複式洋房

引用:好開心啊!+唔知仔會唔會活躍d?+Summer823,+

原帖由 chmami201601 於 15-07-29 發表
好開心啊! 唔知仔會唔會活躍d? Summer823, 你係b女定b仔?

你地有冇用開邊隻孕脤紋oil? 我搽左2-3曰美康既 ...
我用緊依隻暫時未有爆紋,唔太潤都ok
老公話等埋星期五覆診先公布bb性別

複式洋房

thanks Summer823~ I knew the gender of baby after Nifty since 11w =)

大宅

我前晚見到肚皮跳,又feel到入面的“肌肉”郁,然後我就用手指輕拍郁的地方,又繼續feel到肌肉郁,幾次之後就停左,直到現在。唔知前晚係咪胎動呢?!

大宅

今日feel到肚皮好緊,我諗係時候要用托腹帶...

大宅

我都第一胎,而家17週,都好想快D有胎動感覺!嘻嘻!
我都打算去BB展睇下先,如果屋企有地點就擺住先,睇下有無野岩先~
我8月底照結構,林勇行,希望到時照到仔定女啦~因為上星期BABY唔多合作,坐係度唔俾醫生睇呀~!

首頁

尾頁

跳至