自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

純八掛問HR ,朋友仍搵緊文職工,佢last salary 係14K 中7

問題1/失業率高企,HR你們所收的CV,求職者都會自願降低要求對比佢last salary的 20%嘛?

間題2 年近或過40歲,相同文職經驗,中5 vs 中7,她們 要求的薪金都會接近13K嗎?

問題3 我朋友未婚冇小朋友會 vs 已有兩小朋友的會容易受聘,因感覺僱主幾怕啲常要臨時取假的湊仔媽媽?!

不好意思,問題幾多下

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

老細個個唔同,真係唔可以一概而論

有D老細睇表現, 覺得你有料就人工唔會太底。有D老細覺得呢個位真係只值呢個價,就算有個神級人來見呢個位,都唔會俾得太高。

有小朋友唔代表要成日請假喎......識得去平衡公事私事就無問題

見工.......真係睇表現..CV寫得好,有面試的機會。面試表現好,對答得體,雙方條件合,先可以取到一職。

大宅

奇異果小邱 發表於 21-3-27 10:31

有D老細睇表現, 覺得你有料就人工唔會太底。有D老細覺得呢個位真係只值 ...

咁據JM經驗,請個普通只需2年經驗文職,無論是中五 or 中七,年齡40,依家市價上限都係12K以下嗎?

大宅

奇異果小邱 發表於 21-3-27 10:31

有D老細睇表現, 覺得你有料就人工唔會太底。有D老細覺得呢個位真係只值 ...

仲有你們HR所收的CV ,求職者都係mark 12K 左右嗎?

子爵府

最緊要係哩兩年應付薪金普遍下降20%,如果你現在仲拿幾年年資薪金同依家哩個市道想轉工又想增幅兼職係癡心妄想!!個市道只能生存,不能溫飽!!!
觀其言、察其行、知其底、方識其人。

侯爵府

大内密探e 發表於 21-3-27 11:35
咁據JM經驗,請個普通只需2年經驗文職,無論是中五 or 中七,年齡40,依家市價上限都係12K以下嗎?
...

好奇問下如果踏入40, 應該有咁上下工作年資,但得12K 都可以接受到??

大宅

winner128 發表於 21-3-27 13:10
好奇問下如果踏入40, 應該有咁上下工作年資,但得12K 都可以接受到??
...

莫講話踏入40歲,五天工放銀行假12K,

我識一班同樣踏入40, 有中七學歷,因疫情關係失業已有4個月,要返足6天放勞工假由慈雲山搭車入去青衣上班,有11K左右都立馬send CV

大宅

前幾日我聽老公講佢公司個妹妹仔2x歲公司加姖人工到27k都嬲到要辭職

我覺得後生都會睇高自己
年紀越大越會自卑

公爵府

牛年勳章

booop 發表於 21-3-27 17:29
前幾日我聽老公講佢公司個妹妹仔2x歲公司加姖人工到27k都嬲到要辭職

我覺得後生都會睇高自己

咁都要睇工種嘅,唔通一個廿幾歲嘅普通文職可以嗌到$25K以上?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

大宅

booop 發表於 21-3-27 17:29

我覺得後生都會睇高自己

無言,我反而想知個妹妹仔辭工後要失業等幾耐至可重上27K水位呢?

大宅

Carol999 發表於 21-3-27 17:42
咁都要睇工種嘅,唔通一個廿幾歲嘅普通文職可以嗌到$25K以上?

就算年資有30年,工種只係做普通寫字樓filing + 資料輸入,按吓開門制,咁都25K,我係老細都冇錢請得起對方了。

大宅

咁姖係跟ptoject既 好似project admin咁 唔係普通filing 訂文具

大宅

所以有機會就轉工種 我學歷低
一開始做reception 但覺得人工低學唔到嘢 就去搵admin工 但發現admin工都普遍低 就轉去做秘書 人工會高好多

普通文職真係好難叫高價 我個時做好耐個range都係13000-15000 點跳槽都係差唔多 我就知道尼d位好難高

大宅

booop 發表於 21-3-27 17:52
咁姖係跟ptoject既 好似project admin咁 唔係普通filing 訂文具

project Admin 頂多都係睇吓圖紙,幫工程師claim 日常支出咋嘛! 普遍都係由工程師自行同會計部 文員處理返咋嘛

公爵府

牛年勳章

booop 發表於 21-3-27 17:52

哦~ 咁佢呢類職位入職時幾錢左右?

公爵府

牛年勳章

booop 發表於 21-3-27 17:57
所以有機會就轉工種 我學歷低
一開始做reception 但覺得人工低學唔到嘢 就去搵admin工 但發現admin工都普遍 ...

JM你都幾識諗

大宅

大内密探e 發表於 21-3-27 17:57
project Admin 頂多都係睇吓圖紙,幫工程師claim 日常支出咋嘛! 普遍都係由工程師自行同會計部 文員處理 ...

project admin 入行都2萬起跳 同普通文員有一節距離

大宅

Carol999 發表於 21-3-27 17:58
哦~ 咁佢呢類職位入職時幾錢左右?

20k 如果你做過大行 而且有經驗 仲搶手 尼d無年齡歧視

侯爵府

winner128 發表於 21-3-27 13:10
...

其實呢類初班職位,年資五年跟十五年沒有分別。
我公司的acct asst 唔只中七畢業,有幾年經驗才入職,在我公司也做了幾年,多數也是13-16k

伯爵府

睇老細喜好。 我老細請人唔會理你前一份工薪金,佢只care自己budget。 唔請有小朋友嘅女人,怕請假多。

首頁

尾頁

跳至