懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

27號晚發現有少量粉紅色血同老公講,大家都覺得可能係工作太累既問題所以冇上心,因為本身29號已經預約左廣華照唐氏諗住到時可以再問醫生。28號早上返返下工突然感覺到出血,去到洗手間已經見到流左好多鮮紅色血,好驚好不知所措已經即刻急call老公陪我去廣華急症室。
去到等左兩個幾鐘見醫生問左一大輪都答唔到我係咩狀況淨係話可能係作小產又或者係流產,如果係擔心就入院。安排入院check照超聲波,醫生話照到個胎但係照唔到bb心跳,用陰超照都係照唔到,已經喊到個人崩潰個腦一片空白,醫生話要等多一個醫生返黎幫手照多次先可以確實再進一步睇點樣處理,結果係病房等到另一個醫生黎個結果就係同我講問我想自然流定含藥,最後我選擇出院,醫生淨係交帶落如果有咩事就返醫院,排左結構可以袋起帶返醫院化驗,果幾個鐘一個人係醫院真係好驚好無助。

其實醫生同姑娘都已經好有禮貌同有安慰我,話未必關食咩做咩事,早期流產係好常見,可能係基因問題,但係佢地咩都冇做過,冇救過個bb。

返到去連續兩晚都流血流到成塊m巾都滿,墊左毛巾床單床褥都全部係血,流左好多一舊舊既血塊,子宮收縮痛暈到想嘔,想問呢個情況係咪正常?依家好擔心,因為醫生冇同我講過會痛到咁,亦冇同我講過會有任何流產會有咩不適,只係話5號返去覆診,同埋如果大出血就要返去醫院。

今胎係第一胎,意外有左但係同老公都好期待小朋友既出世,仲未接受到呢個事實。如果當初選擇去私家睇,會唔會有可能救得返個bb,已經11週5,但係之前未照過,淨係係診所驗孕之後排廣華,就到檢查先發生咁既事,依家好傷心如果我再小心啲早啲去檢查可能佢就會冇事.....

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

um..保重..
如果已經11週5, 發現流啡/血/粉紅時...去私家照..如果當時照到有心跳, 私家正常會比安胎藥你...但如當時已經照唔到心跳..其實呢個週數私家都做唔到D咩...
早期流產多數係BB本身有問題...所以你都唔好諗咁多..
坐好小月...如果仲係流緊好多血, 你可能返醫院好D..
保重, 好好休息, BB會再返黎的

男爵府

回覆樓主:

流血其實係警號,個胎不穩既徵兆,政府係乜都唔會做唔會做胎,佢哋相信汰弱留強,私家先會有安胎針/ 安胎藥幫BB一下

不過點都好,過咗去唔好諗,頭12個禮拜好多時都可能係BB基因問題,養好身體再試過BB好快會返黎

洋房

回覆 你估我唔到 的帖子

但係流咁多血其實係咪正常?覺得好奇怪,日頭冇咩血 係凌晨時間先開始流好多血。btw多謝你

洋房

回覆 太平公主 的帖子

依家仲未停血,不過暫時只係少量。有冇話大概會排幾耐先自然排得清?如果自己有留意呢啲狀況可能就唔會搞到咁...

男爵府

Qnkawai 發表於 21-4-30 15:09

但係流咁多血其實係咪正常?覺得好奇怪,日頭冇咩血 係凌晨時間先開始流好多血。b ...
你可能已經排緊個胎..所以先會流咁多血..
建議你返醫院睇下, 唔好估估下, 唔好整傷個身體呀.

男爵府

Qnkawai 發表於 21-4-30 15:12
回覆 太平公主 的帖子

依家仲未停血,不過暫時只係少量。有冇話大概會排幾耐先自然排得清?如果自己有留意 ...
排得清唔清要醫生照超聲波先知...
如果仲有殘留有機會令你發炎, 對你子宮唔好架...

