自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

鐵路何價?600億驚天造價的鐵路!

驚天造價的機會成本︰六百億買了什麼,又失去了什麼?

http://forum4.hkgolden.com/view.aspx?type=CA&message=2009991

http://mytv.tvb.com/news/newsmagazine/102624#page-1

為了撫平民意,政府在公關手法上用上了卑劣的手段。高鐵的賣點隨着輿論時勢而改變︰早期政府推銷速度,強調48 分鐘即到廣州的「一小時生活圈」。然而,當媒體踢爆高鐵「廣州」站的石壁村,其實只是番禺郊區一片荒地,石壁站距離廣州市中心的車程,需時竟然等同48 分鐘的高鐵車程時,港府就轉而強調︰廣深港高鐵可直接通往中國各大城市。

難道我們要往北京上班,到上海歎咖啡,晚上回來香港看電視?還是,使用這條鐵路的,從來都不是我們?在這裏,政府先把竟日來回珠三角工作的舟車勞頓講成甜美鐵路「生活」,站不住腳後才唯有承認,這其實是富豪的專屬基建。

明乎此,我們就有莫大理由去考慮這條鐵路工程的真正成本。鐵路作為公共運輸,在無數打工仔朝晚勞頓的時代裏,當應負起社會承擔。然而,港府最近已承認高鐵造價極有可能會超過600 億港元。600 億公帑,足以回購兩隧,為海底隧道減壓,讓巿民省錢省時;600 億公帑,可以令小班教學不再是空談,小朋友能夠得到更多與老師真正相處的機會;600 億公帑,可以大幅改善老人福利,讓一生貢獻我城的長者安度晚年。

可是,現在這個六百億的高鐵規劃,換來的只是一條富人的專用通道,一個擁有十幾個月台但沒有乘客的奢侈西九總站。此消彼長,香港失去的斷斷不止是藍天綠草、人和地利的菜園村,還有改善社會——特別是改善交通——的一抹龐大資源。

反高鐵網上聯署︰http://www.petitiononline.com/19880000/petition.html

還香港巿民六百億公帑.還菜園村民安樂家園.馬上叫停高鐵規劃!
節錄28/11蘋果日報〕地產界議員石禮謙咁,佢係港鐵董事,「慢慢發」認為呢個係好明顯嘅利益關係。除此之外,石禮謙又係新創建非執行董事,新創建旗下有間惠保(香港)有限公司,拎咗份價值 1,100萬嘅高鐵合約。石禮謙話佢一直有申報唔同公司嘅董事職務,相信立法會有機制處理利益問題。

節錄28/11蘋果日報〕另一位一直支持高鐵去馬嘅工程界議員何鍾泰,係中國建築獨立非執行董事。中國建築接過唔少地鐵工程,亦都話過準備好為高鐵等大型基建服務。

男爵府

好媽媽勳章

高鐵搞得掂議員有錢途

"鐵路是以濟貧思想經營"

以前起地鐵東鐵都係服務大眾, 所以成功

起機鐵服務有錢客, 所以蝕到喊

廣州高鐵站同市中心都唔係近.

唔係話唔起高鐵, 只係而家太貴. 無任何工程值得不惜工本去做.

香港如何被孤立?
d人要黎香港做生意唔係因為有條高鐵喎 (何況仲有直通車、飛機、船、各口岸...)
要吸引生意佬,靠的係完善的制度同向國際聯繫的可能性
香港的法律、自由、金融等的體制,大陸有城市可以比較嗎?

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

應該係多過650億...

不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 runrun 於 09-12-1 23:47 發表
鐵路何價?600億驚天造價的鐵路!

驚天造價的機會成本︰六百億買了什麼,又失去了什麼?

http://forum4.hkgolden.com/view.aspx?type=CA&message=2009991

http://mytv.tvb.com/news/newsmagazine/102624#page-1

為了撫 ...
換來的只是一條富人的專用通道,一個擁有十幾個月台但沒有乘客的奢侈西九總站。<---我對呢條鐵路冇咩研究, 但對呢句說話就有少少懷疑, 乜一條鐵路因為貴就抹殺左對交通便利嘅貢獻? 鐵路真係只得有錢人用 ?....

別墅

跟本就冇哩個必要走條咁既鐵路, 我寧願幾條海底隧道可以由政府回購, 咁以後全港打工仔上下班就唔洗咁苦了.

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

不過, 話到底, 香港政府都係駛錢怪, 見香港政策就知一二...

男爵府

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20091130&sec_id=4104&art_id=13473056

"600 億公帑,足以回購兩隧..."

人類越文明越退步, 唔知幾時越來越野蠻...回購兩隧會好過起廣深港高速鐵路?唔係通境內係通境外喎...港人與大陸, 無論家庭, 工作都息息相關, 係鐵一般既事實, 好唔明點解要反對起咁優質既鐵路? 何況咁多專業人士研究過無問題喎...你地識結構工程, 經濟效益嗎? 難道你叻過班專業人士? 擦鞋定眷顧港人, 在乎你心胸有幾窄而作出既反應..

好似皇后碼頭, 攪到兩頭唔到岸, 搬又唔係, 原位安置又唔係, 工程一拖再拖, 每日都燒緊市民血汗錢, 多得個班反對派唔住...老實講舊既唔拆, 點會有新既出現, 如地鐵...個班本末倒置念舊既人, 不如返鄉下耕田, 感受一下牛屎風味吧...唔好阻住香港繼續繁榮安定!

