自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

朋友屋企人因為中風入左醫院,右邊身唔郁得,講唔到野。
依家想係銀行戶口攞返啲錢出來交護老院,出院費用,但佢一直係醫院跟本處理唔到,又講唔出提款卡密碼。
佢地幾兄弟姊妹儲蓄都唔多,全部都係養老金,個仔做飲食,呢大半年收入都唔穩定,攞唔到好多出來。
問過分行職員,佢話一定要戶口持有人親自去處理。

請問有冇jm有呢方面經驗,可以用授權書去處理個戶口?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

神智有無問題?左手可唔可以寫字?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章

侯爵府

patpat234 發表於 22-7-15 14:11
依家想係銀行戶口攞返啲錢出來交護老院,出院費用 ...

有無去社署問過呀?
佢會幫你地諗, 如果順利,福利好快就到戶, 但多少就要睇病人本身嘅經濟狀況, 如戶口结餘, 住公屋定私樓, 有無收租物業...等. 盡快搞!

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

試下搵區議員幫手

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

思緒清晰?左手呢?預備數字牌俾佢揀(篤)!

公爵府

可要求醫生簽名証明,醫院有表格,但只限當天,你要預先同醫生姑娘溝通先

水晶宮

好媽媽勳章

my005 發表於 22-7-15 14:20
神智有無問題?左手可唔可以寫字?

神智清醒,左手唔係常用手,簽個名都唔會同
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

好媽媽勳章

jyjy1684825 發表於 22-7-15 14:38
有無去社署問過呀?
佢會幫你地諗, 如果順利,福利好快就到戶, 但多少就要睇病人本身嘅經濟狀況, 如戶口结 ...

問題係到戶啲錢都攞唔返出來,因為係到病人戶口。

水晶宮

好媽媽勳章

pauline_c 發表於 22-7-15 14:27
搵社工幫手,申請親人代處理銀行事務

有醫護社工跟的,佢地知情況,但一直無幫手。

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章

水晶宮

好媽媽勳章

loloma 發表於 22-7-15 14:59
可要求醫生簽名証明,醫院有表格,但只限當天,你要預先同醫生姑娘溝通先 ...

昨日已轉左出護老院
試吓叫朋友再打去醫院問
thx

水晶宮

好媽媽勳章

pauline_c 發表於 22-7-15 18:39
有無提出要求,請社工幫手?佢地會幫到嫁~

唔該,呢樣野我再叫佢問下

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

依家病人已轉左去護老院,護老院嗰邊又唔俾探訪,朋友好頭痛,都唔知點攪好。

男爵府

回覆樓主:

如果事主被判斷為無自理能力(醫生簽紙)要向法庭申請監護令先可合法動用佢d錢。
搵社工搞

男爵府

sasa615 發表於 22-7-15 23:54
如果事主被判斷為無自理能力(醫生簽紙)要向法庭申請監護令先可合法動用佢d錢。
搵社工搞
...

神智清醒出唔到court order 架播

男爵府

waterlilymonet 發表於 22-7-16 00:20
神智清醒出唔到court order 架播

應該以醫生簽紙為準
精神上是否合適處理

男爵府

patpat234 發表於 22-7-15 18:35
神智清醒,左手唔係常用手,簽個名都唔會同

我冇類似事件經驗

照道理要問下銀行,事主可不可以讓他人用授權書動用佢戶口啲錢,另外可能亦要睇下當日開戶口的mandate

至於普通授權書是否一定要當事人handwritten signature 呢?應該就唔係嘅(外國有案例可打手指模,加見證人等等)

btw, 當事人應該考慮一下,趁自己神智清醒(touch wood,冇惡意),搵律師搞一張enduring power of attorney, 委托他人處理錢銀(呢啲應該不是少見case好多律師會做)

my two cents

男爵府

sasa615 發表於 22-7-16 00:29
應該以醫生簽紙為準
精神上是否合適處理

但事主不是已經話左事主是神智清醒嗎

大宅

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

patpat234 發表於 22-7-15 14:11
依家想係銀行戶口攞返啲錢出來交護老院,出院費用 ...

可睇吓呢度:

https://s100.hk/tc/topics/Health-and-care/Taking-care-of-a-mentally-incapacitated-person-Guardianship-or-Committee/Committee-for-a-mentally-incapacitated-person/#content

為精神上無行為能力人士委任受託監管人

「委任受託監管人的主要目的乃在「處理和管理…財產及事務」。重點正是「財產及事務」。 」

首頁

尾頁

跳至