論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB而家11月大, 一直都要工人8:00 a.m.出去買餸8:30 a.m.番來我番工, 以往BB成九點起身, 我可以8:00 a.m.至8:30 a.m食早餐換衫, 不過而家BB愈來愈早wake up, 變左工人出左去唔方便, 而家諗梗比唔比姐姐等我番左工先至帶埋BB出去買餸?

複式洋房

my maid never bring bb to market, I will buy food after work everyday until my bb go to nursery

男爵府

梗係唔比工人帶bb去買餸啦, 寧願自己辛苦d相就下時間, d工人好鐘意買餸個時去埋印尼鋪頭吹水, 一陣間其實工人見度你個bb又摸又錫下你個bb, 諗起就想嘔!!!!

男爵府

原帖由 Fanny媽媽 於 10-2-23 14:59 發表
梗係唔比工人帶bb去買餸啦, 寧願自己辛苦d相就下時間, d工人好鐘意買餸個時去埋印尼鋪頭吹水, 一陣間其實工人見度你個bb又摸又錫下你個bb, 諗起就想嘔!!!! ...

對呀! 小心妳bb變了眾人的"玩具"

在街市是未見過有工人抱住bb或小朋友, 通常都是自己一個的. 始終, 街市是人多. 又濕又滑, 滑一滑倒是好麻煩的.

小心為上.

大宅

梗係唔好啦,街市細菌多.我個個同事都係放咗工之後自己買餸

侯爵府

我就一定吾比, 街市又濕又滑, 工人又要攞餸又要比錢又要照顧bb, 萬一整親bb, 你話邊個吾啱邊個吾著吖, 你一定閙工人架, 但係邊個叫佢帶埋bb去街市吖, 街市好早有餸賣架, 叫工人7點去買囉!

水晶宮

一定唔比工人帶bb落街買送, 帶去超市買送都唔得.
我工人係星期六買定未來一星期的送,
有咩要補 & 煲湯料, 就由我放工買.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我日日放工自己買, 就係唔想佢帶我個B去街市買餸, 過馬路又驚危險, 又唔知佢會帶佢去咗邊, 一出門口就會好擔心, 拎願自己辛苦D.....

男爵府

畀面勳章

我都係日日放工自己買呀!!!

珍珠宮

我都自己買餸, 唔駛驚佢掛住吹水唔記得買野返屋企, 打斧頭等等.

珍珠宮

自己咁愛bb, 都唔會帶bb去街市~
何况工人~~

大宅

畀面勳章

原帖由 jadechant 於 10-2-23 15:05 發表

對呀! 小心妳bb變了眾人的"玩具"

在街市是未見過有工人抱住bb或小朋友, 通常都是自己一個的. 始終, 街市是人多. 又濕又滑, 滑一滑倒是好麻煩的.

小心為上. ...

男爵府

去 supermatket 就比
街市 no way~~
你可以今日買明天餸
工人 & 你又唔使趕整餸
佢又唔使去街市

子爵府

BK Milk勳章

I totally agree with all of the above mums. It's really dirty to take a baby to the market, as I never do it myself. I also prefer buying everything myself after work, except those in the supermarket which I think she cannot deceive me the amount.

大宅

我都唔比工人帶埋阿 b 去街市, 費時比其他工人摸佢呀...寧願自己放工辛苦少少去買好過...

洋房

我日日番工都見倒d工人係度吹水, bb就係長椅度比d 5354既人玩. 好可憐!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我唔會啦, 如果可以你放工時買啦, 你都可以買多d雪藏野回家, 方便d.

大宅

我個工人日日都帶bb落街市wor....我個女14個月大。
未請工人之前,我阿媽同我都會帶bb落街市。so far,無問題wor....
至於攪到bb變成玩具,我聽街市d老板娘講,我個工人無咁做,買餸之後就返屋企......
我一早就帶bb落樓下街市和超市,d售貨員同埋老板老板娘好多都認得我個b,所以幫我睇住個工人,佢地只有讚我個工人好,又老實,又識買餸....
我有咁多線眼,都好放心俾佢帶bb去街市。

伯爵府

絕對冇可能發生既事~~~阿囡果陣已經唔會,依家多埋細佬梗加唔會叫工人去買餸...最大原因係我住呢度係乜都冇得買,係一間鋪頭都冇...要搭車出去先買到~我唔會比工人日日帶住對仔女出去囉~

大宅

畀面勳章

原帖由 petunia 於 10-2-24 18:30 發表
我個工人日日都帶bb落街市wor....我個女14個月大。
未請工人之前,我阿媽同我都會帶bb落街市。so far,無問題wor....
至於攪到bb變成玩具,我聽街市d老板娘講,我個工人無咁做,買餸之後就返屋企......
我一早就帶bb落樓下街市 ...

你就好好啦有線人睇住!之前我係呢度睇到有個媽媽講話工人帶完bb囡出去(好似歲幾兩歲,未認表達自己的bb)返來兩個乳頭紅腫咗,個工人話唔知點解! 個媽媽即炒個工人,雖然係人地個囡我睇到都心痛

首頁

尾頁

跳至