自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

介紹 P姐 背境43歲,已待業見工揾工兩個月。

1)打雜會計外勤文員,P 曾返1個月,P離職前公司答應會請多個人幫佢,但啲年青人做3日或5日即閃,最後P死頂多一個月離職,離職一個月後P 姐上司主動叫佢返去幫手,但薪金照舊,得11K, 返5天半, 0900至1800, 三個月後有得長短週,冇講會再請多一人幫佢!
花紅: 最多一個月,試用期冇review.

2) 倉務文員11.5K , 返5天半0845至1800, Job ad冇話要流利國語,見工突然話要勁叻國語同考佢船務文件嘢,P姐國語差,但船務文件過晒關,P一心諗著實衰,但對方今日打嚟叫P姐下周一返工?!
花紅: 聲稱有1.5月以上, 試用期有Review.

① 及② 返工地點 同樣近屋企。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大内密探e 發表於 18-6-1 21:39

1)打雜會計外勤文員,P 曾返1個月,P離職前公司答應會請多個 ...

冇得揀就2啦

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

咁第一份一成不變。人工又無加。之前仲話係捱了一個月先走。即係好唔鍾意啦。咁點解仲會考慮?

仲有我一定唔會選1。唔加人工你都死死地返去。以後蝦死你。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

就咁睇牌面,不是淺而易見揀 2 嗎?

返工地點差不多,人工多啲,舊公司還有什麼好留戀的?

男爵府

大廚勳章

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

choose 2

1感覺弧寒又揾笨

男爵府

1)打雜會計外勤文員,P 曾返1個月,P離職前公司答應會請多個 ...

一定係2

男爵府

仲要唔洗出外

伯爵府

回覆樓主

1要外勤不了

大宅

greenpea 發表於 18-6-1 21:44
就咁睇牌面,不是淺而易見揀 2 嗎?

返工地點差不多,人工多啲,舊公司還有什麼好留戀的? ...

① 可以三個月後,可以有長短周
② 長期5天半,返0845至1800
① job title 是 accounts & admin clerk
② job title 是倉務文員( P 姐說似阿伯伯至會做倉務)

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

第一份的老世唔加人,加人又快走,可知恶kung.老世急住要人,主動找P,連人工都唔加,人手又唔加,同她辞职之前有咩分別??當然唔番。可以告訴老世有万五的offer,又冇佢份工咁辛苦,佢唔出萬八都唔考慮吃回頭恶kung草了。

都失业兩個月,试下笫二份,工餘学下煲冬瓜啦

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

大内密探e 發表於 18-6-1 21:55
① 可以三個月後,可以有長短周
② 長期5天半,返0845至1800
① job title 是 accounts & admin clerk

人都 43 歲了,一個 job title 有什麼好執著的,咁人工高啲,返 5.5 日都 ok 呀,舊工 workload 咁多頂唔順先走的,依家連少少人工都唔加,咁樣都返去做擺明就唔會再請人幫她,真的可以長久的應付舊工 workload 嗎?

大宅

Jasmine-4711 發表於 18-6-1 21:57
第一份的老世唔加人,加人又快走,可知恶kung.老世急住要人,主動找P,連人工都唔加,人手又唔加,同她辞职 ...

仲有② 係30/5 登 jobsBb ad ,但就咁快決定要請
P姐至驚,佢地之後再in人時,咁P 姐就被淘汰時連① 都冇埋?

大宅

greenpea 發表於 18-6-1 22:08
人都 43 歲了,一個 job title 有什麼好執著的,咁人工高啲,返 5.5 日都 ok 呀,舊工 workload 咁多頂唔 ...

仲有P 說② 5月頭見佢地一直都請唔到人(原因可能5天半冇吸引力), 但又見工時被彈國語唔掂都照聘用,怕被攝位用著先Only !

睇到② 倉務文員嗰份怕②佢地仲會有人send CV 時,佢地仲再in人 ,咁 P姐就又失業?

子爵府

2024勳章 親子王國15週年勳章

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

2好d

1要外勤,而家啲天氣好辛苦
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 18-6-1 22:28
2好d

1要外勤,而家啲天氣好辛苦

現在佢話最怕第 2,份工只會當佢攝著位先,正常點會登jobsBb 1 日就決定唔再in 其他人?

珍珠宮

開心吸收勳章

大内密探e 發表於 18-6-1 22:38
現在佢話最怕第 2,份工只會當佢攝著位先,正常點會登jobsBb 1 日就決定唔再in 其他人?
...

其實都有可能一個月前已登過ad 但請唔到人,而家再重登,就顯示5月30日的日子

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大内密探e 發表於 18-6-1 22:38
...

睇佢對自己有冇信心?我試過第一日見完,佢問我係咪一定做。
我應承咗,咁佢話佢會抽起之後啲廣告
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆樓主:

2份都麻麻,揀唔落手。其實43歲都唔係好大年紀,如果我係P就再努力搵份更好,我年紀比佢大,年頭搵工時,都有好多大機構,上市公司,醫管局等俾offer, 全部返5日。一般文員仔工唔難搵。

首頁

尾頁

跳至