母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

放低就搵奶頭啜咁,姑娘就話佢要啜就比佢啜,但兩邊乳頭都損哂,可以點做

大宅

回覆:siu_yen1012 的帖子

為有揸羊脂膏或人奶,同埋最重要餵得岩姿勢,唔岩姿勢阿b食得唔好你又會愈來愈痛

複式洋房

損左就一定要停,俾自己休息
否則越來越痛

大宅

引用:損左就一定要停,俾自己休息否則越來越痛

原帖由 LYDE 於 16-01-12 發表
損左就一定要停,俾自己休息
否則越來越痛
姑娘唔比停呢😭

複式洋房

我之前係醫院都係咁
仲流血
後來叫姑娘同我補奶粉一兩餐至好番D

大宅

引用:我之前係醫院都係咁仲流血後來叫姑娘同我補

原帖由 LYDE 於 16-01-12 發表
我之前係醫院都係咁
仲流血
後來叫姑娘同我補奶粉一兩餐至好番D
佢地見我仔有三次尿,話都飲到,唔比補奶,話損左要我自己再調下啲姿勢

大宅

引用:Quote:原帖由+LYDE+於+16-01-12+發表我之前

原帖由 siu_yen1012 於 16-01-12 發表
佢地見我仔有三次尿,話都飲到,唔比補奶,話損左要我自己再調下啲姿勢

...
叫姑娘教你/睇下你個姿勢岩唔岩,佢地會幫你架,唔你一味叫你啜啜啜,bb個口要mak得勁大成個乳暈吸住

大宅

引用:Quote:原帖由+LYDE+於+16-01-12+發表我之前

原帖由 siu_yen1012 於 16-01-12 發表

...
如果你確保自己真係有奶出,就要調整姿勢;但如果你係無奶,就要補粉,阿B哭可能係根本無野落肚。我B剛滿月,我也有這痛苦的切身體驗,我B出世啜咗我兩日,期間一直都係咁,我要求補奶粉,姑娘又係呢番說詞,話我有奶,只係姿勢不正確。我第一胎咩都唔知,就信以為真,連水都無俾BB飲下,因為姑娘話「喂母乳唔使飲水」。結果BB餓足兩日,最後脫水血糖低發燒去咗兒科病房。
後來我想清楚..其實係我生完根本未上奶...信錯D姑娘...

大宅

引用:Quote:原帖由+siu_yen1012+於+16-01-12+發

原帖由 sophia.gong 於 16-01-12 發表
如果你確保自己真係有奶出,就要調整姿勢;但如果你係無奶,就要補粉,阿B哭可能係根本無野落肚。我B剛滿月 ...
唉!有時我覺得佢地迫得太緊要..........
我係政府醫院生,見到d媽媽要求補粉都比d姑娘鬧

大宅

引用:Quote:原帖由+sophia.gong+於+16-01-12+發

原帖由 Meito_128 於 16-01-12 發表
唉!有時我覺得佢地迫得太緊要..........
我係政府醫院生,見到d媽媽要求補粉都比d姑娘鬧

...
係,我覺得距地有D矯枉過正,一話推廣母乳,就好似食奶粉係好罪大惡極咁,我自己要求補粉兩次,被拒,BB婆婆晚上探訪時間見BB哭得好淒涼,又問姑娘多一次,俾姑娘鬧到咩咁...然後我媽話「聽日我摞D奶樽奶粉來!」點知等到聽日我個女餓到軟曬,哭都無聲了

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Meito_128+於+16-01-12+發表

係,我覺得距地有D矯枉過正,一話推廣母乳,就好似食奶粉係好罪大惡極咁,我自己要求補粉兩次,被拒,BB婆 ...
試下用手擠d奶出黎落杯餵左bb先,餓兩日好誇張,大人都唔得見頭暈啦!而家政府醫院咁變態嘅,迫人餵母乳@@

大宅

引用:Quote:原帖由+Meito_128+於+16-01-12+發表

係,我覺得距地有D矯枉過正,一話推廣母乳,就好似食奶粉係好罪大惡極咁,我自己要求補粉兩次,被拒,BB婆 ...
佢地成日話bb出世個胃仔得波子咁大,兩滴奶就夠,但佢地餵奶粉又幾十ml咁餵架Wor.......

