婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我話:"咁你阿媽又吾睇你頭幫手湊下個孫?",我老公聽完好吾高興!!我咁講係咪吾啱??但係我真係好憎我6299......

~我99慌死第時要佢湊b,我都未有bb時,佢就對住我媽媽講:"你反正湊開孫(我姪女),第時佢地有b,你湊埋我果份啦,個孫跟你姓都得架!!"
~我剛有左無耐有水瘤入醫院,佢講過句咁既野:"個b反正未成形,咪吾好要囉!"
~我生完響醫院,我媽媽同佢講,話呢幾日頻頻撲撲照顧我,煲野俾我食,真係好辛苦,開到聲叫99幫手,佢話:"我都吾識!"即刻雞咁腳走人!!但佢之後仲竟然玩失憶,好意思話我阿媽:"你要我幫手咪出聲囉,我又吾係你肚裡面條虫!!!"
~阿b四個幾月有事攪到入醫院,我阿媽特登再叫99幫手,佢又係閃開!我62直情無見過人!!
~小b而家五個幾月啦,我姑9仲未見過bb!!佢得我老公一個細佬,呢個係佢第一個姪!!

係咪我小器??我真係好吾想再見佢地!

男爵府

直頭當唔識佢地啦:;pppp: :;pppp: :;pppp:

複式洋房

佢唔湊仲好啦!!日后bb唔認識佢, 佢一抱就喊, 佢就會不開心啦.
bb 4個月時入過院, 依家你可以話阿b太細, 不想周圍去囉.

伯爵府

老公話睇你頭,你咪學佢亞媽D招數"閃"囉!老公再叫你咪學佢亞媽咁扮失憶,然後話"你都冇講過,我又唔系你肚裏條蟲点知啫"!

大宅

其實我一開始根本無打算俾佢湊,因為佢根本靠吾住,同埋湊bb緊係搵個好樣d既人湊啦,我99.....但佢自己晨早就怕定先,講埋d乞人憎既說話,講真,人地湊到cc下,有時有事要出下街,你做人阿grandma間中黎幫下眼都吾過份掛?做就人地做,有咩就要仔仔孫孫出黎陪你食飯,我媽媽真係好嬲,覺得99好離譜!!

我同阿b其實做冬果晚係有d事要做,吾可以去食飯,我99好吾高興咁話:"我十幾日前同阿x(我老公)講左食飯架啦喎!"我心諗,咁又點姐?你叫就要去?我媽媽夠叫你幫手啦,你又吾幫??仲成日講風涼話(e.g.我媽媽話湊到好辛苦,攪到瘦哂,99仲話:"你就好啦,我成日坐,攪到個人愈來愈肥!")

大家覺得我其實應該咩態度對佢地??我真係想同佢地反面,吾想見佢地,亦吾想俾佢地黎,但我老公就成日話無理由吾俾佢地見個孫喎!!我媽媽而家都好憎佢地,好似今次咁,直情話我如果同阿b去食,吾好叫佢(我媽媽)湊!話佢地坐享其成!!

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

乜你99咁架:;pppp: :;pppp:
叫食飯就要去架啦咩.
自己比錢出街食都唔同佢食添呀:;pppp:

別墅

一係直接講有事要做, 仲要一個月前已經BOOK了要做呢件事, 你做十幾日通知都冇用啦, 一係咋病啦...

大宅

我其實覺得憑佢地所講所做既野(仲有好多其他事件),我真係好有理由同佢地反面,但我老公呢d咁孝順既人就成日都好似對佢父母既所作所為無乜好大反應咁,對佢地又成日都好好聲氣,我阿媽就好氣頂,覺得自己幫到佢點都好,佢永遠都會覺得佢父母係最好既!!我媽媽其實都係睇我份上先幫我一齊湊咋!

大宅

你c6知唔知呢d野.(佢媽咩都唔幫個d).......
如果佢唔知...我就會一次過數比佢知....
佢知....我就會同c6講.....你仲好意思叫我去....佢都冇我同個女好久....我唔識佢

我睇到都好嬲......因為你99好似我99
宜家阿b十個月啦...唔好話換片...沖奶都冇

男爵府

據聞:有d長輩好鍾意同自己個孫講個新抱不是,搞到dbb唔再黐媽咪咖~

其實冇人爭,有時反而係好事。可以煩少樣~

大宅

原文章由 elaine815 於 08-12-19 23:58 發表
你c6知唔知呢d野.(佢媽咩都唔幫個d).......
如果佢唔知...我就會一次過數比佢知....
佢知....我就會同c6講.....你仲好意思叫我去....佢都冇我同個女好久....我唔識佢

我睇到都好嬲......因為你99好似我99
宜家阿b十 ...

