母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我開始時覺得去洗手間擠奶唔衛生,日日山長水遠去育嬰室擠.

但有時唔夠時間,有時就擠擠吓有人按鐘(因我office附近的育嬰室有門鈴),在育嬰室都非常唔方便.

如今我已經接受咗在洗手間擠奶, 但有時隔離開大真係好難頂...唯有"own"個頭落d衫度抖氣..

最大鑊係每15分鐘,上面部機就嘖d空氣清新劑,我每次遇到這情況就停手,將個奶樽塞住個胸,希望d清新劑唔好走入奶度.

還有,就係我部門以男士居多,日日下午攞住奶樽去擠奶都荒死俾人睇到.

唉...

禁止訪問

大宅

你小心呀,如果真係暈了就大件事. (事關冇著衫ma..)

我用手擠.

都試過出trip上大陸時自己飲番d奶(唔係因為覺得浪費,係覺得隱陣過飲大陸d水) 感覺怪怪的,淡口得來又似椰奶.

原文章由 小吉梨 於 08-10-2 16:48 發表
很明白你的感受呀!!!!

我而家都在公司泵, 不過, 好在有前人已經開始了泵, 我有個小空間可以用, 不用上廁所. 不過, 我那地方很焗, 我又要泵成個鐘(得好少奶, 耍泵耐d先多點...), 我又唔夠瞓, 有幾次都唔知係暈了定瞓 ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我用個袋裝好奶樽, 手巾, 紙巾, 膠袋等, 泵完去 pantry 洗下個樽至放入雪櫃. 我次次係速去速回, 咁人地真係見到我洗奶樽或者拎住袋野行過時, 咪見囉, 佢地大部份係爸爸級, 知咩事, 我都冇野去暪. 最討厭只係 d 人會拎黎做話題咁講, 甚至係開雪櫃攪我 d 野.

[ 本文章最後由 bosch 於 08-10-2 19:51 編輯 ]

大宅

yes,唔係怕佢見到,最怕係d同事專登睇吓你支奶,仲要問"點解得咁少嘅".

好在全公司得一個人咁八.

子爵府

"點解得咁少嘅".
好擊我要害呀!!!!!!!!!!!
重會有人問我 ”點解泵咁耐既(一個鐘)”!!!

原文章由 scholar 於 08-10-3 13:49 發表
yes,唔係怕佢見到,最怕係d同事專登睇吓你支奶,仲要問"點解得咁少嘅".

好在全公司得一個人咁八.

別墅

擠奶之苦... 真係好苦呀...

我初初都係接受唔到o係廁所泵奶, 不過真係冇得揀, 之後去o左附近o既殘廁, 不過個殘廁實在好熱, 次次都泵到成身汗, 最後都唯有就範去涼快o的o既普通廁所, 好彩佢lunch開始o既時候就會有亞姐清潔, 所以感覺上我泵果陣都算
乾淨...

初初帶個電泵, 好多野... 又泵又喇叭又樽, 萬七咁多樣野, 已經要帶fridge-to-go番工, 仲要袋咁多野, 基本上成個袋都係泵奶o既野... 後來唔知點解越泵越慢, 越泵越少, 把幾火! 用手仲快, 又唔使洗, 出去果陣只係搵個袋仔袋住個樽就行得, 都幾方便... 而且有時要team lunch, 真係食足食個lunch, 冇得行開去泵, 咁都可以之前之後借o的二就去快快手泵兩野, 好過全日唔泵...

不過真係收買人命, 攰死人... 如果lunch諗住泵完先至食, 咁食野果陣真係手都震晒, 成日都覺得整整下對手會發炎...

初初同事都會八下我支奶, 依家都冇人理佢...

禁止訪問

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔知係我懶左定係點, 呢個月對手好似冇乜力咁, 加上奶量少左又成日塞, 開始疏懶左啦...

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 NickBB 於 08-10-3 14:31 發表
"點解得咁少嘅".
好擊我要害呀!!!!!!!!!!!
重會有人問我 ”點解泵咁耐既(一個鐘)”!!!

真係惟有講句:關佢地mug(x)事

珍珠宮

原文章由 bosch 於 08-10-4 02:17 發表
唔知係我懶左定係點, 呢個月對手好似冇乜力咁, 加上奶量少左又成日塞, 開始疏懶左啦...

點解奶少重會塞o既? 我一直以為 多奶至會塞.

別墅

原文章由 mianyang_99 於 08-10-4 10:53 發表

點解奶少重會塞o既? 我一直以為 多奶至會塞.

係咪因為懶o左, 所以成日都冇泵清, 冇泵清咪易塞囉...

大宅

我一日通常泵兩次奶,一次lunch time用電泵,山長水遠去育嬰室真係好煩,有時咁啱有人用緊又要等,都好花時間,不過如果係厠所,d野又冇地方放,好唔方便。第二次係返工時間,行開太耐唔得,又唔想比人知,唯有袋住個奶袋(用樽都太礙眼),係公司厠所用手擠,好彩都算乾淨,但係對手真係又累又痛。

大宅

原文章由 小吉梨 於 08-10-3 17:20 發表
我而家會先用手擠先, 順了才用泵, 最後又用手, 覺得都幾好咁!不過, 手痛的問題也無法....膊頭都好硬好痛呀...

我都擠到兩隻手個虎口位好痛, 但冇法唔擠會唔清, 塞咗仲難搞, 依家唯有望隻手生生性性唔好咁快有事啦

瑪瑙宮

原文章由 小吉梨 於 08-10-4 08:57 發表
姑娘話製奶依靠2樣信息 -- 吸啜及出奶量. 我想, 是不是只用手擠便少了吸啜, 所以少了? 在家時可否多些給bb啜? 我而家加番夜奶比bb哩...因為希望keep到呀~

手無力就一定啦, 真係好辛苦麻.....

努力呀!

...

我係放工後埋身餵呀, 同埋 bb 夜訓, 所以算埋身食得密, 不過佢而家食一陣就分心想反轉身玩, 所以佢食少左. 迫佢食就會大喊!

大家都努力丫.

瑪瑙宮

原文章由 JessieToys 於 08-10-4 14:41 發表

係咪因為懶o左, 所以成日都冇泵清, 冇泵清咪易塞囉...

我一向都係朝早擠一次, lunch 一次. 以前 lunch 20min 就有 200ml, 30min 就有 240ml. 而家 30min 都有時得 100ml 咋. 唔多谷之餘, d 硬塊按極都唔清, 攪半個鐘都冇噴奶反射.

禁止訪問

別墅

原文章由 bosch 於 08-10-4 23:31 發表

我一向都係朝早擠一次, lunch 一次. 以前 lunch 20min 就有 200ml, 30min 就有 240ml. 而家 30min 都有時得 100ml 咋. 唔多谷之餘, d 硬塊按極都唔清, 攪半個鐘都冇噴奶反射. ...

我擠果陣係密密手輕輕力係咁唧, 唧到我feel到佢開始會噴奶先至用力, so far 呢個方法對我都 work, even 隔一粒鐘泵一次, 我都會噴奶...

真係太辛苦, 所以要諗 d 辦法去慳番 d 力, 特別係最後要唧埋 d 水尾果陣, 見佢得一條奶柱, 又唔捨得, 好想唧埋佢, 但係到最尾通常已經攰到不得了, 所以o係開始慳番 d 力...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