自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想去歐洲旅行,如德國,意大利,法國,瑞士,荷蘭,比利時......, 那裡的人懂英文嗎?
我只懂英文,觀光,交通,食飯會唔會很難溝通?

別墅

回覆:歐洲人懂不懂英文?

遊客區英文完全無問題。

la_source    發表於 15-10-20 16:27

珍珠宮

an.gel.a 發表於 15-10-20 09:45
想去歐洲旅行,如德國,意大利,法國,瑞士,荷蘭,比利時......, 那裡的人懂英文嗎?
我只懂英文,觀光, ...
講真的, 大家都只識一點點咯, 仲易溝通, 當年我隻佬八傻歐遊兩次..都仲返到來.

男爵府

後生仔
遊客區多數識

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

以上國家正常無問題,

但法國 未必有人so 你。

mother904    發表於 15-10-20 10:14

子爵府

回覆 an.gel.a 的帖子

你咁係第一次去歐洲定嘞?點會溝通唔到,觀光區一定冇問題。d鬼佬去廟街都買到野。講到價啦。放心去玩, Enjoy your trip la.

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

再唔得咪身體語言囉, 去旅行真係冇有怕....

伯爵府

基本上可以
法國可能有人唔夠講, 我十幾年前第一次去就係咁, 不過而家應該好好多啦
最緊要有地圖係身, 咁要問路手指指都容易D
食野就隨心啦, 點到菜就點, 點唔到就食過第二樣囉
Enjoy~

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

一定溝通到,放心

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:想去歐洲旅行,如德國,意大利,法國,瑞士

原帖由 an.gel.a 於 15-10-20 發表
未必,我德國同事寫英文 email , 有些比香港中學生更差。

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章

好多法國人唔係唔識,係堅持不願意用英語溝通
日日是好日

翡翠宮

遊客區完全無問題啦,歐洲好多人識多個語言。我幾個朋友除咗英文仲識德文瑞典文etc. 所以你去應該無問題。記得寫清楚地址名就應該會答到你,同埋要小心安全喔。我個fd 去周遊咗成個月先返來都話用英文無問題,日日去行博物答睇concert 食芝士飲酒
佢唯一唔鍾意嘅地方就係話法國人巴巴閉,你講英文就唔多想so 你,見佢係Jew 又係唔多想so佢,所以唔會再去咁話

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

fsforth 發表於 15-10-20 10:06
未必,我德國同事寫英文 email , 有些比香港中學生更差。
溝通到就ok, 德文仲難學, 可能無quota去學精第二種語言。
你若盛開, 蝴蝶便來!

象牙宮

法國最衰。。民族意識強。。不愛英文。
德國, 瑞士, 比利時。。。德文為主。英文不成問題。

body language + 圖字。

近年。。好多外國人學中文。 chinese not cantonese.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

引用:Quote:an.gel.a 發表於 15-10-20 09:45 想

原帖由 Sallyb1a 於 15-10-20 發表
以上國家正常無問題,

但法國 未必有人so 你。
有同感,法國建築靚但人芝芝,試過買野,以為聽唔到,叫咗幾次覺得應該係扮聽唔到。metro職員亦一樣態度差。

Sallyb1a    發表於 15-10-20 16:13

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Sallyb1a 於 15-10-20 發表以

原帖由 CINDYC 於 15-10-20 發表
有同感,法國建築靚但人芝芝,試過買野,以為聽唔到,叫咗幾次覺得應該係扮聽唔到。metro職員亦一 ...
“但人麻麻\"我打錯字

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

別墅

西歐英文冇問題

男爵府

畀面勳章

法國人講英文嚇死人
不過巴黎果頭依家為左賺遊客錢,英文好左好多同埋肯講
法國東部就唔多識了 不過可以用德文,溝通得倒
德國就後生仔應該都識既如果識法文係西南地區都可以同佢地溝通
大城市基本都識英文,唔洗擔心
意大利啲英文就算鬼數

大宅

引用:Quote:原帖由 Sallyb1a 於 15-10-20 發表以

原帖由 CINDYC 於 15-10-20 發表
有同感,法國建築靚但人芝芝,試過買野,以為聽唔到,叫咗幾次覺得應該係扮聽唔到。metro職員亦一 ...
法國皇宫好大好靚同行到腳痛 後生果d用英文問佢,佢地會用英文答你,ok 架!
年紀大果d會面有不裞地不情願地回答你咁囉! 意大利都未必個個識英文,不過,買野都冇問題既,佢地d皮真係好靚同唔貴

首頁

尾頁

跳至