跳至

首頁

尾頁

洋房

因為 BB 在 12月出生, 你打算比你大小朋友做大仔 or 細仔 ??

洋房

I will prefer to 大仔 since I want her to enjoy more time before school...

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我bb12月尾,但心儀學校足3歲先收,所以冇得楝,一定係大仔

別墅

我都會做大仔.

洋房

我自己都係 12月出生, 以前做大女的 , 但就希望個仔做細仔 .. hehhe ....

不過我諗都幾難啦 , 聽講好的 Kindergarten 細仔連 interview 都冇機會 !

別墅

大仔... 我個朋友教創價,教左3年,佢都highly recommend 我比呀仔做大仔!!!
佢話自理能力又好d, 學野又快d, 概念好d~

複式洋房

E.... 原來你有fd做創價架...我d表姐表哥既仔女全都係入面讀架之前, 我都想讀lee間, 不過唔知難唔難入, 同麻價錢..我應該會係做細女.

原帖由 emilylada 於 09-6-1 10:45 發表
大仔... 我個朋友教創價,教左3年,佢都highly recommend 我比呀仔做大仔!!!
佢話自理能力又好d, 學野又快d, 概念好d~

男爵府

都係諗住做大仔,因為聽講小學係要足6歲先收,費事要讀多一年,寧願等佢開心玩多一年!

男爵府

做大囡卦~

別墅

創價 is it in Kln Tong ? Is it a good school ??

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原帖由 Joeff 於 09-6-1 16:07 發表
都係諗住做大仔,因為聽講小學係要足6歲先收,費事要讀多一年,寧願等佢開心玩多一年!

我有朋友個仔11月出世, 佢做細仔, 係等到11月先插班入去讀, 唔洗讀多一年. 不過, 可能要睇間小學教得深唔深啦. 我會睇下有冇學校收我個b做細女, 冇先做大女.

男爵府

魅力公主 7周年華麗國民

做大仔細仔都冇所謂~睇下到時間學校收唔收~你地禁快報名la?我都未諗呢d問題ar~

別墅

如果有學校收佢做細仔, 我會比佢讀. 如果冇好的學校收, 咁咪比佢做大仔 law !

複式洋房

我個大女都係 12 月出世,佢而家做緊細女,都 ok.

個時我既策略係只考心儀既學校,收就讀唔收就唔讀。到入左學之後,再要 monitor 下佢可否適應學校生活,同埋跟唔跟得上,如果 ok,就 continue; 唔ok,就 repeat k1。

for 阿仔,我都會用同一個方法。

別墅

原帖由 emily_tsy 於 09-6-1 13:52 發表
E.... 原來你有fd做創價架...我d表姐表哥既仔女全都係入面讀架之前, 我都想讀lee間, 不過唔知難唔難入, 同麻價錢..我應該會係做細女.

我都唔知難唔難入呀, 不過佢同我講如果真係入唔到心水學校, 就搵佢, 佢都會盡幫0既...不過其實創價都好似好快full 咁....哈哈.. also 我唔知讀創價幾$ga喎...好貴ga?

別墅

原帖由 babyakambm 於 09-6-2 15:15 發表
創價 is it? Is it a good school ??

yes~ it's in Kln Tong ar....dunno if it good, but well known lor !! ( but my frd is good though)

複式洋房

可能貴過出面同難入架...

原帖由 emilylada 於 09-6-3 14:43 發表

我都唔知難唔難入呀, 不過佢同我講如果真係入唔到心水學校, 就搵佢, 佢都會盡幫0既...不過其實創價都好似好快full 咁....哈哈.. also 我唔知讀創價幾$ga喎...好貴ga? ...

複式洋房

即係2歲零8個月就讀K1, 定係到3歲時插班呀..

原帖由 minikoala 於 09-6-3 14:37 發表
我個大女都係 12 月出世,佢而家做緊細女,都 ok.

個時我既策略係只考心儀既學校,收就讀唔收就唔讀。到入左學之後,再要 monitor 下佢可否適應學校生活,同埋跟唔跟得上,如果 ok,就 continue; 唔ok,就 repeat k1。

for 阿仔,我都 ...

複式洋房

deleted

複式洋房

我個女係2歲零8個月就讀K1。

原帖由 emily_tsy 於 09-6-4 13:37 發表
即係2歲零8個月就讀K1, 定係到3歲時插班呀..

首頁

尾頁

跳至