論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

今日下午通知佢即走, 佢收拾細雨, 最後我當然檢查一番, 發現佢有好多小單張, 我無仔細看, 終於佢走左之後, 我整理亞B每日出街必備的小手袋, 發現袋內亦有一大疊的單張, 但我無想太多, 以為肥野利用廢紙用作亞B出街時大大之用, 想掉棄之際, 見到每張紙都寫上肥野的名及電話, 嘩........, 離曬大譜呀, 原來每日唔係去放狗, 係同亞B去派傳單, 做傳消, 大佬亞B得一歲多D, 童工係犯法嫁, 佢實情知唔知嫁.

民房

噤都得....都無話佢唔勁喎!!!!

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 車.人. 於 09-2-13 09:45 發表
今日下午通知佢即走, 佢收拾細雨, 最後我當然檢查一番, 發現佢有好多小單張, 我無仔細看, 終於佢走左之後, 我整理亞B每日出街必備的小手袋, 發現袋內亦有一大疊的單張, 但我無想太多, 以為肥野利用廢紙用作亞B出街時 ...

阿b做童工的苦況西灣河深表同情,不過傳銷工作事少,被迫當性奴這一筆真是。。。。。

提議打電話去風雨蘭尋求心理輔導,重過新生活

別墅

原帖由 saiwanho 於 09-2-13 09:51 發表

阿b做童工的苦況西灣河深表同情,不過傳銷工作事少,被迫當性奴這一筆真是。。。。。

提議打電話去風雨蘭尋求心理輔導,重過新生活

風雨蘭電話幾多號呀????? , 我重想 to imm.

侯爵府

醒目開學勳章

唉........難為你個仔幫人打左咁耐工你都完全唔知道....亞b真係慘. (我意思係佢呃左你咁耐!!)

今日下午通知佢即走, 佢收拾細雨, 最後我當然檢查一番, 發現佢有好多小單張, 我無仔細看, 終於佢走左之後, 我整理亞B每日出街必備的小手袋, 發現袋內亦有一大疊的單張, 但我無想太多, 以為肥野利用廢紙用作亞B出街時 ...

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

派傳單,都係用双手扌昷啖食姐…!唔通叫劇野用个“波Dee”去扌昷食咩!無市場嘛!“小”o左イ巨咪好囉!

恭祝您ー家同阿B從新過生活。

男爵府

原帖由 車.人. 於 09-2-13 09:56 發表

風雨蘭電話幾多號呀????? , 我重想 to imm.

要不要先聯絡家計會由專業人士評估,然後作出轉介。。。

車.人.您要保重,折哀順變。。。阿們!

複式洋房

根據我亞水佬幫人打左十九幾年官司既經驗,我好肯定講:如果佢真係做傳銷的話,佢 "違反逗留條件",又如果你真係好滾的話,通知 immi,拉人封艇 (叫佢派果個就AABOC,協助教唆他人違反逗留條件or even "employing unemployable person,仲大劑,3個月監);因為佢的入境條件只限家傭工作…死未 …:lol :lol

oh, btw,果D傳單係重要證據來的

別墅

大家認為我要唔要post佢d資料出黎, 比大家小心做左老襯呢?

pollyw, 我尋日原定去勞工署, 不過白走一足, 佢地話唔會做final settlement, 除非有case開左file wor.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 saiwanho 於 09-2-13 10:02 發表

要不要先聯絡家計會由專業人士評估,然後作出轉介。。。

車.人.您要保重,折哀順變。。。阿們!
緊記焼番d野比隻野,例:震蛋、保濕濟、…以免イ巨回魂搞你!

男爵府

原帖由 亞水 於 09-2-13 10:06 發表
根據我亞水佬幫人打左十九幾年官司既經驗,我好肯定講:如果佢真係做傳銷的話,佢 "違反逗留條件",又如果你真係好滾的話,通知 immi,拉人封艇 (叫佢派果個就AABOC,協助教唆他人違反逗留條件or even "emplying unemplyable perso ...

不過那些傳單我覺得她可以抵賴,話個雇主僞造證據屈她,有這個可能嗎?

男爵府

原帖由 車.人. 於 09-2-13 10:08 發表
大家認為我要唔要post佢d資料出黎, 比大家小心做左老襯呢?

pollyw, 我尋日原定去勞工署, 不過白走一足, 佢地話唔會做final settlement, 除非有case開左file wor. ...

要啦,性暴行應該有名冊!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 車.人. 於 09-2-13 10:08 發表

pollyw, 我尋日原定去勞工署, 不過白走一足, 佢地話唔會做final settlement, 除非有case開左file wor. ...
「泥公厠」d友仔係咁縮骨。我上次哂左「一公升口水」加埋响某人个“隋”,再加多个“剷”,先至肯採我。

複式洋房

saiwanho,

呢D就理Q得佢啦,有野佢自已同大老爺解簽,我淨係告發遮…嘩,幾卑鄙

原帖由 saiwanho 於 09-2-13 10:11 發表

不過那些傳單我覺得她可以抵賴,話個雇主僞造證據屈她,有這個可能嗎?

別墅

原帖由 pollyw 於 09-2-13 10:14 發表
「泥公厠」d友仔係咁縮骨。我上次哂左「一公升口水」加埋响某人个“隋”,再加多个“剷”,先至肯採我。

我終於走左去搵agent, 因為第一年大假當佢做完一年已經比左錢佢, 所以我張餘下3month, 按比例計比佢, 去到agent到佢話點解第一年無大假錢, 我立即攞張銀行入數紙及佢簽收紀錄. 後來佢又話點解第二年唔係自動有7日, 要按百份比計, 經過agent解釋, 佢馬上long face, 又問我點解唔係 one year open ticket, 我話菲航opening ticket 係家只有before 14/3 departure, cathy 可以去到11月, 重想點呀. 好彩聽你話買opening ticket and free rebook, 唔係比佢玩死.:;pppp:

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 車.人. 於 09-2-13 10:32 發表

我終於走左去搵agent, 因為第一年大假當佢做完一年已經比左錢佢, 所以我張餘下3month, 按比例計比佢, 去到agent到佢話點解第一年無大假錢, 我立即攞張銀行入數紙及佢簽收紀錄. 後來佢又話點解第二年唔係自動有7日, ...
聽您講完都一額汗!呢隻野好玩野,好彩至少您都在A盡處settle,唔係仲有首尾跟都似。

子爵府

畀面勳章

車.人.

Good for you to get rid of this nasty maid.....

題外話 : 菲航 ???? cathy ?????? 你買果張open ticket 幾多錢呀....??? 你係比一個月通知定係即炒嫁 ??

原帖由 車.人. 於 09-2-13 10:32 發表

我終於走左去搵agent, 因為第一年大假當佢做完一年已經比左錢佢, 所以我張餘下3month, 按比例計比佢, 去到agent到佢話點解第一年無大假錢, 我立即攞張銀行入數紙及佢簽收紀錄. 後來佢又話點解第二年唔係自動有7日, ...

子爵府

畀面勳章

btw, congratulations to you and亞B.....可以重獲新生

水晶宮

原帖由 pollyw 於 09-2-13 10:14 發表

明明是中文...冇一句睇得明...
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

恭喜你亞B重獲新生. 話時話, 我家附近也有一班bun 同印" 放狗 " , 但我個半小時來回該處幾次都只見工人有工人傾計, 的狗只係勾埋一邊呆等,等工人傾飽就回家. 的狗幾慘. 唔係人放狗, 係狗放人.

首頁

尾頁

跳至