自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

已刪除用户

回覆:請Office Receptionist, 外表真係咁重要

大宅

回覆:請Office Receptionist, 外表真係咁重要

之前份工係設計公司,個receptionist老闆係model公司揀的,可能第一印象吧。。不過要視乎公司性質的

子爵府

回覆:請Office Receptionist, 外表真係咁重要? 肥都唔請?

我公司個receptionist 係肥肥地,仲係師奶,所以唔係間間公司都介意。我都見過中環律師行個receptionist 係肥師奶。

大宅

回覆:請Office Receptionist, 外表真係咁重要? 肥都唔請?

client first impression好緊要,由其是大公司...

tsung    發表於 16-2-3 18:13
la_source    發表於 16-2-3 09:42
InkCartridge    發表於 16-2-3 09:36

水晶宮

律師樓比人感覺是穩重,踏實,跟設計公司賣花巧,是不同的。

伯爵府

我覺得都重要~

公司一開門就會見到個 Receptionist....其實都幾重要~

我地公司只請靚靚女女... 高高瘦瘦既~

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔排除有公司真係請靚女。你問我,我會話五官端正樣子討好(唔駛勁靚)。中英文唔差,始終代表緊公司唔可以失禮人

珍珠宮

Kyoto_sin 發表於 16-2-3 08:20
雖然本人有差不多一年reception經驗,但唯獨是外表唔太好, 身型肥少少, 但勝在塊面皮膚天生白淨
衣著打扮斯 ...
睇公司性質和老闆要求~ 我之前做既公司, 有d大公司, 有d係細公司, d reception 都好普通咋喎~ 有矮有高有師奶, 不過冇見過肥就真。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:雖然本人有差不多一年reception經驗,但唯獨

原帖由 Kyoto_sin 於 16-02-03 發表
雖然本人有差不多一年reception經驗,但唯獨是外表唔太好, 身型肥少少, 但勝在塊面皮膚天生白淨
衣著打扮斯 ...
有時呢D嘢無得怨,receptionist 的確係公司形象前缐之一

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

起碼要順眼人nice……,仲有要接電話把聲斯文有禮

男爵府

我之前老板最鐘意請曾經做過空姐的做receptionist和秘書

Sallyb1a    發表於 16-2-3 17:41

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Kyoto_sin 發表於 16-2-3 08:20
衣著打扮斯 ...
肥唔肥唔重要,但談吐舉指要得體、衣著不需好靚但不可以土,行出黎最好斯文大方。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

receptionist 人工唔係好高咋喎, 都咁多要求?!

男爵府

引用:Quote:Kyoto_sin 發表於 16-2-3 08:20 雖然

原帖由 tester5 於 16-02-03 發表
肥唔肥唔重要,但談吐舉指要得體、衣著不需好靚但不可以土,行出黎最好斯文大方。 ...
agreed. interview 要人記得你,一定要斯文大方自然親切有信心,化個醒神靚裝,談吐大方思路清晰

子爵府

其實receptionist都幾講求外表。除非痴肥,如果唔係,樣貌正常大方,化個淡妝就可以。
當然亦好睇老細要求,好似我老闆咁,指明八、九十後

男爵府

引用:雖然本人有差不多一年reception經驗,但唯獨

原帖由 Kyoto_sin 於 16-02-03 發表
衣著打扮斯 ...
我朋友舊公司做private bank,幾個Receptionist都係以前做空姐,個個靚女,人工有2萬幾,個個唔洗點做,我朋友話好似花瓶咁囉,因為比啲啲大客睇,但我做過幾間細公司receptionist都係普通樣,有啲肥肥哋,我諗好睇公司業務性質

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Receptionist 唔要求學歷,,唯有要求下外表.

個人覺得唔駛驚艷..但一定唔可以醜囉...

333s    發表於 16-2-3 10:13
~眼啤啤, 吹咩咩~

男爵府

我前公司 reception係一個阿婆,我地估有四五十歲。
佢做左好多年,起碼我同事話佢十年前做都係度。
佢記性好 記得人好多客 連客人飲乜都記得 夠醒目 一眼關七 態度好好 會關照當年身為妹妹仔既我。 我覺得做野勝過樣子。

另見客好 好多公司reception,乜人都有。

所以執靚個樣比心機見工!
加油!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

間間公司都唔同, 我呢到冇乜所謂, 連冇禮貌唔睬人既都請

首頁
12345...7

尾頁

跳至