少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

佢用開HTC,而家中二喇一開始想等佢成績進步先諗下幫唔幫佢出部新機
但而家佢係咁呻壞,日日就話聽唔到電話
佢話想要iphone8呀,雖然我唔係親生媽咪,但我覺得中二都係太細個去用咁貴囉
你地覺得我應該買部平iphone (eg. iphone 6/se) 比佢,定唔理佢preference, 買番andriod機?

男爵府

系唔系親生唔重要,問題你又錫巨,巨又當你系阿媽甘咖態度姐,如果巨咖心態只系當你外人,就算你俾曬所有野巨,巨都唔當你系阿媽,而且甘細個,巨仲未有能力識得穩錢就已經去學享受,幾時先到大,我個仔剛讀中一,我老公都只系買部普通機巨用住先,費事俾巨以為父母穩錢容易,開佐個頭好難收得翻

333s    發表於 17-9-25 11:16

象牙宮

Rachemama 發表於 17-9-25 10:17
佢用開HTC,而家中二喇一開始想等佢成績進步先諗下幫唔幫佢出部新機
...

照你意思... 選較实惠的。

中二至中六。學生 沒收入。
身為母親的我, 我是從不寵子女, 順便教育子女, 仕何事並非 "有求必應"。
父母不是提款机。搵食難。

必選夠用手机, 实惠。或定个 budget 數給孩子。机由佢選。超過的額, 他又很想要, 自己承旦。
中二, 不是听不到電話, 而是不想接父母的來電。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Rachemama 的帖子

咪縱慣佢啦, 中二就用五六千嘅手機, (先唔講會引人犯罪) 再大D買乜比佢用呀?? 係時候教佢唔好同人比較, 你真係買比佢, 就助長佢貪慕虛榮心態。明白唔係自己親生係有好多忌諱, 但都要合情合理, 到頭來有咩事都只怪你冇做好冇教好!

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

未識搵錢就識洗錢,開口就想要 I phone 8,小心愛佢變害死佢

別墅

最新update而家唔買iphone,想轉htc

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

買IPHONE 7而家平左

大宅

笑得好勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Rachemama 發表於 17-9-25 10:17
...

iPhone太貴,我唔會買比佢。

男爵府

最新update而家唔買iphone,想轉htc -> 會唔會係同學影響佢轉款? 了解下, 同試下解釋比仔仔知實用同經濟比較重要

大宅

不如先了解一下佢想買iphone 8原因,追新款或睇中其中功能?再考慮一下有冇其他較優惠的手機

大宅

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

我也不贊成買iphone 8 ,真的太貴,中二,太小了吧,不用用那麽貴的。

別墅

佢老豆前兩日同佢傾計, 問佢點解突然咁奢侈想買iphone,
然後佢答我老公因為佢女朋友都係iphone, 兩個一齊用iphone會方便d
唉真係激死!

複式洋房

回覆樓主:

要買都系買iphone舊款

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 15週年勳章

我會買普通款比佢..IPHONE太貴唔岩中學生用
買部可以whatsapp唔好影響佢社交我覺得ok la~

大宅

2018復活節勳章 15週年勳章

太貴吧,我只會買些基本功能的,否則怕他太分心,掛著玩了。

複式洋房

iPhone 太貴了。買部中等價位算啦

大宅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 15週年勳章

依家有好多平平地的手電功能都好好

首頁

尾頁

跳至