洋房

琴日醫生話5號返去覆診再睇下排出情況,但係真係唔想入院自己面對,好驚,另一方面又擔心依家狀況真係好矛盾

別墅

樓主,我2年前都有咁既情況,11週時有日流啡即刻去急症室,到夜晚照超聲波時被通知個胎係9週停止生長,當晚都係喊住走要出院。
但第二朝一早就開始劇痛,最後要叫救護車送入院,係急症室醫生幫手排左部份血,再送上病房等自然排出。
你依家痛+出血就係身體將唔好既野排出體外,係正常現象,我當時排完個組織因為出好多血所以要配定血

男爵府

流產真係好常見
我自己經歷時睇咗好多前人嘅post
對於理解發生緊咩事,點樣處理,將會面對啲乜嘢,點樣休養...... 等等 好有幫助
怪自己係無用嘅...
怪醫護人員也很無辜...

別墅

早期流產係好正常,我明白係好難過,因為我岩岩又再次小產,所以樓主要加油,一定要坐好小月,唔好喊太多對隻眼唔好,加油(emoji)(emoji)

洋房

回覆 pikpik_wong 的帖子

你當初都一定好難過...因為我到依家都未平復到情緒,好虛弱加心情好差除左喊都唔想食野。不停係到怪責自己,可能係我唔配做媽媽..你都要加油

洋房

回覆 uckukuku 的帖子

醫生都只係做份內事我明...只係怪自己冇做好做媽媽既責任..爬左好多文最後都係決定開po問,始終冇經驗想聽多啲意見

洋房

你都要加油!!共勉之。休息多啲照顧好自己

大宅

Qnkawai 發表於 21-4-30 14:45
27號晚發現有少量粉紅色血同老公講,大家都覺得可能係工作太累既問題所以冇上心,因為本身29號已經預約左廣 ...

非常遺憾聽到你咁講
作為兩次流產過來人
我覺得你無必要自責,完全唔會有果d可能性發生,所以唔需要諗
當刻只係需要好好處理排好個胎,之後調理番好身子,因為流產必然會令身子打折扣
如果目前流血情況都接受到,可以再觀察一下,若有任何疑問或嚴重不適,唔需要強忍,即刻返去搵醫生
其實子宮收縮真係可以反應好大,,除左自然排出胚胎外,可能剝落時令子宮肌肉或組織都同時剝落,受傷,所以血量普遍都較多,接受到都無需太過憂心,記得留意有無排出胚胎之類物體,要保留拎番去做檢查

真係唔好自責,無話早d去私家就可能無事,可能救得番,呢d唔係安慰,只係逃避
醫生之前同我講,胚胎1變2,2變4,若然4個細胞其中一個有事,等於手手腳腳是但一樣有問題,影響已經好嚴重
正如有人食煙飲酒一樣生到,有d唔煙唔酒就好難有,有d懷孕照樣飛機笨豬跳都無事,有d已經萬事小心始終都流左

BB強壯的話,40週後就會見面
BB不強壯的話,佢自然會選擇離開唔想負累你
明白你同你丈夫必然傷心,但真的不要自責,不要與人比較
化驗,檢查就等醫生跟進,自己好好處理和調理,為下一個做準備

保重

洋房

回覆 Goku1986 的帖子

或者時間真係可以沖淡到..但係我呢世都會記得呢個小天使黎過,希望調理好身體做好準備之後佢會再返黎。你都要加油,祝福你。

別墅

Qnkawai 發表於 21-4-30 15:55

你當初都一定好難過...因為我到依家都未平復到情緒,好虛弱加心情好差除左喊都唔 ...

唔需要怪責自己,只係緣份未到

洋房

希望下次bb健健康康黎到呢個世界

洋房

回覆 Qnkawai 的帖子

樓主 我絕對明白你既心情 因為上年我都經歷過流產,,果時7週都照唔到BB心跳,之後去左養和睇埋陳煥堂醫生 佢都話無得救 我都係簡左吞藥引產 要食2-3次(每隔3小時食1次)大約係咁.. 食完之後子宮就開始勁痛 又肚痛肚柯又仲頭暈.. 食左第2次就開始痛得好勁 同埋同樓主你一樣跌左舊大血塊出黎... 不過未咁快止血架 要流2-3星期左右。 樓主 加油 唔好太傷心 其實唔係你既責任 因為通常都係胎兒先天不足 希望下次BB健康可以黎到你身邊

男爵府

畀面勳章

Goku1986 發表於 21-4-30 16:39
非常遺憾聽到你咁講
作為兩次流產過來人
我覺得你無必要自責,完全唔會有果d可能性發生,所以唔需要諗

你講得太好啦!

首頁

尾頁

跳至