想生BB

跳至

首頁
12345...82

尾頁

大宅

畀面勳章

上個月決定做IVF, 今日見醫生, 第一日打針, 明天就要自己打了, 好擔心唔知自己做唔做到, 請問有冇人知現在係咪要開始食葉酸, 或者食D乜會好D ??

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我剛做左ivf,而家等緊bingo

你要開始食葉酸嫁喇……
其實據醫生講,plan要bb之前3個月已要開始食……
不過而家食都唔遲
你可以食下花膠同埋飲全脂奶。
至於雞精就見仁見智(因為有說雞精有激素,唔好飲太多,但亦有唔少姊妹,在iui/ivf前飲左,d蛋蛋係明顯大得快d)
你今天day幾﹖醫生有無照下你有幾多蛋蛋儲備﹖你每日打幾多iu啊﹖可以一齊分享下。

原帖由 M.C.123 於 09-8-12 22:40 發表
上個月決定做IVF, 今日見醫生, 第一日打針, 明天就要自己打了, 好擔心唔知自己做唔做到, 請問有冇人知現在係咪要開始食葉酸, 或者食D乜會好D ??

大宅

畀面勳章

你係咪放完蛋啦, 希望你早日bingo.
想問你成個過程辛苦嗎? 放蛋時痛唔痛啊? 我在偉澤做的, 因為醫生又無特別講話要食D乜, 但我聽人講話要食葉酸, 所以我咪自己買來食囉, 因為我都係第一日打針, 所以未知有幾多蛋蛋, 我暫時每日打300iu, 下星期再見醫生, 成個IVF過程都好緊張

複式洋房

原帖由 M.C.123 於 09-8-12 23:08 發表
想問你成個過程辛苦嗎? 放蛋時痛唔痛啊? 我在偉澤做的, 因為醫生又無特別講話要食D乜, 但我聽人講話要食葉酸, 所以我咪自己買來食囉, 因為我都係第一日打針, 所以未知有幾多蛋蛋, ...

放胎唔痛,同做IUI或柏氏抹片差唔多,成個IVF過程中最舒服。只係忍小便叫做辛苦少少。我都有早幾個月食定葉酸。

大宅

我都係岩岩星期一開始咗我ivf個療程呀, 今晚打埋第4針, 明日返去見e生啦. MC123, 我都係星期一開始食葉酸咋! 另外我而家飲多左花膠湯, 食北海道牛奶, 乳酪果D咁囉. 我地大家一齊努力呀

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

係呀,我等緊bingo呀……好緊張啊!
我都係由300打起嫁。
抽蛋我揀全身麻醉,所以無感覺,不過醒後有d暈,同埋有肚瀉(醫生話係佢幫我打左消炎藥的副作用喎)…
放蛋唔痛嫁,同iui差唔多。過程中你仲可以在mon睇住胚胎落入子宮的情況,很有趣的!
你而家安心打埋d針先啦,過幾日睇埋蛋蛋情況先。

原帖由 M.C.123 於 09-8-12 23:08 發表
想問你成個過程辛苦嗎? 放蛋時痛唔痛啊? 我在偉澤做的, 因為醫生又無特別講話要食D乜, 但我聽人講話要食葉酸, 所以我咪自己買來食囉, 因為我都係第一日打針, 所以未知有幾多蛋蛋, ...

大宅

我希望你成功呀. 放鬆心情呀! e..我呢幾日都係打225咋喎. 唔知明日返去再照D蛋變成點呢....

原帖由 lalamike 於 09-8-13 12:33 發表
係呀,我等緊bingo呀……好緊張啊!
我都係由300打起嫁。
抽蛋我揀全身麻醉,所以無感覺,不過醒後有d暈,同埋有肚瀉(醫生話係佢幫我打左消炎藥的副作用喎)…
放蛋唔痛嫁,同iui差唔多。過程中你仲可以在mon睇住胚胎落入子宮的情 ...

大宅

畀面勳章

原帖由 mymelody521 於 09-8-13 15:27 發表
我希望你成功呀. 放鬆心情呀! e..我呢幾日都係打225咋喎. 唔知明日返去再照D蛋變成點呢....

多謝你地鼓勵, 我今日打第2針, 自己打都總算成功, 我下星期一再返去見醫生, 咁係咪咁快會有蛋架

複式洋房

我都係開始IVF, 好慘, 打咗6日225iu, e生話完全沒有卵泡, D針無反應, 所以之後加375iu, 打2日, 明天返e院, 希望有卵泡. 不過, 心想都唔敢太樂觀, 怕希望大, 失望大.