大宅

引用:Quote:原帖由+sophia.gong+於+16-01-12+發

原帖由 Yanlovesnaz 於 16-01-12 發表
試下用手擠d奶出黎落杯餵左bb先,餓兩日好誇張,大人都唔得見頭暈啦!而家政府醫院咁變態嘅,迫人餵母乳@@

...
我就係BB送咗去兒科,姑娘俾個杯我叫我渣奶送過去,點知渣極都無,之後母乳姑娘來幫我渣,跟著話「干爭爭,你可能未上奶」
激死...

大宅

原帖由 Meito_128 於 16-01-12 發表
佢地成日話bb出世個胃仔得波子咁大,兩滴奶就夠,但佢地餵奶粉又幾十ml咁餵架Wor.......

...
我BB係兒科第一晚,吊住葡萄糖,姑娘都仲喂30ML

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Yanlovesnaz+於+16-01-12+發

我就係BB送咗去兒科,姑娘俾個杯我叫我渣奶送過去,點知渣極都無,之後母乳姑娘來幫我渣,跟著話「干爭爭, ...
我記得生第一胎時,個姑娘教餵母乳,佢同我地講奶粉如毒藥,一食就上癮,好誇張,食奶粉嘅bb又唔會有咩問題,我仔都係食奶粉大!係今胎先餵到母乳,我女要照燈飲左1晚奶粉,而家咪又埋到身
如果你打算餵母乳,要keep住手擠奶,3個鐘一次!bb埋身啜係最快上奶!

子爵府

引用:Quote:原帖由+Yanlovesnaz+於+16-01-12+發

我就係BB送咗去兒科,姑娘俾個杯我叫我渣奶送過去,點知渣極都無,之後母乳姑娘來幫我渣,跟著話「干爭爭, ...
我個次威院個姑娘好好,我一上到病房就喊。佢一路幫我按一路安慰我

最後得1ml

大宅

回覆:bb出世第二日連啜幾個鐘,一放低就喊

bb出世左4日,我都唔知自己究竟有無奶,渣極都無奶出,係醫院兩日,姑娘同啊b補過奶粉,其他時間就埋身。出院兩日,可能我餵哺姿勢唔岩,乳頭比阿b吸損左,比啊b食奶粉,翻健康院複診又話阿b體重輕左,依家好迷茫,仲未上奶,真心覺得人奶路好艱難

子爵府

引用:bb出世左4日,我都唔知自己究竟有無奶,渣

原帖由 chowyee615 於 16-01-26 發表
bb出世左4日,我都唔知自己究竟有無奶,渣極都無奶出,係醫院兩日,姑娘同啊b補過奶粉,其他時間就埋身。出 ...
加油呀!我第4日先上奶。要多埋身先上奶。我初初都有補奶粉,之後多按摩乳房多埋身,第三個星期已經全人奶。

過程唔容易,餵人奶要堅持同忍耐,而家好辛苦,但好快就無事架啦!

子爵府

兩邊乳頭損哂係bb個口張開得唔夠大,所以只啜住乳頭咁飲奶,會令奶出得好少。bb飲好耐都係飲得好少奶,所以一擺低就喊又要飲奶,或者只係岩岩飲完奶擺低訓左十分鐘,就又喊要飲奶。
我bb出世頭一個星期就係咁樣,我以為bb有啜就飲到奶,啜到我乳頭損哂。明明餵左成兩個鐘都係擺低就喊,原來係bb根本飲得好少奶唔夠飽。我仲以為自己唔夠奶,但去健康院姑娘就話我好夠奶。
健康院姑娘教要bb口張開得夠大先飲奶,張開得唔夠大就放隻手拍尾入bb口等bb離口,再重新要bb口張開得夠大先飲奶。乳頭損左,每次餵完奶搽返母乳就好快好返。姑娘唔建議用奶樽餵,因為奶咀太易飲到奶,會令bb變到取易不取難,可能會變到唔肯埋身。
加油~~~~
初初開始餵係最難既時候,因為媽媽同bb都需要時間去適應。

大宅

引用:Quote:原帖由+chowyee615+於+16-01-26+發表

原帖由 Fionhohoho 於 16-01-26 發表
加油呀!我第4日先上奶。要多埋身先上奶。我初初都有補奶粉,之後多按摩乳房多埋身,第三個星期已經全人奶 ...
尋晚終於開始上奶啦,我會堅持埋身餵bb

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