親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

胆粗粗到日本中部自助,請教各位專家,我預定行程如下,此行程是否太趕?中部的交通費較貴,我這樣行程適合買那些交通套票較省錢,謝謝。
Day1.HK--名古屋(下午到)
2.名古屋----金澤(預算坐JR 特急)住一晚
3.金澤------白川鄉(濃飛巴士)中午到,傍晚車去高山及住一晚高山.
4.高山------名古屋(巴士?JR?)
5,6.---------名古屋
7.-----------早機回HK

琥珀宮

引用:胆粗粗到日本中部自助,請教各位專家,我預定

原帖由 fafa10322 於 15-09-26 發表
胆粗粗到日本中部自助,請教各位專家,我預定行程如下,此行程是否太趕?中部的交通費較貴,我這樣行程適合買那 ...
一d都唔趕,第四天可以由高山去「上高地」/新穗高,晚上或第五天才由高山回名古屋,坐JR最快。

子爵府

胆粗粗到日本中部自助,請教各位專家,我預定行程如下,此行程是否太趕?中部的交通費較貴,我這樣行程適合買那 ...
我都係7日,
cny擔心緊吾夠時間

禁止訪問

伯爵府

tst1800 發表於 15-9-26 15:15
應該買昇龍道 Pass 吧,自己上網查下先,唔明再問.
睇過了...10月開始轉新PASS..加價.由8000加到14000!!!
最担心是買了PASS也不保證有位..一定要自己上網BOOK.
看不懂日文

伯爵府

232 發表於 15-9-26 14:15
我都係7日,
cny擔心緊吾夠時間
你PLAN好未??

伯爵府

木土土 發表於 15-9-26 12:02
一d都唔趕,第四天可以由高山去「上高地」/新穗高,晚上或第五天才由高山回名古屋,坐JR最快。

...
如果用昇龍PASS..冇JR坐呢..

伯爵府

請問金澤同高山有咩景點架?

男爵府

引用:Quote:原帖由+fafa10322+於+15-09-26+發表

原帖由 sn0629 於 15-09-27 發表
請問金澤同高山有咩景點架?
妳上goggle打高山、金澤,有很多圖文介紹

子爵府

引用:Quote:232 發表於 15-9-26 14:15 我都係7日

你PLAN好未??

伯爵府

回覆 sn0629 的帖子

兼六園.合掌屋.高山陣屋.等等等等..很多.你有時間上網看看吧

伯爵府

回覆 232 的帖子

要PLAN啦..CNY去乜都緊張架

大宅

fafa10322 發表於 15-9-26 10:53
名古屋----金澤(預算坐JR 特急) ---- 這程JR唔平,要6810円喎~
金澤------白川鄉(濃飛巴士&北鐵巴士都可以)
高山------名古屋(JR巴士、名鐵巴士、濃飛巴士都可以)
要留意以上的巴士班次,約1個鐘一班,每個地點的尾班車時間都唔同
另外車程時間都唔短,行程安排要計算好

新版的昇龍道巴士PASS得3日同5日版,去高山、白川鄉、金澤就用3日版
但有個大問題係新版的昇龍道巴士PASS講明不接受網上預約巴士車位,所以有機會買唔到你想撘個班車的車票,尤其大時大節,人多時,買唔買PASS要自己諗清楚

伯爵府

skybc 發表於 15-9-27 13:09
名古屋----金澤(預算坐JR 特急) ---- 這程JR唔平,要6810円喎~
金澤------白川鄉(濃飛巴士&北鐵巴士都可以 ...
對呀,,所以改用昇PASS3日要7000円..但冇JR坐去金澤了昇PASS冇網上及電話預約.要自行上網卜定先....(無辦法,想平就要自己辛苦少少囉)

子爵府

引用:Quote:fafa10322 發表於 15-9-26 10:53 胆

原帖由 skybc 於 15-09-27 發表
金澤------白川鄉(濃飛巴士&北鐵巴士都可以 ...
其實我想問下睇完点燈有冇巴士返高山??

因網上睇到的巴士時間表是平日的,
吾知点燈日子會有特别安排?

公爵府

引用:Quote:原帖由 skybc 於 15-09-27 發表名古

原帖由 232 於 15-09-29 發表
其實我想問下睇完点燈有冇巴士返高山??

因網上睇到的巴士時間表是平日的,
我上年揾過資料,揾極都揾唔到。我諗真係唔好諗,因為到時係好亂,人多到嚇人。揾唔到住,又揾唔到local tour就放棄點燈啦。

子爵府

引用:Quote:原帖由 232 於 15-09-29 發表其實我

原帖由 heilok 於 15-09-29 發表
我上年揾過資料,揾極都揾唔到。我諗真係唔好諗,因為到時係好亂,人多到嚇人。揾唔到住,又揾唔到local to ...
ok

子爵府

引用:Quote:原帖由 232 於 15-09-29 發表其實我

原帖由 heilok 於 15-09-29 發表
我上年揾過資料,揾極都揾唔到。我諗真係唔好諗,因為到時係好亂,人多到嚇人。揾唔到住,又揾唔到local to ...
ok

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

skybc 發表於 15-9-27 13:09
...
可以用JR PASS?

大宅

回覆 fafa10322 的帖子

你好,請問我要去白川鄉,高山,下呂

如果用呢張票,係應該關西機場去,名古屋走嗎?

因為家未買機票,但12頭飛

因為去6日,但頭尾好似走左用搭飛機時間

實際得番4日玩

定係主要想走白川合掌,高山等風景區,我要名古屋機場去,名古屋走嗎

如果甘樣,有冇咩野劵介紹,兩公婆自由行

首頁

尾頁

跳至