自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

男爵府

個囡愈大愈扭計,佢唔扭個時真係好乖好好笑容.但一扭就好似發癲咁,有時完全唔知佢咩事要扭.
好似今旱一起身,佢好乖叫我抱抱佢出廳(佢本身自己睡BB床).
之後去開歌聲佢就發癲了,唔知做咩話要聽ABC,但機入面既碟已經係ABC,我咪同佢講機入面已經係,仲開比佢睇,點知佢一手拎隻碟出黎之後掉落地大喊.完全唔知佢咩事.佢係狂叫狂喊.
之後跑去要找工人姐姐,我地一話佢佢就會走去姐姐度.我唔想佢一比人話就走去找姐姐.
我唔比佢行,問佢仲咩事,點解要咁.
佢之後發癲係咁係地下碌,我真係忍唔住的起佢COM了幾巴.
佢當然喊得仲大聲.
最後佢都係要去姐姐度先得,一去姐姐度就收聲.
我都唔知可以點教佢.
講道理又試過,但好似完全冇用,同佢講佢就仲大聲係度叫係度喊.
其實當佢發癲咁喊,我應該要同佢講道理,定打佢,好唔好比佢去姐姐度.
有時佢喊到抽住抽住咁,我又唔忍心就比佢去姐姐度,佢真係一去姐姐度就安定晒咁.
之後等佢平靜返又冇事又再笑笑口同我玩....

伯爵府

fukuoka_saga 發表於 16-7-21 09:25
個囡愈大愈扭計,佢唔扭個時真係好乖好好笑容.但一扭就好似發癲咁,有時完全唔知佢咩事要扭.
好似今旱一起身, ...

其實當時媽媽和小朋友都應該冷靜吓,叫唔到小朋友冷靜,可以媽媽先靜靜地坐埋一邊,只要肯定小朋友安全就由佢發癲,癲完先教

伯爵府

兩歲就com佢?你諗住用暴力打大佢?

你有冇諗過囡囡可能表達錯,其實佢想講佢唔想睇ABC隻碟?

你講道理,佢唔明。兩歲人仔,你想佢明哂?你兩歲時候好醒?就算小學生做閱讀理解都唔係明哂啦!

平時邊個照顧囡囡多?睇來你要增加多些親子時間,而且你也要增張多些教養小朋友知識。

funfun759    發表於 16-7-22 16:44
50246419    發表於 16-7-22 15:00
jtw_ki    發表於 16-7-21 13:29
bufferzone    發表於 16-7-21 11:15
lojo11    發表於 16-7-21 11:11
ash_yehyeh    發表於 16-7-21 10:01

水晶宮

fukuoka_saga 發表於 16-7-21 09:25

Trouble 2!完全明白你感受,我女嗰個時間我都係最癲的日子,如果俾我再來過,我會喺佢發癲時用ignore佢的方法,同埋自己都要避開冷靜思考左先處理佢⋯⋯嗰時太忙沒時間睇多d育兒心得,其實坊間、網上都有好多資料教父母點做。不過有時方法還方法,最重要係自己必先冷靜,小朋友得2歲,世界對佢地來說都係新事物,佢地都係學習中,而我地做父母又需要學習又要教佢地,唔冷靜必定搞5掂,加油加油加加油!

meow_day    發表於 16-7-22 16:58

男爵府

樓主冷靜啲先,兩歲幾仲細,如果要體罰下次打手仔好啦,唔好再打佢面

我囡有時都係咁,一起身唔知扭咩,總知樣樣唔滿意,我通常先施軟,攬住佢叫佢冷靜講比我知想點!如果氹多陣都唔得,先開始悪啲鬧佢

男爵府

你好過份,個女得到兩歲扭計好正常,咁都打佢幾巴,你點做人媽媽㗎,仲夠膽上網講

大宅

回覆樓主:

情況一樣但個女比較怕我,佢一發癲我就會好惡好大聲講唔可以,你控制自己情緒。再唔得就半開道門指住講,你再係咁自己出去罰企冷靜下先,佢即刻收聲。打pat打手仔好細力我都會,打面好傷自尊架。

禁止訪問

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

可以捉佢去指定地方冷靜,由佢尖叫由佢癲,千其唔好俾反應佢, 要等佢知唔係佢想點就點. 平日係咪佢一癲你地就投降, 俾佢做佢想做既野?

子爵府

其實你com佢唔係因佢扭計,係你吃工人醋

sunshine135    發表於 16-7-21 13:12
LedTV    發表於 16-7-21 11:49
bufferzone    發表於 16-7-21 11:17

男爵府

fairyfloss 發表於 16-7-21 09:40
你好過份,個女得到兩歲扭計好正常,咁都打佢幾巴,你點做人媽媽㗎,仲夠膽上網講 ...
兩歲冇啦啦扭計,我唁覺得係好正常,我唔想小朋友係又扭唔係又扭,就係怕佢慣了咩都扭,大D仲煩.
我知打佢面唔好,但個下真係忍不住.
又趕住出門口返工.仲要見佢扭到係咁地下一路碌一路大叫大喊.
打手仔平時佢扭計都會.我唔係只講道理零體罰個類家長.

男爵府

mickey2013 發表於 16-7-21 09:41
可以捉佢去指定地方冷靜,由佢尖叫由佢癲,千其唔好俾反應佢, 要等佢知唔係佢想點就點. 平日係咪佢一癲你地就 ...
可能以前細個係.同埋可能平日姐姐唔會話佢,佢一喊就咩都比佢.
所以而家我地一話唔得,一話佢,佢就即時去喊住找姐姐幫佢....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

講真,最忌打面,細路都有自尊

唔好怪個女有事跑去姐姐度,咁情形,絕對係自然不過嘅事

bufferzone    發表於 16-7-21 11:18

男爵府

佢真係一去姐姐度就安定晒......

(認真)似乎你要學吓姐姐同你囡囡嘅相處/溝通方式

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

就算佢扭,都唔可以打面。

bufferzone    發表於 16-7-21 11:19
不知所謂的乙陸!!!

侯爵府

小朋友性格係父母嘅鏡, 我個女性格脾氣似到我十足, 每次佢無原無故發老脾, 我就會諗吓件事發生係自己到, 自己會點諗, 我就會搵到方法教女.... 有時激氣真係火遮眼, 不過, 做阿媽要學懂冷靜, 有咩事行開一陣, 無危險下咪由個女癲一陣再諗辦法教過囉.....

lojo11    發表於 16-7-21 11:12

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你在的時候, 盡量叫姐姐去做其他嘢...唔好比你個女覺得有人撑佢...

明白有時小朋友真係好勞氣...
下次捉阿女去另一邊教...再慢慢教...

hktingb    發表於 16-7-22 14:25

大宅

其實並不是父母教小朋友,而是小朋友教番父母,忍耐、耐性、修養...係其中部份項目。

bufferzone    發表於 16-7-21 11:19
lojo11    發表於 16-7-21 11:13

男爵府

may817 發表於 16-7-21 09:48
佢真係一去姐姐度就安定晒......

(認真)似乎你要學吓姐姐同你囡囡嘅相處/溝通方式
姐姐既方法就係一喊就比,我放假時同睇CAM都見到.例如我地唔比佢爬上書架,平時我見到佢要上,姐姐係幫佢爬上去,唔比佢玩門,姐姐係同佢一齊玩.....我地就係唔想佢咩都一喊一扭就有.

男爵府

畀面勳章

應該係trouble 2,我女之前好乖,呢個月開始成日扭計訓地,好難搞,比啲耐性慢慢教,唔好摑佢啦,好傷感情架

首頁
12345...14

尾頁

跳至