跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我7收到nvc 的信有個case number , 請問nvc 之後個流程係點? 我申請日期係2012年11月, F1類, 有冇大大有經驗知道仲要幾耐時間批visa?

複式洋房

親屬移民除左前面等USCIS批o個part,後面應該都大同小異。樓主而家是否已經交曬NVC 要求啲文件等緊消息?

子爵府

你可以開始搵定誰人肯做做你經濟担保人

複式洋房

wandoubaby 發表於 18-12-6 00:28
親屬移民除左前面等USCIS批o個part,後面應該都大同小異。樓主而家是否已經交曬NVC 要求啲文件等緊消息?
...

擔保人已找到,但未交文件比nvc, nvc 話暫時唔收, 所以先唔知道依家個時間係點

子爵府

就是等排期到,
你F1, 上月排期表出了, 現在排到2011-8-11,
你現在就是等到排期表去到你個日子,
佢就會有信通知你下一步的了.

現在無野要做, 就是"等"

複式洋房

kkyyn 發表於 18-12-7 09:47
就是等排期到,
你F1, 上月排期表出了, 現在排到2011-8-11,
你現在就是等到排期表去到你個日子,

咁即係起碼要等多一年先交文件,另外我現在懷孕, 但未結婚,當初只是申請我一個人,如果到時交文件,我可以加BB入去嗎?到時個申請會怎樣?有什麼影響嗎?

子爵府

我估無影響, 未結婚就可以了.
你可以上Goolge search下點加BB在申請表.

我識有人,交申請表時, 最細那個未出世,
排左10年, 到可以移民時
最細那個填番入去,
一齊去

複式洋房

kkyyn 發表於 18-12-7 10:48
我估無影響, 未結婚就可以了.
你可以上Goolge search下點加BB在申請表.

即係我到下一步, nvc 通知我要交文件時, 才把BB 的資料加入去?咁nvc會唔會又要重新審批過?又要等多幾年?

子爵府

重新排就一定吾洗啦, 佢地係F4排一排係要10幾年嫁,
幾時加BB名就好, 你自己send mail 去問下/搵人係美國問下/自己search 下了.

我覺得是填担保人那時加的.

子爵府

找到了,以下應該有你想要的答案

https://hk.usconsulate.gov/zhhk/ ... nt-visas-zh/faq-zh/

我是移民簽證申請人,現在有了孩子,我的孩子是否可以加入我的申請書?假如我現在懷孕,孩子會在簽證發出後才出生,該怎辦?
[p=26, null, left]如果你的孩子的母親或父親是美國公民,孩子可以要求美國公民身份,更多資料請參閱美國公民服務頁。如果你的孩子未能要求美國公民身份,他∕她有可能從移民申請書中獲得身份,你應以書面通知移民簽證部你孩子的出生。

[p=26, null, left]孩子在移民簽證發出後出生,陪同父母往美國時或不需簽證,但要孩子未能要求美國公民身份,及要與持證人於簽證有效期內一同前往美國。你要準備向入境港口的移民審查員出示兒童出生證書包括父母名字(附有英文翻釋),兒童亦需要有有效旅行證件。

我是美國合法永久居民,我最近生了孩子,他∕她需那種簽證才能與我一起返美國?

[p=26, null, left]你的孩子不需要簽證假如:孩子是二歲以下、這是孩子出生後第一次到美國、及他∕她的父母親在孩子出生後以永久居民身份,第一次返回美國時攜同孩子到達。孩子需要護照和出生證書(附有英文翻釋)列出父母雙方姓名。若果父母其中一方是美國公民,首先你要尋求確定你的孩子可否取得美國公民身份(英文)

複式洋房

kkyyn 發表於 18-12-7 15:31
重新排就一定吾洗啦, 佢地係F4排一排係要10幾年嫁,
幾時加BB名就好, 你自己send mail 去問下/搵人係美國問 ...

真係多謝您解答, 依家BB 又未出世,我最怕下年排到我時要交文件, nvc 要我同BB 重新排過或者唔批

子爵府

不用重新排就一定,
我朋友F4, 重新排都好大鑊.

你記得BB一出身, 就去申請特區護照, 否則不可以一齊去美國

大宅

kkyyn 發表於 18-12-7 15:59
不用重新排就一定,
我朋友F4, 重新排都好大鑊.

請問F4親屬移民,須要全家大小見移民官嗎?

子爵府

回覆 Florida 的帖子

3年前。誰人在表內都要面見領事官。

但bb/幼兒,我不知要不要,因當年,他們已10幾歲了。
你可以在見領事的信內見到,帶什麼,不用帶什麼,什麼人要去等資料,很清楚的

大宅

kkyyn 發表於 18-12-8 16:41

3年前。誰人在表內都要面見領事官。

謝謝!

複式洋房

美國領事館的網頁內有寫話十四歲以下的小童也要參加面試,而我剛於上月面試時我十一歲的仔也在約見信內註明必須要一同前往面試。

複式洋房

回覆 yeeyat 的帖子

當收到通知後,要比錢之前報上你孩子的姓名及上傳出世紙比佢地,佢哋approve咗就交錢。當然,咁又是兩份錢。D錢幾後過數成功就開始填表同上傳佢要你上傳嘅文件資料及去取良民證(帶你封通知信去警察總部取)。交晒之後佢approve晒就等到期約見通知信,收到約見通知信就立刻約佢指定的診所去驗身同打針,約見信應該有你同小孩個名去見領事,當日面試完佢會通知你成功與否。

大宅

williamklleung 發表於 18-12-9 00:26

美國領事館的網頁內有寫話十四歲以下的小童也要參加面試,而我剛於上月面試時我十一 ...

是一家人見移民官,還是逐一見?好似取旅行visa在窗口見嗎?

複式洋房

一家一齊企响度見。見移民官前會有過職員先見你檢查及收取你所有文件的副本,我D資料齊晒比佢,個移民官見了10分鐘左右,反而個職員要搞成二十分鐘。

大宅

williamklleung 發表於 18-12-9 15:33

一家一齊企响度見。見移民官前會有過職員先見你檢查及收取你所有文件的副本,我D資料 ...

清楚了,謝謝

首頁

尾頁

跳至