懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

24週私家產檢照到bb腸有光 echogenic bowel懷疑腸脹/腸塞8.5mm, refer左我去威院胎兒科再照,一星期後9.5mm, 醫院話腸光多左1mm佢話要keep住觀察,好擔心 話依家無野可以做到,醫生話如果腸塞bb一出世就要即刻做手術切左塞左地方,至於塞左幾多依家無辦法知,要出左世先知! 有人可分享下類似情況嗎? 會唔會有人試過照到腸光/腸脹 出世之後係無事?

別墅

hamsterfung 發表於 18-11-9 23:03
24週私家產檢照到bb腸有光 腸脹echogenic bowel懷疑腸塞8.5mm, refer左我去威院胎兒科再照,一星期後9.5mm, ...

有無人比下意見?曾經有類似情況

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

希望系虛驚一場,BB健康順利,祈禱。

複式洋房

我都是照結構話腸光,轉介返威爾斯,初初話係小腸有光,到依家28週再照睇到原來是大腸有光,不過醫生話多數冇事,希望我地的BB真係冇事啦!

別墅

stella0v0 發表於 18-11-10 21:45
我都是照結構話腸光,轉介返威爾斯,初初話係小腸有光,到依家28週再照睇到原來是大腸有光,不過醫生話多數 ...

佢話估計我係小腸,但確定唔到 我都好希望無事,大家bb都平安健康!但醫生同我講整都係好大基會要一出世做手術所以我喊左好多次⋯⋯ 我想問下醫生話你照到有光係幾mm? 同埋你係咪都係睇威爾斯胎兒科?

別墅

haha748494 發表於 18-11-10 21:27
希望系虛驚一場,BB健康順利,祈禱。

多謝你祝福 承你貴言

複式洋房

hamsterfung 發表於 18-11-11 02:57
佢話估計我係小腸,但確定唔到 我都好希望無事,大家bb都平安健康!但醫生同我講整都係好大基會要 ...

我只是普通產科,又冇特別同我講是幾mm,因為我轉介返醫院時佢地建議我抽羊水,抽完結果冇唐氏冇細菌感染,就話跟進觀察咋!

別墅

stella0v0 發表於 18-11-11 08:41
我只是普通產科,又冇特別同我講是幾mm,因為我轉介返醫院時佢地建議我抽羊水,抽完結果冇唐氏冇細菌感染 ...

醫生叫你幾時再覆診?

複式洋房

hamsterfung 發表於 18-11-11 11:58
醫生叫你幾時再覆診?

下次是五個星期後

別墅

stella0v0 發表於 18-11-11 18:32
下次是五個星期後

我建議你下次問埋醫生睇光有幾mm? 同有咩影響,因為我係出面私家照到有腸光轉介我去睇胎兒科架,我覺得求個安心你要問清楚啲醫生

複式洋房

hamsterfung 發表於 18-11-11 18:35
我建議你下次問埋醫生睇光有幾mm? 同有咩影響,因為我係出面私家照到有腸光轉介我去睇胎兒科架,我覺得求 ...

嗯嗯,我下次問清楚

大宅

回覆樓主:

我兩胎照結構都有腸光,但腸無漲,第一胎去到36週腸光突然消失晒,而家第二胎都係大約28週度無晒腸光,希望你bb都無事。

別墅

hielainehk 發表於 18-11-11 19:15
我兩胎照結構都有腸光,但腸無漲,第一胎去到36週腸光突然消失晒,而家第二胎都係大約28週度無晒腸光,希望 ...

請問醫生有無講你腸光幾多mm? 多謝你祝福

大宅

hamsterfung 發表於 18-11-11 19:36
請問醫生有無講你腸光幾多mm? 多謝你祝福

醫生無講幾mm, 佢有比我睇,係白光咁,但T21低風險所以排除左唐氏,咁最嚴重嘅情況就係腸塞,出世就要做手術,但醫生話多數出世都係無事,腸光有可能會自己消失,都聽過有醫生話腸光亦有可能只係bb吞左啲血水未排到出黎,因為初期作小產見紅過,咁我2胎都有作過小產,所以我諗都係咁。
我第一胎屯門醫院keep住觀察,醫生話觀察住腸無漲就應該可以排除腸塞,雖然我20週到35週都見到腸光(無減少),但係腸係無漲嘅,所以醫生都排除左腸塞,36週就消失晒,可能係排出左啲血水出黎,希望你都係咁。

別墅

hielainehk 發表於 18-11-12 00:17

醫生無講幾mm, 佢有比我睇,係白光咁,但T21低風險所以 ...

其實我醫生一睇腸光就話懷疑腸塞,所以我先好擔心 佢陣係話keep住觀察咁 我都希望好似你咁無事就好

複式洋房

hamsterfung 發表於 18-11-12 11:20
其實我醫生一睇腸光就話懷疑腸塞,所以我先好擔心 佢陣係話keep住觀察咁 我都希望好似你咁無事就好 ...

樓主,有無新消息。我啱啱私家照超聲波,話腸脹(dilated bowel)。轉介我返威院,非常擔心

複式洋房

我十八周
今日驗到都係咁
原因不明

打算揾多個私家再睇,跟住再搵政府跟下

好想知道有冇媽咪曾經經歷過但係個BB最後都冇乜事

複式洋房

hamsterfung 發表於 18-11-9 23:03
24週私家產檢照到bb腸有光 echogenic bowel懷疑腸脹/腸塞8.5mm, refer左我去威院胎兒科再照,一星期後9.5mm ...

唔好咁擔心,我3x週時照超聲波,都話見到個b個腸有d漲,搞到個b個肚圍大左2週,話生完檢查先知有無事!但幸好bb出世後大便正常,照完xray都話無事!所以你都唔好擔心,你要相信你個bb,佢地好叻叻㗎!

別墅

Wonggyymm 發表於 19-1-26 21:59

樓主,有無新消息。我啱啱私家照超聲波,話腸脹(dilated ...

Update: 我bb 早產34週出世,出到嚟腸胃都唔係咁好,醫生話一般BB一出世廿四小時左右都會排便,佢一直都冇排便 ,照超聲波佢肚好脹,醫生更覺得佢腸塞,因為佢一路排唔到便所以佢一直冇得飲奶都係靠插針比營養液佢,後尾去到第六七日醫生仲金油條幫佢通便佢有啲胎糞每日都排到出嚟,我哋都以為佢排到邊就代表冇事但係醫生比試佢飲奶5ml一次佢飲完消化唔到係胃喉又抽番出嚟,醫生又懷疑佢有先天巨結腸症,依家佢有時醫生比佢飲奶10ml 一次左右,有時消化道有時有消化唔到,佢一消化唔到啲相就會停奶粉比佢飲,依家都係要一直觀察,希望佢係未發育得咁好,希望佢唔使做手術

複式洋房

小B1018 發表於 19-1-26 23:58
唔好咁擔心,我3x週時照超聲波,都話見到個b個腸有d漲,搞到個b個肚圍大左2週,話生完檢查先知有無事!但 ...

謝謝資料。高興你BB無事。
咁佢有無叫你早的催生?定係順產出黎先檢查?

首頁

尾頁

跳至