跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

17個月 有冇BB未識講野

大宅

只會說單字......如謝謝、果度......咁
佢連爸爸媽媽都唔講........

別墅

My son also cannot talk, not even mom & dad but he know "A, B, C, D, E, G" alphabets. I was worrying how could he react and behave in interview

男爵府

我個仔靜識bb話咋!!

唔知關唔關99成日開英文節目畀佢睇有關呢?

做一個c9唔係易事.

大宅

我個仔都係仲成口bb話,
呢排成日大叫....只係呀~呀~呀~

最叻和講得最多o既只係"duck",
因為沖涼有鴨鴨~

另外就係"mum"mum"~
因為佢好為食~!

大宅

我個囡都未識講野, 只係識baba, 抱抱呀, wawa, mum mum, 奶奶.... 一直教佢mama佢都只係講baba

星期六去啟思interview都唔知點好..

大宅

原文章由 conhui1223 於 08-11-27 10:23 發表
我個囡都未識講野, 只係識baba, 抱抱呀, wawa, mum mum, 奶奶.... 一直教佢mama佢都只係講baba

星期六去啟思interview都唔知點好..

唔駛咁担心,啟思比我想像中易收,
好似我亞滿10月尾in lamtin果間時,
佢只係唔怕生保、連人地問佢mama佢都冇反應,
另外就好專注咁玩table上面d玩具,
同埋有同老師握握手同揮揮手,
bye bye就反而冇反應,
雖然係下午班....但都叫做收左!
我覺得只要你個小朋友係有反應比老師睇,
唔好理個反應係做o岩或做對就ok架la,
試問如果我個b乜都識,比如話(a-z、1-10、講好多野、
識晒d colour、識晒d形狀....)

咁我仲駛鬼幫佢報名返學咩!!

別墅

我個b都係一大堆bb話呵..成日咿咿哦哦咁..講一大輪野,,但都唔知佢講乜...但都會講d單字ge..又係最叻講mun mun咯..
一見食物就係咁講..講到比佢食為止..其餘都係爸爸..貓貓.無丫,,咁
但都重係未識叫媽媽

大宅

thx, 希望亞囡到時表現好d啦!

原文章由 wing2003 於 08-11-27 22:52 發表

唔駛咁担心,啟思比我想像中易收,
好似我亞滿10月尾in lamtin果間時,
佢只係唔怕生保、連人地問佢mama佢都冇反應,
另外就好專注咁玩table上面d玩具,
同埋有同老師握握手同揮揮手,
bye bye就反而冇反應,
雖然係下午 ...

大宅

原文章由 conhui1223 於 08-11-28 10:04 發表
thx, 希望亞囡到時表現好d啦!

實會o既,預祝你成功~!

禁止訪問

大宅

星期六去interview, 亞囡個表現就真係麻麻, 開始時老師叫佢比ball ball 爸爸/媽媽佢都冇反應, 跟住老師叫bb餵洋娃娃食飯飲水梳頭, 亞囡都唔識, 亞囡淨係識得同老師笑, 成個過程都冇講過野

老師話18月都應該會講下單字同埋識溝通例如好or 搖頭, 我地都同老師傾過呢個問題, 因為bb平日係工人照顧, 工人好少同bb講野, 淨係玩果陣會對bb發怪聲, 晚上放工番到屋企bb已經攰冇心機聽, 所以真係教bb講野只係星期六日, 我發現亞囡每次假期都講多左bb話, 但之後佢又回復沉默, 所以老師提意我地要增取多d機會同佢講野, 仲要多d望住佢講, 就算佢冇比反應你都要講, 等佢可以聽多d, 另外當bb覺得有需要講野o既時候就會快d學識, 所以老師話小朋友番左學語言會有明顯進步~~

好多人都話bb大d就會識講, 蒙特梭里話語言敏感期係0至6歲, 所以我相信唔需要担心, 不過自己會希望bb唔好太遲先識講野, 有語言溝通相處時會更好, 起碼更容易知道bb諗緊mud ~~

侯爵府

回覆 #1 conhui1223 的文章

唔駛驚,啓思都唔係好難入。我呀B表現差勁又哭又唔落地都收咗呀!可能元朗啓思冇咁多人争啦。講嘢問题,只得工人帶的BB真係無辦法,我之前比BB入咗2個月育嬰院,至少學到叫媽媽、魚,後來因病得大密放棄咗,既然要依賴個工人,就每日吩咐佢比什麼CD,字咭,書仔佢睇、讀比佢聽(但工人發音唔準)、就連玩嘜遊戲我都同佢講定,通常工人做到5乘都唔錯啦。近排讀過一本闕於育兒書,好多出色係孩子都系媽媽全職有計劃性地訓練出來,唉! 真無奈,大家遗有都加油,努力!
呀,我都plan緊下年比囝囝讀N1唔用工人,但e+姐姐5月完約,中間幾個月都唔知點,woo,到時再算。

大宅

我都好有同感呀,我個仔咪又係工人湊,
我仲要係兩公婆顛倒左工作時間,
又冇老人家幫到我睇仔,
所以屋企超靜....攪到個仔發展比人慢!

我好認同tuilk所講,叻o既細路係由d全職媽咪
精心培訓出o黎....又或是家有一老幫助照顧!
呢d真係無得"恨"...為左生活真係冇得揀!!

conhui,唔好咁擔心啦...呢間唔收咪讀第二間law,
而家只係n班ja...唔好比咁大壓力自己呀,
條路漫漫長呀~!

複式洋房

Chingching only can speak "baba", when she ask for help, she will speak "mama", but never call me "mama" when play with her. recently she like to say "duck", but don't know her meaning!

大宅

原文章由 Yan0121 於 08-12-19 00:22 發表
Chingching only can speak "baba", when she ask for help, she will speak "mama", but never call me "mama" when play with her. recently she like to say "duck", but don't know her meaning!

hi yan,

long time no see,
how are you?
”MunMun”exactly ar~
like to say ”duck” ~!!

大宅

我個仔卒之識叫我"媽~"啦,
不過唔係次次得,但佢總算知我係佢媽law!
呢份新年禮物真係超開心~!

佢而家除左"duck"音,up多左"ma"、"ba"音啦!

d太空話都up多左同長左,但好多時想講野時,
都係up"呀~"呀~"

大宅

亞滿叻叻 , 送咗份大禮給滿媽

原帖由 wing2003 於 09-1-2 23:35 發表
我個仔卒之識叫我"媽~"啦,
不過唔係次次得,但佢總算知我係佢媽law!
呢份新年禮物真係超開心~!

佢而家除左"duck"音,up多左"ma"、"ba"音啦!

d太空話都up多左同長左,但好多時想講野時,
都係up"呀~"呀~" ...

大宅

hi, 各位
我想問下大家覺唔覺得識講野同出牙早晚有關係呢?我大仔佢好早出齊牙,所以好早就字字清楚,歲半時教一次已識講:母親節快樂,完全知佢講乜。但係呀女出牙就遲d,講野都係無大佬咁快,不過好多野都識講。佢依家有15隻半牙,就快出齊。我有個朋友個仔好遲才出齊牙,咁佢又真係唔係太識講野,不過一識講就可以講好多。所以我覺得講野正唔正,都應該同出牙有關。
不知大家的細路有幾隻牙?

大宅

我個仔講野都係jar豆d,佢出齊o既牙得12隻,
另外有4隻出左大半,仲未完成!

可能真係有關wow,我姪仔5個幾月開始出牙,
到歲半就出齊,講野好叻!
但我個仔成9個月先開始出牙ga!

首頁

尾頁

跳至