自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

BB防敏心得分享勳章

老公放工只係想休息,放假又係想休息,休息係只玩電話,放工返來玩電話,沖涼等食飯,洗碗,再玩電話,之後刷牙,再返房玩電話,之後曬衫,再玩電話,最後訓。我明佢一個人返工,好攰,但每日如是,叫佢陪下d女,都冇既,陪我傾下計,都話攰,其實我都好攰,係心攰,講比佢聽,又話我湊女好幸福,叫佢放假湊下,又話d女唔跟佢,今日明知我唔開心,我好早返房,佢都只係廳睇電視,唔氹我,我問佢,佢話好攰,想訓,唉

子爵府

好多夫妻都係咁

侯爵府

嫁俾佢已中計,仲生兩個,玩死自己。
唯有以同女相處為樂啦。

侯爵府

catlover1026 發表於 23-8-26 01:03
好多夫妻都係咁

好多人就係一切‘以為’就當真

大宅

回覆樓主:

自己申請冇得怨,你識佢個時佢唔洗做㗎咩,你生仔前冇家庭崗位安排計劃架咩,你嫁佢果時佢唔打機睇電視架咩,咁你而家呻有咩意義

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

辛苦了

別墅

twinkle_0504 發表於 23-8-26 00:59
老公放工只係想休息,放假又係想休息,休息係只玩電話,放工返來玩電話,沖涼等食飯,洗碗,再玩電話,之後 ...
返工的會攰,湊仔的會攰,有時生活好似好枯燥,捱過了就會好,大家為家庭辛苦了

侯爵府

twinkle_0504 發表於 23-8-26 00:59
老公放工只係想休息,放假又係想休息,休息係只玩電話,放工返來玩電話,沖涼等食飯,洗碗,再玩電話,之後 ...

我明白做ftm要照顧小朋友好忙,但你先生一人搵食亦好辛苦,小朋友都生埋,仲成日要對方點氹你,我就咁睇都覺得煩,依家睇手機根本係好正常,手機乜資訊都有,佢返左全日工返到黎,想休息好正常,至少佢有做兩樣家務:洗碗同曬衫(而最重要係佢養家),如果你係佢,做完一日野返黎個老婆又要佢氹又要依樣個樣,我諗佢遲早頂你唔順,咁大個人結左婚有埋小朋友,過日子唔係拍拖,如果你心態一直唔改變,家庭長久落去點幸福?或者你諗吓調返轉,你養家佢全職管內咯

伯爵府

男人返工大晒。。女人湊小朋友都攰都辛苦,好老實湊仔辛苦過返工!返工都有人工,放工休息下,湊仔24小時on call…
好多女人都係咁苦命,男人一句攰大晒,唉!你不寂寞

別墅

回覆樓主:

到細路大D時一樣只係顧住玩電話, 尤其青春期時有乜都朋友行先亞媽就吾多想應酬你咁, 到時仲寂寞啊 唯有提醒自己, 不要將自己只困在家庭, 好好發掘屬於自己的興趣, 無論係運動, 學樂器, 煲戲, 讀書或且學D興趣班乜都好, 總之逼自己搵到家庭以外可自娱的細藝, 有機會就約friends出去聚吓, 慢慢就吾會覺得寂寞反而會享受me time了。

子爵府

建議您唔好咁focus係佢度,自己都早啲休息,weekend先plan下帶埋小朋友去邊度玩一齊family day,平日係累啲架啦。佢唔氹你咪你攬下佢囉。一樣姐。

大宅

BB防敏心得分享勳章

回覆 qfa 的帖子

第一個唔係甘,第二個開始,行街變左佢行前,我一拖二行後,佢話我地行得慢

侯爵府

free2020 發表於 23-8-26 01:25
我明白做ftm要照顧小朋友好忙,但你先生一人搵食亦好辛苦,小朋友都生埋,仲成日要對方點氹你,我就咁睇都 ...

我係女人,唔係男人,但我睇得太多依啲例子,前大嫂生3個,個先生8點幾收工返黎,只會黑面對個先生,又怨又呻又嫌,最後咪離左婚咯,個男人真係頂唔順佢,日日出去做十幾個鐘頭野,返到屋企就對住個黑面老婆,而家佢娶左另一個。
另一例子我後母,嫁比我老豆成30年,都日日呻話個老公唔氹佢,無儀式感,我又係聽到都覺得煩(利申:我同後母關係好好),我咪話佢,你識我老豆時就知佢唔會浪漫架啦,鬼叫你揀錯

子爵府

twinkle_0504 發表於 23-8-26 01:35
回覆 qfa 的帖子

第一個唔係甘,第二個開始,行街變左佢行前,我一拖二行後,佢話我地行得慢

叫佢拖一個囉

大宅

辛苦。。RESPECT

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

而家小朋友仲細可能未識同你溝通會好悶,大d啦,到時飛甩佢淨係帶兩個女出街好爽架
---生命無價,請支持領養---

子爵府

呢啲日子我都捱過, 無辦法!
只想講子女大咗,佢地會記得媽媽的付出,同媽媽感情好好,真係值得嘅! 加油呀!

子爵府

我要返工,但兩個小朋友功課,溫習,schedule全部我負責。
我老公都係機不離手,不過叫佢湊女去上堂,出去玩,佢會去既,但係屋企就機不離手囉。

水晶宮

男人之苦
工作壓力大.番工似狗,見得多,所以多包。。。

瑪瑙宮

大廚勳章

twinkle_0504 發表於 23-8-26 01:35
回覆 qfa 的帖子

我見你話佢生第一個嘅時候唔係咁

其實生第二個係咪大家都想定係其實佢已經唔想有第二個好大壓力?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

首頁
12345...8

尾頁

跳至