6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇jm你地既bb對牛奶過敏,只可以飲豆奶? 我bb nb ~3個月大飲牛奶粉一直有濕疹,一轉豆奶粉就冇哂濕疹,所以直至而家快9個月大都仲飲緊豆奶,我都有餵人奶,一日一至兩餐人奶左右,keep住生長線50%。但我d人奶越黎越少,應該好快冇奶,如果只係飲豆奶我驚bb會唔夠營養。有冇媽媽一直keep住比bb飲豆奶去到2歲,生長線仍然ok? 定話我要試下比bb飲番牛奶?

男爵府

引用:有冇jm你地既bb對牛奶過敏,只可以飲豆奶?+

原帖由 joey1219 於 15-08-17 發表
有冇jm你地既bb對牛奶過敏,只可以飲豆奶? 我bb nb ~3個月大飲牛奶粉一直有濕疹,一轉豆奶粉就冇哂濕疹, ...
我老公細佬老婆個女,佢老婆生完第一個月有餵人奶加奶粉,第二個月開始無人奶就直接俾奶粉,但發現個女飲親奶都流曬出來,而且飲得超慢,要飲成個鐘個種,之後睇醫生,醫生就叫佢轉飲豆奶,飲到一歲,佢就試俾普通奶粉,就發現佢都飲普通奶粉,無以前的問題出現,所以一歲就無飲豆奶。而家個女2歲了。

男爵府

引用:有冇jm你地既bb對牛奶過敏,只可以飲豆奶?+

原帖由 joey1219 於 15-08-17 發表
有冇jm你地既bb對牛奶過敏,只可以飲豆奶? 我bb nb ~3個月大飲牛奶粉一直有濕疹,一轉豆奶粉就冇哂濕疹, ...
仲有你Bb 都9個月,其實粥仔都可以俾到佢其他營養的。佢地慢慢大,對奶的需求係會下降的。所以我覺得如果你無人奶,唔怕,識下係其他食物著手。反正佢地都要學食其他東西,轉奶方面,我覺得不如等到佢一歲啦,到時候又大個d,身體機能又好d,可能會無咁易過敏!

珍珠宮

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:有冇媽媽你既bb只可以飲豆奶

我聽過有

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

有吖,有d小朋友真系飲牛奶就會過敏,所以都系飲豆奶大既

禁止訪問

大宅

回覆:有冇媽媽你既bb只可以飲豆奶

我女都因為濕疹問題, 一飲牛奶粉就起。8個月開始人奶轉豆奶, 現在2歲仲食緊, 生長線由 出生時50 》6個月 25 》1歲 50 》2歲 75
豆奶&牛奶粉都係配方粉, 營養都足夠的, 不用擔心

男爵府

引用:我女都因為濕疹問題, 一飲牛奶粉就起。8個

原帖由 kinmanbb 於 15-08-20 發表
我女都因為濕疹問題, 一飲牛奶粉就起。8個月開始人奶轉豆奶, 現在2歲仲食緊, 生長線由 出生時50 》6個月 ...
請問飲邊隻豆奶?謝謝

大宅

回覆:joey1219 的帖子

我大仔BB時對牛奶敏感,由三個月大開始飲豆奶至兩歲,一直屬大B,生長缐90%以上。豆奶比牛奶好,除非你比organic 牛奶BB飮。
細女對牛奶ok, 直到6個月大時特然發濕診同疴(過敏),轉飮豆奶一個月後轉(佢唔鐘豆奶)食organic 牛奶到現在。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得繼續飲豆奶好D,到大D食固體喇,營養均衡就OK喇。

珍珠宮

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

你要KEEP住休息和加埋泵奶....先可以有奶架......加油呀.

大宅

想問下邊牌子豆奶好,我囝囝3個月大濕疹好勁,不停搽藥膏,都想轉飲豆奶試下,想問下大家意見,唔該晒!

大宅

好媽媽勳章

Ylb270512 發表於 16-6-7 17:31
想問下邊牌子豆奶好,我囝囝3個月大濕疹好勁,不停搽藥膏,都想轉飲豆奶試下,想問下大家意見,唔該晒!
...

我個仔都係由5個月開始轉飲豆奶,都係因為皮膚問題,而家飲左個幾月,生長線都係90%,只要食得,訓得同痾得就冇問題了。我個仔食緊S26

大宅

rabbitbb 發表於 16-6-16 16:47
我個仔都係由5個月開始轉飲豆奶,都係因為皮膚問題,而家飲左個幾月,生長線都係90%,只要食得,訓得同痾 ...

唔該晒

子爵府

1歲再比BB試下轉返

男爵府

Nicolemomo 發表於 16-4-18 16:42
我大仔BB時對牛奶敏感,由三個月大開始飲豆奶至兩歲,一直屬大B,生長缐90%以上。豆奶比牛奶好,除非你比or ...

請問邊隻豆奶?謝謝

複式洋房

careycarey 發表於 16-6-26 23:02
請問邊隻豆奶?謝謝

我飲雅培愛心美,出世2個月到依家差不多2歲都重飲緊,生長線完全冇問題

男爵府

chungmanhk 發表於 16-6-30 14:29
我飲雅培愛心美,出世2個月到依家差不多2歲都重飲緊,生長線完全冇問題
...

謝謝你

公爵府

叻叻勳章

其實好快就可以加固...只飲豆奶都無問題架...放心喇...

複式洋房

我B飲愛心美豆奶到6個月,生長線去到75,所以應該唔會對生長有咩影響,問過醫生話可以到1歲試下轉其他都得

首頁

尾頁

跳至