興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

[size=38.9879px]Lacie brick lego red external HDD 壞左

我將小朋友出世到10歲的相都放了入去!!好驚呀!

有電著到機,但電腦感應唔到佢,轉另一電腦也一樣。有冇得救呢????

求救! 可去邊樹整呢?

男爵府

hcsoma 發表於 17-5-31 16:06
Lacie brick lego red external HDD 壞左
Open the case, remove the disk and then connect it via another connector.
"And liftoff, the final liftoff of Atlantis, shoulders of the space shuttle, America will continue the dream."

"Liftoff for the final launch of Endeavor.  'xpending our knowledge, 'xpending our lives in space."

"The final liftoff of Discovery, a tribute to the dedication, hard work and pride of America's space shuttle team."

侯爵府

hcsoma 發表於 17-5-31 16:06
Lacie brick lego red external HDD 壞左

好大機會係佢個case的線路版死左。

你可以拆開個 case, 買另一個外置盒或線裝番,應該可以再用到。可以參考下面:

https://www.flickr.com/photos/bartclaeys/2462751758

不過留意一下那內置硬碟的接線制式,不要買錯。想安全,可以買呢款:

https://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b33754885;_ylt=AjqVM32hEVrR7s_D1n1ze6XKILN8?u=well.birch

複式洋房

好感謝兩位,等我試試!

複式洋房

回覆 crshk 的帖子

Dear crshk,唔好意思,我跟你提點去買左個插座。但回來看說明書仔話個driver係裝來做clone disk, 咁我又唔敢裝,怕搞亂lacie的料。

但我就咁插好隻碟去IDE嗰頭,再駁usb線到電腦加插電,但又唔見部電腦感應到個碟,我應怎做? 會唔會真的隻碟瓜左? (通電時我聽到隻碟有聲的)好驚呀!請各位高手幫下我吧!

侯爵府

hcsoma 發表於 17-6-5 15:57
回覆 crshk 的帖子

Dear crshk,唔好意思,我跟你提點去買左個插座。但回來看說明書仔話個driver係裝來做clo ...

可否影下你買左乜線或座?

複式洋房

我記得點可以po 相了,唔知咁樣睇到嗎?
其實跟你出的那張一模一樣,因我去埋那間舖買。

侯爵府

hcsoma 發表於 17-6-5 16:33
我記得點可以po 相了,唔知咁樣睇到嗎?
其實跟你出的那張一模一樣,因我去埋那間舖買。 ...

你安裝時 Windows 有無叫你裝 driver?

複式洋房

冇呀!

但我剛用另一隻SATA HDD , 駁好後一通電就detect到,所以。。。。我都唔知係個插頭問題或是係個HDD壞

等我搵下有冇朋友搵多個IDE試下。
不知大家還有什麼提議可試呢?

有冇朋友會修復HDD?

anyway, 都要好多謝Crshk! thx!

侯爵府

hcsoma 發表於 17-6-5 21:34
冇呀!

但我剛用另一隻SATA HDD , 駁好後一通電就detect到,所以。。。。我都唔知係個插頭問題或是係個HDD ...

咁樣新買條線應該無問題。

如果通電時harddisk 有聲但 detect 唔到,可能係磁頭有事,可以攞去俾人救資料,收費通常以救回來的資料容量計,亦有全包方式。

侯爵府

hcsoma 發表於 17-6-5 21:34
冇呀!

但我剛用另一隻SATA HDD , 駁好後一通電就detect到,所以。。。。我都唔知係個插頭問題或是係個HDD ...

不過咪住先,你上面張相好似插漏嘢!!

點解個 harddisk 未插電???

複式洋房

但跟插座的只有一組電,而我插SATA時也是這樣就睇到個碟的內容。

我曾懷疑地將電線由插咭那邊轉插到HDD, 但不知為何一開電製就搞到電腦(NOTEBOOK)即熄機,嚇死我,好彩開翻又得。

請恕我真係一位無知C9, 即要在接駁器和HDD兩邊都要加電嗎?
HDD那邊用邊啲電線呢?

複式洋房

補充: 我之前話通電有聲就係一買返來直接將電線駁左HDD,但就未駁電腦USB,所以怕搞錯,想睇說明書,但完全冇講兼濛查查。

侯爵府

hcsoma 發表於 17-6-6 00:15
但跟插座的只有一組電,而我插SATA時也是這樣就睇到個碟的內容。

我曾懷疑地將電線由插咭那邊轉插到HDD, ...

下圖圈住那個位未插電:

跟除左火牛外,應該有另一條線,好似我張圖咁。火牛的插頭是否好似我張圖咁?如果係,直接插入我圈住個位度。

侯爵府

回覆樓主:

唔好意思,我手頭上無 ide harddisk, 做不到 demo 俾你睇。

侯爵府

回覆樓主:

再補充一下,你插好晒線, notebook 著晒,到最後先著呢部 IDE harddisk 電源。

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

說明書有冇講?

照睇個connector 上面右邊果條cable (USB2.0 TO ......... 個 TO 字對上)應該就係power cable, 拉出來插入去 HDD 個power 位就得.

複式洋房

原盒冇
你個電源頭喎,只有咁多野。加上本說明書唔係講呢盒野,只係講嗰clone software setting

侯爵府

hcsoma 發表於 17-6-6 13:42
原盒冇
你個電源頭喎,只有咁多野。加上本說明書唔係講呢盒野,只係講嗰clone software setting

想問下火牛條線可唔可以直插我上面張圖圈住的位置??

複式洋房

可以的,我就係試過將電線由插咭那邊轉插到HDD, 但不知為何一開火牛電製就搞到電腦(NOTEBOOK)即熄機,嚇死我,好彩開翻又得。
我而加可再試多次的,請賜教怎做!

首頁

尾頁

跳至