自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

我出post預左人插了。

我知話放棄仔仔係好不負責任的做法。其實阿仔唔係有“長期病”,係長期有病,憫c6唔比佢覺踏單車(整親古古),唔比佢學游水(會凍親),唔比佢踢足球(踩波車),玩籃球(比波撞儍)。仲有其他生活細節的野,我見到好憫。阿仔身體弱,應該去諗點幫助佢,而唔係逃離。仲有生活習慣好唔啱,算,呢d小事,我可以忍。

但佢唔會體諒我,琴日叫c6幫我做d野,佢覺得外多餘,但最後證實我啱,佢都認衰。仲有好多野,我真係好唔開心。

冇錯,3年前我開始有depression, 嗰時冇做野,所以depression唔關工作事,係6299度黎。c6最初唔接受我有“精神病”,係我爸爸媽媽,哥哥接受到。我同c6講,將我的depression話比6299知(嗰時仔仔係6299湊,我冇做野都唔湊仔,係因為驚會同仔做"飛人",但呃6299講我身體唔好湊唔到B), 目的只係希望6299,佢細仔會對我客氣少少。但c6唔講,驚比人知佢有個精神病老婆,我已經對佢失望。總之好多野,生活點滴同c6唔啱key, 個仔我又話唔到事,人生好失敗。

講真,我真係唔係稱職的媽,琴晚問仔鐘意媽媽嗎,佢話唔鐘意,因為成日搞喊佢。講真,我覺得离婚的話,對我c6,個仔係一個解脫,不是嗎?

侯爵府

好媽媽勳章

有媽的孩子是個寶jm係唔係壓力太大,不如自己放自己幾日假,出外走走

珍珠宮

sunnymama2 發表於 17-1-15 16:26
又係我,人生超失敗。

啱啱和c6嘈交,我要求离婚,唔係第一次,我求佢放過我,仔仔喺隔離驚到喊。

乜野長期病?做媽媽不是要幫個仔,宜係觉得佢烦,離婚連仔都唔要?

大宅

回覆:离婚後,生活會更好嗎

岩岩先話要努力學做媽媽,而家又出個post嫌棄個仔,你究竟有無諗過自己有無問題?

伯爵府

我睇你應該係一時之氣,湊小朋友真係好花心血,耐心D啦,自己個仔唔好放棄,有好多人想生都冇得生,既然上天比咗個仔你,無論好與壞,都要面對,嬲完米算囉,千其唔好諗放棄個仔。

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

發洩完米算囉

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主:

你嗰頭又話好Enjoy 同個仔一齊,呢頭又話吾鐘意佢
吾鐘意咪由佢喺6299到囉,吾番屋企你又話吾開心,依家帶左番黎又話佢麻煩

男爵府

系你生佢出來,點可以話唔要就唔要。真係O嘴啊。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

樓主前兩日先話要做ftm 陪個仔架………

你變化咁大,唔敢俾意見。

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

如果你真係咁對個仔,你人生就真係超失敗

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

sunnymama2 發表於 17-1-15 16:26
又係我,人生超失敗。

啱啱和c6嘈交,我要求离婚,唔係第一次,我求佢放過我,仔仔喺隔離驚到喊。

樓主小朋友有長期病係你生出來架, 你點可以咁講野呢

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

GOGOASIA 發表於 17-1-15 16:36
岩岩先話要努力學做媽媽,而家又出個post嫌棄個仔,你究竟有無諗過自己有無問題?

...

冇錯,我認自己有問題。

我鐘意和仔一齊的時光,但我唔知點講好。。。。但仔其實有其他問題。有問題唔緊要,但同c6睇法唔同,好傷心,佢對我又唔好

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

就算你同你老公幾唔夾佢對你幾唔好都好,都唔關個細路仔事㗎!做左人父母點都要犧牲D野,邊有可能好似未婚時咁自由喎!你而家連仔都唔要

OM123321    發表於 17-1-16 08:08
珠媽    發表於 17-1-15 22:06

大宅

sunnymama2 發表於 17-1-15 17:06
冇錯,我認自己有問題。

我鐘意和仔一齊的時光,但我唔知點講好。。。。但仔其實有其他問題。有問題唔緊 ...

小朋友有病好正常,大d就會好好多,有其他問題,作為母親更加唔可以拋棄佢,設身處地,如果你俾家人拋棄,你會點?生出來,唔負責,話走就走,你都几自私,做人阿媽咁易?!

珠媽    發表於 17-1-15 22:06

侯爵府

你既然講到宜家生活甘辛苦,離婚妳既生活絕對會好過。
但妳唔要個仔,妳個心日後好過嗎?

珊瑚宮

回覆樓主:

我無睇樓主之前留言, 不過覺得其人唔好之前, 應該反省吓自己有無攞真心出來對待。
話C6對你唔好, 咁你自己呢?
話個仔病令你無得出去玩, 你親生, 唔係應該個仔怨你生到佢病, 多過你怨個仔。
做得阿媽, 就應該有大母愛包容個仔既缺點, 唔係覺得個仔拖累你。
好好自我檢討吓吧。

珠媽    發表於 17-1-15 22:20

水晶宮

回覆樓主:

如果你細個成日病,唔可以出街玩,你媽媽覺得你唔好湊兼麻煩而離開你,你有咩感受?你試下將自己代入你仔個角色感受下。

珍珠宮

引用:Quote:GOGOASIA 發表於 17-1-15 16:36 岩岩

原帖由 sunnymama2 於 17-01-15 發表
冇錯,我認自己有問題。

我鐘意和仔一齊的時光,但我唔知點講好。。。。但仔其實有其他問題。有問題唔緊 ...
你喺呢個咁多媽媽嘅forum問,當然一面倒覺得你唔要仔係唔好

但你先係當事人,先冷靜一下,幻想一下各情況嘅將來,或者出外過幾日冷靜下,再決定 :)

珍珠宮

回覆樓主:

你一定唔失敗,為咗自己開心啲拋夫棄子就得。你仲有你既父母哥哥同你傾訴喎。

我肯定有人失敗過你,就係你個仔……佢只得幾歲,身體又唔好,屋企又唔和諧父母又唔恩愛又唔一致咁愛錫佢,又冇哥哥傾訴……幻想唔到佢有咩係開心……依家連呀媽都話唔要,佢人生一定失敗過你多多聲。。。

珠媽    發表於 17-1-15 22:21

子爵府

一時話圍住個仔轉,個他好得意,學做好媽媽;一時又話好憎自己個仔,拖累你 ...
其實會唔會你太大壓力,你情緒/精神上已經出現問題?seek help from doctors la .... 你老公周你一齊湊緊個仔,唔係得你suffer ...
加油

首頁
12345...7

尾頁

跳至