自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

朝朝起身行路去小巴站都一地"金", 都唔知的人放狗無清理定是流浪狗所為, 好討厭呀.

禁止訪問

水晶宮

狗無錯真係好可愛 ~~

但係好地地一條風景優美的路變成 "care" 路....真係唔係咁好....

不過如果我都養狗...又都會好明白狗主放狗的 "難處" ~~

如果d狗狗可以係草入面"小小" 就好咯....我想...

"大大" 都話可以睇到...避到....
"小小"有時好難睇到..好易中招....

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

呢d 絕對係唔負責飼主既錯!

水晶宮

不過..有時係街見到d主人攞住份paper "烏" 低身 追住隻狗 pat pat....

都好似覺得....唔知點講好...好似人同狗的地位....唉~ 唔講啦...

洋房

原帖由 妹妹mami 於 09-2-20 12:34 發表
朝朝起身行路去小巴站都一地"金", 都唔知的人放狗無清理定是流浪狗所為, 好討厭呀.

禁止訪問

伯爵府

我屋企樓下好多車房,又係養左好多狗,有大有細,最慘就係d主人係唔會理,由得d狗隨處大小便,好無公德心,同真係好影響周圍既環境衛生,曾經試過返到公司後先至知中獎,個次之後,每次行路都好小心。

仲有,有時見到d大狗又唔大口罩四圍走,個到有好多小朋友返學、放學,有時唔為意,好容易比d狗闖到同咬到,咁就麻煩。

昨天,見到隻狗衝出馬路,個的士司機响 "安",但佢地好似唔驚車,反而d車讓條路比d狗行。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

其實D狗係咪唔會好似貓貓咁識自由去廁所?就算教都唔識?我未養過狗只係養過貓貓所以唔識

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

我日日返工放工都要經過條狗糞街,真係好討厭又臭,行路都要小心,唉.......

大宅

原帖由 tsuitung 於 09-2-20 14:04 發表
我屋企樓下好多車房,又係養左好多狗,有大有細,最慘就係d主人係唔會理,由得d狗隨處大小便,好無公德心,同真係好影響周圍既環境衛生,曾經試過返到公司後先至知中獎,個次之後,每次行路都好小心。

仲有,有時見到d大狗又唔大口罩四圍走 ...
tsuitung唔知你係咪住我附近呢? 你話你樓下有好多車房(以前附近有間出名海鮮店) 我住既附近都係咁, 我試過去信及電話食環處作投訴, 每次都係投訴一次就清理一次, 真係好討厭, 佢哋最好笑問我可以點樣做喎, 其實養狗既人有啲公德心, 自己清理狗隻大小便, 既然要養狗就唔好整到通街狗屎狗尿, 簡直就犯眾憎, 神憎鬼厭

水晶宮

原帖由 常在坤 於 09-2-20 14:10 發表
其實D狗係咪唔會好似貓貓咁識自由去廁所?就算教都唔識?我未養過狗只係養過貓貓所以唔識

我覺得有心教就一定識,我以前養果隻狗(拉薩),佢係屋企去廁所(大/小)都會'叫'我地幫佢鋪報紙先去家。佢唔洗出街先大大,但小小就無法,因為果d係佢地認路本能,最多帶定支水。

複式洋房

屋企附近條隧道變左狗糞隧道, 行過一次幾乎暈底.

原帖由 windymama 於 09-2-20 14:22 發表
我日日返工放工都要經過條狗糞街,真係好討厭又臭,行路都要小心,唉.......

大宅

原帖由 jk923 於 09-2-20 14:51 發表

我覺得有心教就一定識,我以前養果隻狗(拉薩),佢係屋企去廁所(大/小)都會'叫'我地幫佢鋪報紙先去家。佢唔洗出街先大大,但小小就無法,因為果d係佢地認路本能,最多帶定支水。 ...
jk你就算係有責任心既狗主, 會帶多樽水清洗狗小便, 我機乎每朝都見個女仔拖住隻狗落街大小便, 只見佢手執報紙, 但佢隻死狗就好似做記認咁, 沿路隔幾步就係痾一啲尿, 但拖住佢個女仔就好少理, 有時真係想鏟佢點解咁冇公德心架, 有人教佢咩, 自私鬼, 佢又唔俾隻寶貝狗痾係佢屋企, 又要痾落街

複式洋房

我唔反對人養狗, 但唔該的狗主有的公德心.

男爵府

在柴灣小西灣富景花園垃圾站外一條通往公園的路徑, 也變成一條狗尿街, 行過一陣陣狗尿味, 那條通往公園的路徑平時也有很多小朋友去公園玩, 一起帶他們行過這條狗尿路心裡面就一路小, 小緊d帶狗人仕點解咁無公德心, 攪到成條街都一陣狗尿味, 真係每次行過都想嘔, 所以唔好成日話人唔俾d狗點點點, 你地班養狗之人又有無俾條乾淨無狗尿味既路俾d小朋友行呀, 每次見到d人放狗就想鬧

禁止訪問

超級版主

超級版主

睇新聞有毒狗事件發生

男爵府

以前係灣仔送個仔返幼稚園時,條街好多狗屎.
e+返小學,日日行經條路環境唔錯,空氣好好可惜要望實地下,唔小心就會踩屎.

首頁

尾頁

跳至