自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

del

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

bbfastdcome 發表於 18-5-18 09:22
我一向對我宴家姐姐超好, 雖然佢手腳慢但我覺得佢善良同人品好. 點知我呢排病左, 要日日係房休息同訓教, 佢 ...

我發燒,軟啤啤係床瞓,工人自己話同我做body massage。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你唔叫佢唔旭係正常
不過你係屋企佢都咁就

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

會唔會驚做家務會嘈著你休息呢?

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

禁止訪問

回覆樓主:

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我一向對我宴家姐姐超好, 雖然佢手腳慢但我覺得佢善良同人品好. 點知我呢排病左, 要日日係房休息同訓教, 佢 ...

我最憎工人幫我執房,都冇大量家務要佢做,但係佢放假日子好多時都會做晒簡單家務先出去,我地屋企有需要,佢直頭假都唔放。

睇你對工人咩要求啦

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

SASA滾 發表於 18-5-18 10:41
燙衫都好省時間,成機衫都唔少,都算有hea做家務,你想去點服侍你先,如果入房清潔嘈住你仲煩。
...

Agree, 我燙幾件恤衫都燙半個鐘

水晶宮

咗佢平時做d乜家務先?

其實佢勤唔勤力工作或吞pop, 我覺得與係病無直接關係。唔係你唔病, 佢吞pop就可以接受。

唔係要佢做到無停手, 而係要做基本工作, 就應該要完成。
天空之城, 快樂之地

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

唔需要咁快就失望或唔開心住,你試試簡單請佢幫你清潔你想佢清潔的地方,我相信大部份姐姐都好樂意去做。
只要一個指令就可以了。

個個姐姐都唔同,唔好同人比較,佢做晒你要佢做既野就可以了。幫到你就是好姐姐了。

子爵府

虎到金來勳章

工人我會預左佢吞pop, 基本野做好我唔理佢, 佢放假最多只收自己"浪"左既衫, 煲水, 佢唔煲冇熱水飲, 我地唔駛飲熱水的, 其他咩都唔會做, 佢放假我唔理佢。週末我地放假係屋企佢自己會搵野做, 至少係我面前唔會偷賴先

珍珠宮

要我燙一機衫,我要3小時

只憑呢一樣咁“標籤”我嘅話,應該炒魷好耐

PS:咁我家姐姐真係會阿仔抱羔就放假都提早返嚟,我又唔介意佢燙一機衫幾耐(呢個問題真係從未想過),有時我地見想著嘅衫縐了,就叫佢幫手速速搞好就是。

象牙宮

你對人好.... 但對方不對你好, 反而欺騙手段。

看來自己做的不妥, 是不須改變 自己? 調正自己?
还是 你續來欺壓我吧?

人善被人....
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

SASA滾 發表於 18-5-18 10:41
燙衫都好省時間,成機衫都唔少,都算有hea做家務,你想去點服侍你先,如果入房清潔嘈住你仲煩。
...

我屋企3房, 我已經無叫佢清潔我間房因為我要訓教, 點知佢連其他2間一d清潔都無做, 連地都唔拖!!!

複式洋房

brindlewin 發表於 18-5-18 10:49

要我燙一機衫,我要3小時

我覺得佢拖黎做, 一機衫燙4個鐘係無可能

333s    發表於 18-5-18 17:35

複式洋房

PCCW2319 發表於 18-5-18 10:45
咗佢平時做d乜家務先?

其實佢勤唔勤力工作或吞pop, 我覺得與係病無直接關係。唔係你唔病, 佢吞pop就可以 ...

目察係拖廳(2間房無清潔過, 執都唔執), 煮早餐(午餐,晚餐唔使煮,唔做買送), 洗一個厠所, 洗+掠+燙一機衫

我要求清潔個兩間房, 間中執櫃, d野亂左放原位, 洗吸塵機等等完全無做, 仲成日蛇左訓覺, 佢已經有時間表, 我諗佢跟到2成都無, 基本清潔都做唔足

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 18-5-18 10:43
Agree, 我燙幾件恤衫都燙半個鐘

我燙7件裇衫要1小時

複式洋房

333s 發表於 18-5-18 10:55
你對人好.... 但對方不對你好, 反而欺騙手段。

真係太寵佢囉之前

珍珠宮

bbfastdcome 發表於 18-5-18 10:57
我覺得佢拖黎做, 一機衫燙4個鐘係無可能

冇咩唔可能,十隻手指有長短,每個人擅長唔同。
我自己就已經好討厭燙衫 ,有其他野一定丟下唔做

我覺得請工人要有明確優次目標,如果燙衫好重要職責,請佢前就要知佢燙衫能力幾高?!清潔呢啲好多人preferred一次做全屋,有時清潔咗一部分,有人走來走去其實都帶污糟返,咁你有冇個時段佢可以一次過做?另外佢本身“清潔”概念係咩水平,如果鄉下屋企係泥地,香港家庭已超級乾淨噃。
用工人要識用,幾千蚊不可能期望神奇女俠啦。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

清潔要求你需要同佢溝通,等佢知道

我工人姐姐一嚟我就同就講,我唔需要你一日唔停的做,屋企得咁大,清潔完了就休息下,塵要盡量日日吸,如果家裏突然有事可以 skip,廁所清潔一樣,拖地就一星期一次,咁上下

整日攞住塊布行嚟行去扮做嘢冇意思咯

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我昨晚熨4件衫都大半個鐘, 我仲已經hea燙
樓主唔好一件事就諗得咁偏

首頁

尾頁

跳至