婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

來緊我同C6唸住兩個人去旅行四五日,可以放低17個月大嘅啊仔係6299度幾日。6299本身有一個工人,姑奶到時亦會放佢個18個月大嘅仔係嗰度(佢帶埋工人過去幫手兩個星期)。佢地兩個工人需需地同曳,仲預備唔撈添。99之前有講過自己工人比姑奶嗰個教壞左。話兩年就唔做啦,因為想選擇。我地本身有個工人但我同C6決定唔想比我地工人同嗰兩個工人接觸。我地已經換個三個工人對而家呢個好滿意,做得好好佢中話想做6年。C6開口話我地去旅行放低啊仔,99話叫我地改期,話搞唔掂。意思係想我地工人都過埋去要三個工人先得。但99有4女1仔,以前無工人都係咁搞wor. PS 每星期weekend我地都會放啊仔係6299度過夜因為佢地要求要見孫。平時都訓一兩晚,而家四晚話搞唔掂。係咪玩野?同埋我而家陀緊第二胎,bb年尾出世,到時兩個B,我真係好靠呢個工人姐姐幫手佢真係好幫得手。如果佢學壞左俾人影響到我真係叫救命(平時佢放假就算有壞朋友傾計都無影響咁大,幾日幾夜日對夜對仲要眼見人地做野做得差容易有樣學樣同埋比較)。

別墅

Magic_mirrorz 發表於 18-8-21 01:06
來緊我同C6唸住兩個人去旅行四五日,可以放低17個月大嘅啊仔係6299度幾日。6299本身有一個工人,姑奶到時亦 ...

我覺得你自己有工人而個仔在6299屋企湊,不俾個工人過去幫手湊講不過去。一屋都是細路仲要住幾日,我是你6299聽到都驚。。如果怕他哋屋企d工人教壞不如求自己娘家人幫手好過。(emoji)

男爵府

回覆樓主:

工人話想做6年,你真係信?
我in第一個工人, 佢都話打算做4年架,但最後做左10個月就唔做啦,佢只湊一個咋。

好正常工人會照顧自己個小主人先,所以你唔好寄望姑奶個工人會take care你個小朋友好好,當然我唔知你奶奶個工人係點,會唔會都錫你小朋友。

最後,如我大緊肚,仲有幾個月就生,我唔會去旅行

象牙宮

Magic_mirrorz 發表於 18-8-21 01:06
來緊我同C6唸住兩個人去旅行四五日,可以放低17個月大嘅啊仔係6299度幾日。6299本身有一個工人,姑奶到時亦 ...

人多不是好辦事。更難菅。

菅理的不好, 十个工人都無用。

菅理的好, 一个工人都夠用。

工人有誠信? 什么都係假, 行動最实在。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

標題令我好羡慕,樓主甘多人幫手湊b,不妨放開d,做人有時不要太緊張。

男爵府

婆婆呢?
叫bb婆婆黎你屋企住幾日睇住個工人湊b仲好啦。
你62 99果度一屋細路會影響bb作息。

侯爵府

回覆樓主

成個case 唔太明

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

其實老人家年紀大,湊一丶二晚就話,湊咁多咁細既小朋友都有D壓力,無事就無事,有乜事就比你地怨一世,比我唔會放低咁細的小朋友自己去旅行,除非有自己好信任的人樂意backup。

男爵府

你自己有工人做乜要99幫手?
你都話2個工人都衰,佢點睇2個歲半B?
平時湊到你仔一個一晚半晚就代表可以湊到2個4日?
好心你諗唔掂就帶埋個仔一齊去啦!係度怪人!怪不得有人話d新抱過份啦,你咪人板囉!

Miulo    發表於 18-8-21 14:44

大宅

我都覺得樓主唔應該去旅行, 既然6299講到明搞唔掂, 點解仲要怪佢地?

講真你自己都識講細B出世後, 你都要靠工人姐姐啦.....

2個歲半B, 2個老人家, 2個想唔做既工人, 其實你明唔明? 根本就係搵自己小朋友黎搞啊

公爵府

幫人湊b責任重大,好就好啫,有乜事真係擔當唔起,就咁睇,你都唔多滿意你99啦,到時又要睇b,又要昅實你工人唔好黐姑9個工人,講真佢哋講印尼話,你邊聽得明,到時有乜依郁,你99實比你怨到七彩。

公爵府

我去旅行只比BB比工人湊, 不會煩到老人家, 如唔放心, 就連旅行都不要去

大宅

回覆樓主

可能奶奶根本唔想幫... 點解要話佢係玩咪玩野呢?話晒而家你有求如人嘛⋯⋯ 唔放心又冇人幫,咪唯有唔去旅行。
奶奶幫係好,但唔幫都冇法呀!

翡翠宮

回覆樓主:

真係多鬼餘,你工人吾係出面同人交流? 咁大個人咁易比人教壞?咁你真係要鎖住佢
另外你明知嗰兩個工人吾得,有乜可能安心交阿B比佢地,無野下話
我係你奶奶都 say no, 擺明咩鑊

大宅

大肚本來都應該被免出遠門,又放心唔到B B,不如生完一家大細才去玩

另叫B B去您媽媽住0K否?

水晶宮

回覆樓主

你話工作上安排唔到或者大病,就話要老人家幫忙啫。你而家係自己走去玩喎,擺低比老人家湊仲要態度甘老鳳 !? 我係個老人家都唔制啦,直頭搵我笨。

子爵府

回覆樓主:

你6299唔係老馮要幫你湊仔嗰喎,咩叫湊一兩日就得湊四日唔得啫,你自己有工人又唔俾佢湊,又唔願意帶埋去99家,咁係你自己嘅問題,喂!家陣你一句唔該話要旅行就將個波踢俾6299又唔俾人say no,你都幾野蠻喎

子爵府

回覆樓主:

咁你要靠人求人,人哋乜理由都好,no means no. 無乜好做,自己諗掂佢

別墅

回覆 NatalieTY 的帖子

我同C6試過帶我地工人過去99度,嗰日99仲話唔舒服定點,帶著口罩。我同C6講叫佢啊媽休息下比我地工人照顧B。佢唔肯,係咁攬實啊B。結果我地工人企/坐左係度成日無野做,同佢地工人聊天。我問C6咁佢媽唔比其他人掂個B,帶工人過去做乜?佢話唔知。而平時B係屋企或公公婆婆度或6299度過夜都是跟親人訓。不是跟姐姐的。工人只是幫頭幫尾做下家頭細務。姑奶工人習慣自己臭佢個B。我地B係家人臭,所以都無期望係姑奶工人會幫手。但99個工人之前試過協助佢臭我地個B一個月都好好啊。咁之前得,6299話好開心求之不得但今次又咁大分別?

別墅

回覆 Love_JVs 的帖子

我地唔唸過要姑奶工人照顧我地個B。B平常係自己人臭,工人協助。(自己人例如公公婆婆,我同老公,6299)99有一個工人協助佢啊。佢話要多一個工人先得咁姐係要兩個工人加佢一齊先照顧到我B?佢工人之前試過協助我地照顧B一個月到,都好好啊,當時我地炒左自己個工人,所以她來幫手。

首頁
12345...8

尾頁

跳至