我老公知架,不過佢會話:"咁一回事呀!!而家都係食餐飯姐?!"or"吾通反面咩/吾通以後吾見咩?"我試過話:"點解吾得呀?!"佢就鬧左句:"痴線!"總之,講到尾,都係幫住佢父母,吾敢點話佢地,我阿媽就做到c!!!

大宅

原文章由 muiskyie 於 08-12-20 00:53 發表
據聞:有d長輩好鍾意同自己個孫講個新抱不是,搞到dbb唔再黐媽咪咖~

其實冇人爭,有時反而係好事。可以煩少樣~

其實我完全無打算要佢湊,根本佢想湊我都吾想俾,但好似我媽媽真係覺得好辛苦時,叫佢幫下手睇幾個鐘,佢都吾肯,一味推3推4,仲講咁多風涼話,先至攪到人地愈來愈憎佢!我真係覺得,你根本好似都吾想有呢個孫,我做乜仲要俾你見姐??

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

而家好似係你99想唔認個孫喎,有左都叫你唔好要,連bb有事入醫院都唔理又冇關心過,我真係諗唔到有咩理由仲要俾佢地見囉!
佢地有當過bb係孫咩?我就實行企硬點都唔會俾佢地見,叫你老公唔好痴心妄想會俾佢阿媽見bb!

男爵府

原文章由 pino 於 08-12-19 23:12 發表
其實我一開始根本無打算俾佢湊,因為佢根本靠吾住,同埋湊bb緊係搵個好樣d既人湊啦,我99.....但佢自己晨早就怕定先,講埋d乞人憎既說話,講真,人地湊到cc下,有時有事要出下街,你做人阿grandma間中黎幫下眼都吾過份掛?做 ...

你99, 姑奶簡直唔駛恨...唔係人, 係貨, 重係兩件 x 貨....(請恕我粗脾)
既然兩件 x貨 成日鍾意亂嗡野, 不如就同埋你媽咪一齊去食, 係你個縮骨x貨 (你99) 面前同你媽咪講 : 你揍得咁辛苦, 你食多件.
再有乜唔啱聽嘅野, 即時掃佢場, 唔駛比面.

咁..樓主老公有無孝順吓外母大人, 對佢好唔好呀 ?

男爵府

樓主, 你老公要唔要比家用嗰件 x貨架 ?
係咪無比, 所以 x貨 咁衰呢 ?

男爵府

其實我的情況同你差不多,
但我沒有比囝囝我媽媽湊, 因她年齡太大(70years old)
又要幫我弟弟看2個仔女, (雖然有請個工人幫手)
我99居然話 "比你媽媽湊啦, 有工人ma...."
我答"其實我媽已70多了, 太辛苦啦"
她回覆"她身體都好healthy ar"......
(oh.... 她只見過我媽1,2次ja. How she knows it le ?"
注意我99 只是around 53years old......
她又只是家庭煮婦不用工作的
我當時真的好火滾!
最後我自已請工人, 我同工人一同揍 BB from new born to now. 我重move away tim.
所以囝囝到現在 (20months old) 都未懂叫"爺爺嫲嫲"
我知道他們好唔like, 鬼叫她唔係湊B 個個咩!

別墅

睛靈勳章

我就話..
唔見咪唔見囉...有咩所謂...
樓主99都出到聲講到明叫個BB跟樓主丫媽姓...
樓主99根本就唔當樓主兩母子係一家人.....
所以樓主出唔出席...都冇麥所謂...
如果個老公再迫...只好講悔氣說話...
(如果我唔係睇你頭....BB都跟左我丫媽姓啦...)

原文章由 pino 於 08-12-20 10:27 AM 發表

我老公知架,不過佢會話:"咁一回事呀!!而家都係食餐飯姐?!"or"吾通反面咩/吾通以後吾見咩?"我試過話:"點解吾得呀?!"佢就鬧左句:"痴線!"總之,講到尾,都係幫住佢父母,吾敢點話佢地,我阿媽就做到c!!! ...

男爵府

做人新抱真辛苦. 一年一次做冬.俾面C6 帶BB 返去見下99.
你99CHEAP, 都唔夠我99乞人憎.
不過,我都願諒左佢. C6好感激我既體諒.
只係,一返到男家屋企, 叫聲99. 低頭食飯. 乜都聽唔到.
唔LIKE 最多上來呻.

食飯得幾粒鐘. 咪當發惡夢LAW. 唔好為難老公!!
我聽晚都要做冬. 次次返去99都俾說話我聽. 到時,夜晚一定上來呻.

珍珠宮

佢地唔見bb咪唔見囉, 仲好呀, 等你c6睇吓佢d屋企人有幾鍚佢地? 見咗都驚bb會發惡夢呀, 自己攪掂最好.

大宅

識得:tongue: 親戚

首頁

尾頁

跳至