自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

現在已經共存了
現日增5萬 ,比例上仲要超出高峰時既英國。但人哋唔洗出街強檢,唔洗隔離,只及時封城一段日子保護市民。
香港人就被政府攪到精神病一様,無所適從,明明共存近,但準備工夫又不足,表裡不一!又不及時做封城措施,任由勞苦大眾繼續迫巴士地鐵返工,真係似想推進有6成人中口染疫狀態。

3月尾先封城,到時香港可能已近一半人受感染了,到時再每日100萬人上街強檢,真係風險好高,但最後染疫既,又話不夠隔離中心,極度無謂,勞民傷財!

男爵府

回覆樓主:

冇意思㗎,但要迎合大陸制度,否則唔批通関

opclk99    發表於 22-3-3 06:28

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

KenChung_FB 發表於 22-3-3 05:02

澳洲文宣,你唔喺香港住,香港實況你清楚咩?

而家好明顯有人唔想通大陸關,故意製造漏洞、抗疫不力,明扮清零暗玩共存

子爵府

政府幫市民配送多點快速檢測試劑同藥物如必理痛、連花發瘟等仲好啦,講緊係好似同心口罩咁真係每家每戶派發,而家市面又難買,有貨又要捱炒價,機層市民又要額外駛一畢錢買呢啲仲實際過搞個多人同房同住既集中營啦,唉!

男爵府

外國共存都叫有家居支援!
香港廢到一個點,叫你自己攪店!

大宅

有防疫

子爵府

呢幾個星期人地好地地匿喺屋企抗疫咪好囉,一諗到3月尾要強制被迫去人多既地方仲要除口罩就好無奈,好似無端端要去一個好高風險既地方好無謂。如果因為咁而中左又要去多人同房集中營,真係比政府一條龍咁玩死。橫掂都要駛畢錢,點解唔可以留返啲資源比居家抗疫支援呢?而家喺0居家抗疫支援,連藥物都冇,有冇搞錯

珍珠宮

虎到金來勳章

KenChung_FB 發表於 22-3-3 05:02

你係咪調轉左,似政府唔想通關多啲囉

男爵府

最吾想去檢測 !現時留係屋企叫安全 .諗到要除罩就會中招做咩全民檢測已經太遲拉!

子爵府

回覆樓主:

比例上超過番美國了,美國人口3億中招最多一百萬,人口多香港大約5O倍,香港有5萬中招乘5O既等於美國250萬

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

miss321 發表於 22-3-3 05:21

外國共存有乜家居支援?
識嘅都是自己搞掂喎!

珍珠宮

da-rosette 發表於 22-3-3 05:46
呢幾個星期人地好地地匿喺屋企抗疫咪好囉,一諗到3月尾要強制被迫去人多既地方仲要除口罩就好無奈,好似無 ...

“一諗到3月尾要強制被迫去人多既地方仲要除口罩就好無奈”x2

子爵府

美國確診者去藥房驗到陽性可即時免費獲派輝瑞新冠口服藥
派藥還是大于一切

伯爵府

evip 發表於 22-3-3 06:55
外國共存有乜家居支援?
識嘅都是自己搞掂喎!

英國有足夠快測包供應比市民,想覆檢又可去化驗所做,點會要市民自己買

水晶宮

manman1118 發表於 22-3-3 06:10
最吾想去檢測 !現時留係屋企叫安全 .諗到要除罩就會中招做咩全民檢測已經太遲拉!
...

現在日日圍封大厦要居民落樓强檢其實都好多餘。老人家本留家抗疫但就無拉拉要落楼排隊檢測, 仲要早排天寒地凍又落雨, 唔病都變病。食衞局做埋d 嘢係擾民兼反「抗疫」

男爵府

啊爺要動態清零,就求其交功課叫做有做過嘢咁

仲有一個問題,先唔好講唔夠位,幾萬人去隔離,個個都願意?尤其差不多好返,或屋企環境許可。到時一定好亂。點拉人入去,如果我係都唔聽電話,會上門拉人?

其實可以很簡單,抄吓星加波功課咪得

唔好再話下香港老人接種率低沒條件。已經發展到咁一定要向前看,科學地看!

教育人home care
比想去隔離的人隔離
用隔離位,尤其亞博館安置院舍陽性老人家
我覺得方艙醫院那些一間間屋仔好難照顧真正病人,那些只是監倉

伯爵府

miss321 發表於 22-3-3 05:21

呢個係重點

子爵府

wln 發表於 22-3-3 01:56
現在已經共存了
現日增5萬 ,比例上仲要超出高峰時既英國。但人哋唔洗出街強檢,唔洗隔離,只及時封城一段 ...

睇疫情走勢,我地小市民都巳經一早預測到起幾多隔離設施都唔會追到一路既確診人數,呀政府就堅持到處搵地起起起,全民就等等因為設施未起好,喺呢段時間要隔離既要病既要死既都真係唔好意思啦,暫時幫唔到你
到尋日特首先講:抗疫都要現實,隔離設施唔會夠用,全民搵到確診者後都會按需求去安排,其餘既就要居家隔離
咁其實同而家一路既做法有咩分別呀?拖到3月尾真係死一大批人,仲健在既都唔會因為起左d設施而冇事,只係大家都靠自己挨過左

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

能夠隔離同中招嘅人數字差太遠... 所以真係意義不大...

象牙宮

2024年龍年勳章

kavenzou 發表於 22-3-3 07:02
“一諗到3月尾要強制被迫去人多既地方仲要除口罩就好無奈”x2

“一諗到3月尾要強制被迫去人多既地方仲要除口罩就好無奈”x3

首頁

尾頁

跳至