想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

食左10年避孕丸, 試停過一次, 月經就停了半年, 要打避孕針通經, 之後就冇再停葯啦, 前兩年決定要生BB, 開始停葯及睇中醫, 身體檢查, 照輸卵管, 先生都冇問題, 所有都做齊仍然未有, 所以三個月前再去睇婦產科, 我自己有做體溫表, 比醫生一睇, 原來我一路都冇排卵, 醫生建議我食最輕既份量試下, 第一次食排卵丸既感覺, 就係兩邊下腹好痛(多數都係左邊), 乳房脹大, 下腹拉扯持續左差唔多m唻之前三日先痛完, m之後再去見醫生, 講左比佢聽個情況, 好彩醫生話係正常, 卵巢排緊卵, 所以會痛, 醫生話唔同人有唔同反應, 咁我都定啲, 之後醫生幫我照卵巢卵子大細, 岩岩第13日, 兩邊卵子得1cm大, 醫生話未得, 起碼要每日大2cm, 即係5cm以上, 醫生叫我照做, 今個月我冇食排卵丸, 但係我有日日用D仔check住排卵既進度, 直到第20日, 我卒之都感覺到我有排卵啦, 因為食過一次排卵丸, 之道排卵時嗰種痛, 再用D仔一check, 果然兩條線出現一樣既顏色, 好開心, 第一次兩條線係一樣, 我自己排到卵啦, 足足痛左有3日, 乳頭既疼痛更加好似唻M時一樣, 雖然唔知卵子夠唔夠大, 我都嘗試繼續做人, 雖然希望不大, 但係我都會用平常心去面對, 今個月就耐心等放榜, 以上係我自己少少既分享, 希望冇悶親各位,

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

thanks for sharing, hope all sisters bingo!!!

原文章由 gemine 於 08-11-16 15:33 發表
食左10年避孕丸, 試停過一次, 月經就停了半年, 要打避孕針通經, 之後就冇再停葯啦, 前兩年決定要生BB, 開始停葯及睇中醫, 身體檢查, 照輸卵管, 先生都冇問題, 所有都做齊仍然未有, 所以三個月前再去睇婦產科, 我自己 ...

複式洋房

各位姊妹, 我岩岩Bingo左啦, 今個月係冇食排卵葯自然懷孕, 希望姊妹早日Bingo.

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

原文章由 gemine 於 08-11-28 16:10 發表
各位姊妹, 我岩岩Bingo左啦, 今個月係冇食排卵葯自然懷孕, 希望姊妹早日Bingo.

恭喜哂你呀

大宅

畀面勳章

我想問下是否照到卵子有幾大, 如太少可吃排卵藥, 同埋請問下睇婦產科醫生要多少錢? 謝謝!

原文章由 gemine 於 08-11-16 15:33 發表
食左10年避孕丸, 試停過一次, 月經就停了半年, 要打避孕針通經, 之後就冇再停葯啦, 前兩年決定要生BB, 開始停葯及睇中醫, 身體檢查, 照輸卵管, 先生都冇問題, 所有都做齊仍然未有, 所以三個月前再去睇婦產科, 我自己 ...

等待驗證會員

恭喜哂

原文章由 gemine 於 08-11-28 16:10 發表

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

做陰道超聲波,係可以照到蛋蛋有幾大的,不過,以我所知,吃排卵藥是增加蛋蛋數量而非大細喎…
睇一次婦產科醫生約幾百到一千啦。

原文章由 cutieparadise 於 08-11-28 17:31 發表
我想問下是否照到卵子有幾大, 如太少可吃排卵藥, 同埋請問下睇婦產科醫生要多少錢? 謝謝!

等待驗證會員

gemine, 咁你前後食咗幾多cycle? 點解今個cycle又停咗呢? 係醫生建議嗎? 可唔可以講下你bingo前嘅體溫同過程呀? thanks!

大宅

我睇dr. tay 話我全部野正常,只係排卵期不穩,所以建意我試食兩期排卵丸;結果我食一期已bingo la~~~ 女女已經七個月大囉~
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我睇dr tay時佢都係咁講呀……希望我今個cycle可以好似你咁成功啦……

原文章由 sze0203 於 08-12-1 16:01 發表
我睇dr. tay 話我全部野正常,只係排卵期不穩,所以建意我試食兩期排卵丸;結果我食一期已bingo la~~~ 女女已經七個月大囉~

男爵府

請問最近一次睇 dr tay 睇左幾 $ ?

早日 bingo

原文章由 lalamike 於 08-12-1 16:03 發表
我睇dr tay時佢都係咁講呀……希望我今個cycle可以好似你咁成功啦……

公爵府

恭喜哂!

別墅

我岩岩食完排卵藥, 由day5開始食到day9, 今日day12喇, 醫生叫我day15去照超, 但係好驚day15已經排左, 睇唔倒卵子size. 咁岩今個week老公出trip, 叫左佢day15返唻先, 希望唔好排住啦.......

大家食排卵藥既cycle, 係day幾排卵架??

複式洋房

原文章由 cutieparadise 於 08-11-28 17:31 發表

我冇食排卵葯第12日去照卵子, 但係醫生話卵子只有1mm大, 唔夠, 起碼每日要有2mm增長, 我諗應該5 - 7mm左右到啦, 因為我冇排卵所以食左一個月, 又因為食左左邊卵巢好痛, 所以諗住先停葯, 點先有bingo左, 除左食葯, 我都有食雞, 可能有幫助我啦, 另外睇醫生要$550 (consultant + 葯)

[ 本文章最後由 gemine 於 08-12-1 20:28 編輯 ]

別墅

係唔係mm呀? 5-7cm好大喎
原文章由 gemine 於 08-12-1 17:30 發表

我冇食排卵葯第12日去照卵子, 但係醫生話卵子只有1cm大, 唔夠, 起碼每日要有2cm增長, 我諗應該5 - 7cm左右到啦, 因為我冇排卵所以食左一個月, 又因為食左左邊卵巢好痛, 所以諗住先停葯, 點先有bingo左, 除左食葯, ...