"運輸及房屋局發言人表示,高鐵項目經政府與立法會、專業人士詳細研究和討論,確認具有巨大社會及經濟效益,並得到社會人士廣泛支持。高鐵緊急救援站選址石崗菜園村是影響最少居民的方案。經過大角嘴若干樓宇地層,對樓宇結構並無影響。政府本周三將向立法會工務小組提交撥款申請。"

"為接駁內地高鐵網,港府決定斥資近 669億元,興建廣深港高速鐵路香港段。鐵路全長 26公里,以地底隧道方式興建,由米埔直達西九龍,預計 2015年通車, 48分鐘可由香港到廣州,車程較現時快一倍,票價預計約 180元,較直通車便宜 30元。"

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔起好過起,對我地d新界居民又無站,又要破壞四週環境,仲係我屋企附近起,我附近有條村近排好出名就係叫"菜園村"!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

水晶宮

當年用千億系大嶼山起赤臘角機場也是一場激烈辯論...
少奶奶的身份,丫頭的命...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 keroroee 於 09-12-2 00:25 發表
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20091130&sec_id=4104&art_id=13473056

"600 億公帑,足以回購兩隧..."

人類越文明越退步, 唔知幾時越來越野蠻...回購兩隧會好過起廣深港高速鐵 ...

同意
點可以用一條對外的鐵路同本地的過海隧道比呢?
太過固步自封了吧?
當年玫瑰園計劃, 一樣駛左好多錢
但係, 佢帶來的經濟動力, 係足以抵銷佢既成本
不然, 我們今天還用緊那麼不濟的啟德機場!

點解唔可以用一個更宏觀的角度去看基建呢?

男爵府

好媽媽勳章

當媒體踢爆高鐵「廣州」站的石壁村,其實只是番禺郊區一片荒地,石壁站距離廣州市中心的車程,需時竟然等同48 分鐘的高鐵車程時,港府就轉而強調︰廣深港高鐵可直接通往中國各大城市。

唔係話唔起高鐵, 只係而家太貴. 無任何工程值得不惜工本去做.

大宅

i strongly vote for a "No" against such implementation.
i have already signed for the petition.
Thanks for sharing !

男爵府

醒目開學勳章

喂喂)))))))))

剩係响bk回應係唔夠架,

快d掟上facebook啦!!!

男爵府

醒目開學勳章

agree!!
我唔懷疑呢個係一個好既建設, 不過咁....我當佢貴得黎值先丫....

香港而家經濟好好呀??
幾百萬人有百九幾萬都係窮到死!!!
要起呢d野, 都要睇‧餸‧食‧飯先得架!!!!!

我夠知佢好用咯!! 大把豪宅夠又大又好用啦, 你唔見全部人都爭住搬入去住?!?! affort到先得架!!!

原帖由 runrun 於 09-12-2 09:39 發表
當媒體踢爆高鐵「廣州」站的石壁村,其實只是番禺郊區一片荒地,石壁站距離廣州市中心的車程,需時竟然等同48 分鐘的高鐵車程時,港府就轉而強調︰廣深港高鐵可直接通往中國各大城市。

唔係話唔起高鐵, 只係而家太貴. 無任何工程值得不惜工本去做

民房

老實講, 加入高鐵網絡, 對香港的發展得益實際並不大
沒高鐵香港會被邊緣化的論調, 亦本有誇大其詞之嫌
事實是, 珠三角或者深港大融合的過程中, 香港只有站在一個被同化的角色上, 國家日漸壯大, 高速發展經濟的步伐中, 較小的体系唯有依從大經濟的發展為中心方向
這是香港回歸以後的無奈

男爵府

太貴了
儲備唔係好多錢剩架乍

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章

凡事都兩睇

男爵府

本來係唔哂咁多錢, 前幾年落實到既話怕且都就快起好啦, 不過多得D議員拖拖拉拉, 宜家咪要捱貴野LOR.

起高鐵係長遠發展, 當鐵路發展好, 沿線既地方自不然會發展, 會有配套, 正如現時東涌一樣, 起好機場之後, 附近自不然會旺.

全中國現時已經有20幾個城市起緊鐵路, 仲有20幾個打算起, 將來到全國各地都會方面快捷好多, 成本比坐飛機仲平好多, 亦較安全.

九廣鐵路已經太舊啦, 新型快速既火車基本上都唔可以係果度行走, 保持自己競爭力, 多起一條鐵路都係有助長遠發展, 亦都製造到多D就業機會, 帶動到經濟發展.

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 G-Ma 於 09-12-2 13:58 發表
本來係唔哂咁多錢, 前幾年落實到既話怕且都就快起好啦, 不過多得D議員拖拖拉拉, 宜家咪要捱貴野LOR.

起高鐵係長遠發展, 當鐵路發展好, 沿線既地方自不然會發展, 會有配套, 正如現時東涌一樣, 起好機場之後, 附近自 ...

同埋香港人可能唔知, 大陸各地依家已愈漸發展緊佢地的高鐵網絡, 香港係應該同大家連成一線的. 唔係話乜野避免邊緣化, 而係, 未來的發展係要大融合, 而鐵路網絡, 就係一種催化劑, 亦係先頭部隊.

香港人閒來無事就好鍾意呢樣反對果樣反對, 議而不決, 不只是行政長官的問題, 亦係整個香港社會的問題.

首頁

尾頁

跳至