別墅

大家好! 我9月開始第一次IVF,大家一起努力呀! 有開始有第一步才有下一步,其他的,不是自己控制,不要想太多!要放鬆心情呀!

我8月17日(DAY 21)開始噴鼻,有無人可以教我點噴? 有什麼需要注意的? 噴得唔好有什麼後果?

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我估你後生d啦
我因年紀關係,d蛋蛋一向慢熱,所以要打多d先得啊!
祝你明天蛋蛋快高長大啦!

原帖由 mymelody521 於 09-8-13 15:27 發表

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我之前一開始打300,都係得2粒識大咋……
後來加到475,終於有幾粒似樣d了
你都唔好放棄,好多野未到最後唔知嫁!
努力!

原帖由 bearbear2009 於 09-8-13 22:42 發表
我都係開始IVF, 好慘, 打咗6日225iu, e生話完全沒有卵泡, D針無反應, 所以之後加375iu, 打2日, 明天返e院, 希望有卵泡. 不過, 心想都唔敢太樂觀, 怕希望大, 失望大. ...

男爵府

lalamike,
你幾時可以CHECK BINGO??
好似過左好耐咁既?-(
好期待你的好消息:lol

大宅

吓..係咁架..不過我見果日e生欏個計數機出黎計架..好攪笑呀我覺得

原帖由 lalamike 於 09-8-14 00:26 發表
我估你後生d啦
我因年紀關係,d蛋蛋一向慢熱,所以要打多d先得啊!
祝你明天蛋蛋快高長大啦!

另外我見milly18講話佢要噴鼻, 係咪唔係個個都要噴架? 有無人答到我呢.

MC123 : 我一陣去見e生喇, 返黎再回報俾大家聽我既進展!

大宅

岩岩睇完Dr. Chan返黎, 進展理想, 黎緊仲要打3針, 星期一再返去見Dr. Chan. 我應該只喺得6粒蛋得..我問Dr. Chan係咪屬於少, 佢話normal喎, 仲同我講其實多蛋唔等如一定靚架, 佢話如果你呢6粒都靚就ok呀, 咁我個心都定D.

呢3針都唔同劑量, 要跟佢樽上寫的日期打, Dr. Chan話星期一返黎照, 就可決定星期三定四抽蛋了, 好緊張呀mouth:

複式洋房

你有6粒, 已經好好, 今日我返e院照得2粒, e生話有機會做唔到ivf, 要做 iui, 都好失望. 但試打3針, 等星期一,有無奇蹟, 只要多,一,二粒夠......

希望你粒粒都係grade 1.

原帖由 mymelody521 於 09-8-14 14:10 發表
岩岩睇完Dr. Chan返黎, 進展理想, 黎緊仲要打3針, 星期一再返去見Dr. Chan. 我應該只喺得6粒蛋得..我問Dr. Chan係咪屬於少, 佢話normal喎, 仲同我講其實多蛋唔等如一定靚架, 佢話如果你呢6粒都靚就ok呀, 咁我個心 ...

大宅

我都希望你成功呀... 一定有奇蹟出現的. 你喺邊間e院做架?

原帖由 bearbear2009 於 09-8-14 15:28 發表
你有6粒, 已經好好, 今日我返e院照得2粒, e生話有機會做唔到ivf, 要做 iui, 都好失望. 但試打3針, 等星期一,有無奇蹟, 只要多,一,二粒夠......

希望你粒粒都係grade 1.

...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

17/8
我都好心急啊!

原帖由 I_O_U_baby 於 09-8-14 10:25 發表
lalamike,
你幾時可以CHECK BINGO??
好似過左好耐咁既?-(
好期待你的好消息:lol

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

ivf分長同短打。
噴鼻係長打時要做的。
我做短打,所以直接打針,無噴鼻,所以唔知詳情
我問過醫生,醫生說而家多數人短打,因為可以快開始,因為長打要在m來前唔知幾多天開始噴鼻,之後來m唔知幾多天先開始打針,橫跨左cycle……

原帖由 mymelody521 於 09-8-14 12:12 發表
吓..係咁架..不過我見果日e生欏個計數機出黎計架..好攪笑呀我覺得

另外我見milly18講話佢要噴鼻, 係咪唔係個個都要噴架? 有無人答到我呢.

MC123 : 我一陣去見e生喇, 返黎再回報俾大家聽我既進展! ...

大宅

畀面勳章

原帖由 mymelody521 於 09-8-14 12:12 發表

MC123 : 我一陣去見e生喇, 返黎再回報俾大家聽我既進展! ...

我醫生無叫我噴鼻啊, 一開始就打針, 我想問通常要打幾多日針, 係咪十幾日左右 ?

首頁
12345...82

尾頁

跳至