自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

同意嗎?
但入大學都唔易喎
有6成考生入唔到八大

寶石宮

2023年兔年勳章

December_baby 發表於 24-5-21 11:14
同意嗎?
但入大學都唔易喎
有6成考生入唔到八大

日校考生有四成達聯招八大門檻
嶺大/教大 3322+22 其他 3322+33
加上要夠分 聯招入八大得約⅓左右

2023年
--------------------------------------------------------
日校考生 41,121

3322+2 17,436 (42.4%)
3322+22 16,638 (40.5%)
3322+33 14,549 (35.4%)

https://www.jupas.edu.hk/en/programmes-offered/

2023年香港中學文憑考試成績統計
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat23_3.pdf

大宅

但我有朋友又有偉論
話依家唔係只係讀書先有出路嘅年代
所以如果冇書緣唔需要勉強
由得小朋友自由發揮

公爵府

2023年兔年勳章

人際關係、溝通技巧、各人際遇、職場磨練、貴人/家境扶持、行業發展……足以影響事業發展

大學畢業只係入職場的第一張職位入場券!

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

寶石宮

2023年兔年勳章

December_baby 發表於 24-5-21 11:14
同意嗎?
但入大學都唔易喎
有6成考生入唔到八大

SSSDP 取錄約三千七
聯招八大加上SSSDP取錄數目
與日校考生達33222人數相若

https://www.jupas.edu.hk/en/sssdp/offer-statistics/main-round-offer-statistics/

No. of Main Round offers (As at the Day of Announcement of Main Round Offer Results):
(SSSDP full-time bachelor's degree programmes)

3,692

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

同意嗎?
但入大學都唔易喎
有6成考生入唔到八大

唔同意
第一桶金先係入場券

男爵府

D..D 發表於 24-5-21 13:06
唔同意
第一桶金先係入場券

條命生得正先係第一桶金

水晶宮

但果6成學生當中又有部分可以透過其他方式入返大學
而且以前只有2成左右, 宜家有4成左右已經係高左

珍珠宮

Poyau 發表於 24-5-21 12:49

SSSDP 取錄約三千七.
而家咁多升格大學, 原來都係得3700個學生...

公爵府

同意嗎?
但入大學都唔易喎
有6成考生入唔到八大

讀書係為智慧
成績好 令你有更多選擇

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Poyau 發表於 24-5-21 12:49

仲有HD駁返上去呢
基本上而定無大學畢業真係難攪 (升唔到8大都仲有自資、遙距、兼讀)

子爵府

December_baby 發表於 24-5-21 12:26
但我有朋友又有偉論

我覺得唔係,識人好過識字,仲要識睇風向做人,有人脈關係做事都順好多,我以前就係唔識做人,錯過左好多野

珍珠宮

一個大學學位, 糸基本
讀就由y1開始讀, 好過由y3 讀上去, 好多y3 入嘅人要defer 或爛grade
最緊要, 英文好, 識搵錢

子爵府

回覆 December_baby 的帖子

我覺得係, 當你要出黎做野, 要搵份好小小既工要大學畢業, 當然以後既前途係點就好多其他因素

男爵府

December_baby 發表於 24-5-21 12:26
但我有朋友又有偉論

但就係因為個個想個細路讀到大學,無人入行做基層工作

洋房

冇書緣唔需要勉強 +1

寶石宮

2023年兔年勳章

Charlotte_mom 發表於 24-5-21 13:37
仲有HD駁返上去呢
基本上而定無大學畢業真係難攪 (升唔到8大都仲有自資、遙距、兼讀)
...

不愁無位

https://www.hk01.com/DSE專區/899781/dse-學士及副學位共45500個學額-較日校考生多出一成

DSE中學文憑考試 2023 考生升學出路

課程學額資助學士課程 15,200
自資學士課程 7,400
資助副學位課程 7,800
自資副學位課程 15,100
應用教育文憑 5,000
職業訓練局基礎課程 文憑 / 職專文憑 5,000
職業訓練局酒店及旅遊學院 / 中華廚藝學院 / 國際廚藝學院 450
香港建造學院 500
勞工處展翅青見計劃及其他 (例如:明愛、青年會等) 3,200

資料來源:敎育局

寶石宮

2023年兔年勳章

bananaGi 發表於 24-5-21 13:10
SSSDP 取錄約三千七.
而家咁多升格大學, 原來都係得3700個學生...

下學年逾四千八自資學位獲資助
2023年9月19日
https://www.news.gov.hk/chi/2023/09/20230919/20230919_143230_095.html

教育局公布,指定專業/界別課程資助計劃2024至25學年資助八所專上院校共52個學士學位課程,涉及4,825個學額。

受資助學額涵蓋52個第一年學士學位課程和41個銜接學位課程,學額數目分別為3,305個和1,520個。受資助的課程和學額數目經教育局諮詢相關政策局和部門後決定。

獲納入資助計劃的學位課程屬於十個對人才需求殷切的範疇,即建築及工程、電腦科學、創意工業、金融科技、護理、保險、物流、運動及康樂、檢測及認證、旅遊及款待,其中四個獲挑選參加第二輪應用學位課程先導計劃。

2024至25學年,實驗室為本課程的資助金額將由2023至24學年每年78,280元增至79,770元,非實驗室為本課程的資助金額由每年44,950元增至45,810元。

資助計劃2015至16學年起推行,資助學生修讀選定範疇的指定全日制經本地評審自資學士學位課程,為有殷切人力資源需求的特定行業培育人才,並鼓勵自資專上教育界別開辦選定範疇的課程,以配合香港社會和經濟需要。計劃由2023至24學年擴大至涵蓋銜接學位課程。

公爵府

有學歷,我可以選做斯文工,亦可選去地盤。會多個選擇。。你學歷唔夠,可選既工就小,但又有個優點,就係背水一戰。係都得果15000文,唔做都唔會有唔缺失,不如跳出哩做下演員,做下小生意。好運就一飛衝天

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

大學真係只係一張入場劵,出來做嘢真係識人好過識字,就算搵 Intern 都係,好多公司只會留俾熟人做
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