自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

天水圍驚現電動單車「疊羅漢」震撼性特技表演,今(24日)日網上瘋傳一條短片,一名大媽藝高人膽大,駕駛一輛懷疑電動單車,載着三名小童,幾乎用盡每一吋空間,在天水圍天瑞路左穿右插,不但嚴重超載,更沒有戴頭盔,一旦發生意外不堪設想。

片中大媽一襲黑色短裙,配襯白波鞋黑襪,騎着電動單車的霸氣自然流露,最令人矚目的是車上載着三名小童,車尾一個,車頭踏腳位置站着兩個,且車頭籃擺滿物件,左右控制把手掛上一袋二袋,坐在車尾的女童亦抱着一袋物件。

該電動單車在天瑞路近天華邨對開行駛,橫過行人輔助線而去,其間大媽氣定神閒,純熟技術足見她超載經驗異常豐富。單看短片,該大媽已觸犯至少六宗罪,包括「無牌駕駛」、「駕駛未獲發牌照的車輛」、「駕駛時沒有第三者保險」、「駕駛電單車時沒有戴上認可防護頭盔」、「在乘客沒有戴上認可防護頭盔時駕駛電單車」及「電單車運載不足八歲的兒童乘客」。

事件引起網民側目,「佢死冇問題,最慘啲小朋友」、「佢又睇到路既(嘅)!」、「睇馬戲團表演」、「呢位媽媽真偉大」、「特技表演」、「佢以為喺大陸」。

https://www.stheadline.com/break ... 0%E8%A1%A8%E6%BC%94

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

要重罰,殺一儆百!
香港真係唔適宜開放電動車,太危險!
返深圳成日都比電動車喺身邊擦過,非常討厭!

伯爵府

大媽啱啱落嚟香港?當咗好似大陸咁任佢舞

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

嘩,total 4 個!

子爵府

2024年龍年勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

希望拉到,上次大埔有單都係比人影到 最後拉埋

新移民真係當左呢度係大陸,其實佢習慣左大陸既生活 可以返大陸住 退返間公屋出黎

翡翠宮

回覆樓主:

呢啲唔拉,唔罰
要等意外發生先做嘢?

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

呢D人真係自己衰就好,千其唔好累街坊。十幾日前天華邨有電動車充電火燭,好彩救得及時冇造成重大傷亡。之前南京有單又係電動車充電火警,死左十幾人
attach0/tmp/phppqTktz

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

油麻地大把,d南亞揸住架電動單車,横衝直撞、逆線行車、衝紅燈,有時仲揸埋上行人路。但吹咩冇人理,南亞喺香港係大晒嘅

別墅

好危險呀,如果失平衡跌落地,有乜損傷都唔好啦

子爵府

hct300 發表於 24-5-24 17:00
天水圍驚現電動單車「疊羅漢」震撼性特技表演,今(24日)日網上瘋傳一條短片,一名大媽藝高人膽大,駕 ...

以為自己好威,其實真係要切實執法

水晶宮

hct300 發表於 24-5-24 17:00
天水圍驚現電動單車「疊羅漢」震撼性特技表演,今(24日)日網上瘋傳一條短片,一名大媽藝高人膽大,駕 ...

好白痴

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

hohoho2013 發表於 24-5-24 17:33
油麻地大把,d南亞揸住架電動單車,横衝直撞、逆線行車、衝紅燈,有時仲揸埋上行人路。但吹咩冇人理,南亞 ...

一講大媽衰嘢,即刻拖其他人都係咁,真係尼度慣例。

講南亞喺香港係大晒,大陸新移民喺香港都唔弱添。

大宅

hohoho2013 發表於 24-5-24 17:33
油麻地大把,d南亞揸住架電動單車,横衝直撞、逆線行車、衝紅燈,有時仲揸埋上行人路。但吹咩冇人理,南亞 ...

入黑後好多外賣員用,特別南亞。冇歧視成份

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

離哂譜! 頭盔都冇個! 有咩意外真係害死D細路

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

sogreen 發表於 24-5-24 17:42
一講大媽衰嘢,即刻拖其他人都係咁,真係尼度慣例。

講南亞喺香港係大晒,大陸新移民喺香港都唔弱添。

針唔吉到肉唔知痛,好幾次差d被撞,老公出聲仲差d畀佢打。
不過你可以話~~都未打,打咗至講啦

珍珠宮

cmcn 發表於 24-5-24 17:43
入黑後好多外賣員用,特別南亞。冇歧視成份

大膽呀你,講南亞

男爵府

hohoho2013 發表於 24-5-24 17:46
針唔吉到肉唔知痛,好幾次差d被撞,老公出聲仲差d畀佢打。
不過你可以話~~都未打,打咗至講啦
...

出聲差D畀人打?通常一開口問候父母先嘅係真係好容易俾人打嘅。

我都遇唔少電動單車橫沖直撞,講到呢啲橫沖直撞嘅,大陸新移民多過南亞啦。

唔好下下講到南亞一開波就打人,講到一埋嚟就郁手郁腳,大陸新移民直頭係表表者。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