複式洋房

原文章由 Karli 於 08-11-28 17:36 發表
gemine, 咁你前後食咗幾多cycle? 點解今個cycle又停咗呢? 係醫生建議嗎? 可唔可以講下你bingo前嘅體溫同過程呀? thanks!

我只係食左一個cycle, 唔係醫生建議既, 因為食左葯左邊卵巢太痛, 醫生話因為卵巢不停咁製造卵子, 所以會痛, 佢咁講吓, 所以我停左葯, 諗住再下一個月再食, 點知bingo左!

體溫 :
Day 1 36.42,
Day 2 36.48,
Day 3 36.52,
Day 4 36.50,
Day 5 36.70,
Day 6 36.42,
Day 7 36.36, do do
Day 8 36.36,
Day 9 36.49,
Day 10 36.27, do do
Day 11 36.38,
Day 12 36.38, do do
Day 13 36.44,
Day 14 36.37,
Day 15 36.28,
Day 16 36.42,
Day 17 36.40,
Day 18 36.38,
Day 19, 36.37,
Day 20 36.34,
Day 21 36.28,
Day 22 36.22, 排卵
Day 23 36.66, 早上 do do, 再瞓先起身返工
Day 24 36.71,
Day 25 36.89,
Day 26 37.05,
Day 27 36.81,
Day 28 36.81,
Day 29 36.97,
Day 30 36.93,
Day 31 36.99,
Day 32 36.96,
Day 33 36.97,
Day 34 36.93, Check Bingo
Day 35 37.03,
Day 36 37.14 普通診所再Check Bingo
Day 37 37.18,
Day 38 37.05,
Day 39 37.12, 睇婦產科晨尿6:15a.m.check多次Bingo
Day 40 37.04
Day 41 37.05
Day 42 37.02

除左體溫之外還有飲食, 我自己就介晒口, 所有生冷野唔食, 包括魚生, 雪榚或者凍既野等等; 飲既茶全部介, 包括中國茶; 日本茶; 奶茶&架啡, 全部No, 飲水全部都係暖水, 月經後連續3日飲花膠+陳皮燉3個鐘, 燉好之後加冰糖自己調味, 呢樣係買花膠個姊姊教, 係清左身體污糟野既, 跟住星期日就煲花膠, 瑤柱, 嚮螺, 新鮮烏雞&少許薑煲3個鐘(調理身體), 再下一個星期新鮮雞加兩蓋米酒燉3個鐘, 燉起會有兩碗雞精華, 可以食少少雞肉, 好補, 連續兩星期(奶奶教既), 跟住我就有B.B.啦, 大家可以試下啦!!! 記住一定要新鮮雞先有用啊!!! 希望幫到各位啦!

[ 本文章最後由 gemine 於 08-12-2 08:37 編輯 ]

別墅

一篇有關服用排卵藥之文章

治療不孕症的排卵藥,醫師發現比較有效的新吃法!在連續服用六個月之後,停用三個月,再開始服藥,這樣的方式,懷孕機率比一直吃藥,提高一倍多!擔任護理工作的陳瑞貞,由於工作忙碌,結婚後一直無法懷孕,嘗試過人工生殖,也服用過排卵藥,不過都沒有成功,就在放棄服用排卵藥之後不久,傳出懷孕的喜訊。有醫師就針對排卵藥停止服用後,婦女受孕率有提高的狀況做了觀察研究,發現服用排卵藥六個月後仍然沒有懷孕的婦女,在停用三個月後再服用懷孕率從20%提高到47%。不過醫師還是建議,服用排卵藥或者停藥都要在醫師的指示下進行才安全。

複式洋房

恭喜樓主您自然bingo呀!

我請問排卵係唔係一定會痛呢?
(啱啱食第一個cycle)

複式洋房

原文章由 wishlybb 於 08-12-1 17:06 發表
我岩岩食完排卵藥, 由day5開始食到day9, 今日day12喇, 醫生叫我day15去照超, 但係好驚day15已經排左, 睇唔倒卵子size. 咁岩今個week老公出trip, 叫左佢day15返唻先, 希望唔好排住啦.......

大家食排卵藥既cycle, 係 ...

我食排卵葯個個月就day 17先排卵, 冇食個個月就day 21先排卵, 都好遲下, 你最好用紅D日日check住, 咁就唔會錯過排卵既日子, 我冇食葯個個月係日日check住架, 所以唔係人人都係m後14日就會排卵, 如果跟本都唔知幾時排卵, do do 左都可能冇用, 你試下日日check 住, 真係有用架, 恆心很好緊要!!!

複式洋房

原文章由 unitemaki 於 08-12-2 02:31 發表
恭喜樓主您自然bingo呀!

我請問排卵係唔係一定會痛呢?
(啱啱食第一個cycle)

我就唔係好清楚係咪個個女性都會痛, 大多數都會, 當卵巢排出卵子時侯, 下腹就會有拉扯疼痛感覺, 好唔舒服, 冇食葯我痛左大概3日到啦, 不過一痛就用紅Dcheck真係兩條線都變深紅, 你試下吖!!!

首頁

尾頁

跳至